Plastik Şişedeki Sular Zehir Saçıyor: Neden Plastik Şişeden Su İçmemeliyiz?
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, plastik su şişeleri 2.40.000 adet zehirli plastik içerebiliyor. Peki, plastik su şişesi yerine ne kullanılmalı? İşte, plastik şişeden su içmenin zararları:

Tek kullanımlık plastik şişeler, kolayca temin edilebilir olduğu için sıklıkla tercih edilir. Üstelik plastik şişeleri taşıması da kolaydır. Ancak bu şişelerden su içmek, binlerce potansiyel olarak zehirli küçük plastik parçacığın vücudunuzdan geçmesine izin verdiğiniz anlamına gelebilir. Plastik şişeler üzerine yapılan çalışma bu ayın başlarında Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınlandı . Araştırmacılar, mikroplastiklerin ve nanoplastiklerin sağlıkla ilgili endişeleri artırdığını, nanoplastiklerin ise daha toksik olduğuna inanıldığını belirtti. Kısacası, plastik şişelerin sağlık açısından oldukça fazla riski var.

Plastik Şişeden Su İçmenin Zararları Nelerdir?

  1. Mikroplastik alımı

Plastik şişeler suya mikroplastikler salabilir ve bunlar zamanla yutularak vücutta birikebilir. Bu parçacıklar zararlı kimyasallar taşıdıkları için çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilirler.

  1. Zararlı kimyasallar

Plastik şişeler suya BPA (bisfenol A) gibi zararlı kimyasalların sızmasına neden olabilir. Uzmanlar, BPA'nın hormonal dengeyi bozduğunun bilindiğini ve üreme sorunları ve gelişim sorunlarıyla bağlantılı olduğunu söylüyor.

  1. Çevresel toksinler

Plastikler çevresel toksinleri emebilir ve tüketildiğinde bu toksinler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tür kirletici maddelere uzun süre maruz kalmak, kardiyovasküler hastalıklar, solunum sorunları, nörolojik bozukluklar ve metabolik bozukluklar gibi kronik sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir.

  1. Kanserojen maddeler

Plastiklerde bulunan ftalatlar ve stiren gibi bazı kimyasallar potansiyel kanserojendir. Meme kanseri, prostat kanseri ve üreme sistemiyle ilgili kanserler dahil olmak üzere çeşitli kanserlerin gelişimine katkıda bulunabilirler.

Plastik Şişe Yerine Ne Kullanılır?

  1. Bakır şişe

Bakır, antimikrobiyaldir. Bakır şişelerde saklanan içme suyu, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir ve bağışıklığı artırabilir. Bu yüzden plastik yerine bakır şişede saklanan suları içebilirsiniz. Ancak bakır toksisitesi nedeniyle bu kapları da ölçülü kullanmanız gerekir. Çünkü aşırı bakır alımı mide bulantısı ve kusmalara yol açabilir. Ayrıca bakır, asitli içeceklerde reaksiyona girer ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden bakır kaplara su dışında başka bir içecek eklenmesi önerilmez.

  1. Paslanmaz çelik

Paslanmaz çelik reaktif değildir, yani içeriğe zararlı maddeler sızdırmaz. Paslanmaz çelik korozyona ve aşınmaya karşı dayanıklı olduğundan uzun ömürlüdür. Temizlenmesi ve bakımı kolay olduğu için, paslanmaz çelikten üretilen su şişeleri genellikle en güvenli seçeneklerdir. Ancak bakteri oluşumunu önlemek için paslanmaz çelik şişeyi düzenli olarak temizleyin. Yanıkları önlemek için, sıcak sıvıları koymadan önce dikkatli olun. Şişede aşınma belirtisi varsa, mutlaka değiştirin.

Şunlara da göz atın;

  1. Bakır kaptan su içmek faydalı mı?
  2. Neden sabahları su içmeliyiz?
  3. Daha fazla su içmenin yolları
  4. Yatmadan önce su içmek iyi mi?
  5. Su içmek neden bu kadar önemli?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Kahvaltı Yapmak Neden Önemli?
İstanbul Kore Restoranları: En Lezzetli 10 Kore Yemeği Mekanı
Ev Yapımı 12 Çikolata Tarifi
Hamilelikte Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?
24 Ekim 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlık Oynandı
Hindistan Cevizi Şekeri Sağlıklı Mı, Zararlı Mı?