Kesme tahtası, plastik, ahşap, bambu veya cam gibi farklı malzemelerden oluşur. Yiyeceklerin daha pratik bir şekilde doğranmasını sağlayan kesme tahtası, hemen her mutfakta olması gereken eşyalardan biridir. Kesme tahtası, özellikle gıda güvenliğini sağlamak amacıyla oldukça önemlidir. Çiğ gıdaları doğru bir şekilde kesip pişirmek, ne yazık ki yalnızca pişirme işlemiyle sınırlı değildir. Yiyecekleri hazırlama aşaması da gıda zehirlenmesi ve bakteri riskini düşürme açısından önemlidir. Mutfağınızda hem gıda zehirlenmesi riskini azaltmak, hem de yiyeceklerden bakteri bulaşmasını ortadan kaldırmak için, mutlaka iki farklı kesme tahtanız olması gerekiyor.
Akşam yemeğinde tavuk, hindi, kırmızı et veya deniz ürünleri servis edecekseniz, bu ürünleri doğramak için bir kesme tahtasına ihtiyacınız var. Ancak çiğ eti kestikten sonra aynı tahtanın üzerinde sebze gibi farklı besinler doğruyorsanız, gıda zehirlenmesi riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Çiğ et, türü ne olursa olsun bakteri oluşturmaya çok müsaittir. Öyle ki çiğ etin yıkanması veya uzun süre bekletilmesi sakıncalıdır. Aynı durum kesme tahtası için de geçerli. Çiğ eti kesme tahtasında doğradıktan sonra, bakteriler sıcak su ve deterjana rağmen kesme tahtasında yaşamaya devam edebilir. Özellikle ahşap tahtaların çatlaklarına yuva yapabilir.
Eğer aynı kesme tahtasıyla farklı besinler kesiyorsanız, tahtanın üzerindeki bakteriler meyve ve sebzelerinize de bulaşır. Buna çapraz bulaşma da denir. Çiğ et ürünlerindeki bakterilerin sebzelere bulaşması, daha fazla gıdanın tehlikeye girmesine yol açar. Yüksek sıcaklık, yiyeceklerdeki bakterilerin ölmesine engel olamayabilir. Neyse ki çapraz bulaşma riskini azaltmak için yapmanız gereken tek bir şey var: 2 adet kesme tahtası kullanmak. Bir kesme tahtasını çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini doğramak için kullanın. Diğer kesme tahtasını ise sebze ve meyvelerinizde kullanabilirsiniz. Bu sayede gıda güvenliğini tam anlamıyla sağlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;