Nasır veya nasırlaşma aslında derinin kendini koruma mekanizmasıdır. Eğer cildimiz nasır oluşturamasaydı cildin zorlandığı yerlerde hemen yırtık ve yara oluşurdu. Özellikle yoğun basınç ve sürtünmeye maruz kalan deri bölgelerinde deri nasır oluşturur. Mesela ayaklar ağır işlerle uğraşanlarda veya yoğun spor yapanların ellerinde oluşan nasırları örnek verebiliriz.
Ayaklarda oluşan nasırın en yaygın nedeni, ayağa uygun olmayan ayakkabıların giyilmesidir. Yüksek topuklu ayakkabılar, ayağa vuran ayakkabılar ve rahatsız eden ayakkabılar uzun süre kullanıldığında ayakta birçok soruna neden olabilir. Bunun dışında ayakları kuruluğa ve sürtünmeye maruz kalan kişilerde de nasır oluşur. Yürüme şeklindeki bozukluklar, uzun süre ayakta durmak, ayakların bütün gün kapalı kalması da başlıca nasır nedenlerindendir.
Nasırın tedavisi bu nedenle iki aşamalıdır. Birincisi nasıra neden durumu ortadan kaldırmak ikincisi ise nasırın neden olduğu kalınlaşmış deri tabakasını temizlemektir.
Eğer sadece kalınlaşmış deri tabakası temizlenir, tedavi edilirse neden ortadan kaldırılmaz ise nasır bir süre sonra tekrarlar. Buna örnek olarak ağır işle uğraşan ve spor yapan kişilerin eldiven kullanması ayağında nasır oluşan kişilerin de silikon tabanlık veya koruyucular kullanmasını örnek gösterebiliriz.
Nasıra neden olan kalınlaşmış cilt tabakası ilaçlarla soyarak veya fiziksel yöntemlerle temizlenebilir. Günümüzde medikal ayak bakımı ünitelerinde nasırlar hızlı ve etkin bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ama nasır tedavisinde mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmakta fayda vardır.
Yazar:
Dermatolog Dr. Sertaç Sever
Şunlara da göz atın;