Nar ve nar suyu, diğer faydalarının yanı sıra kan basıncını, kan şekerini ve kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olur. Kırmızı kabuklar meyvenin yaklaşık %50'sini oluşturur ve meyve suyundan daha fazla antioksidan içerir.
Nar kabuklarını genel olarak yenmez diye atarız ve iç kısmını tüketiriz. Ancak kökleri Hint kültürüne dayanan alternatif bir uygulama olan Ayurveda tıbbında çeşitli sağlık ve güzellik yararları için düzenli olarak nar kabuğu kullanılır.
Meyveden ayrıldıktan sonra, kabuklar kurutulabilir ve ince bir toz halinde öğütülerek sıcak suda demlenir ve çay olarak tüketilir veya topikal olarak uygulanabilen bir macun yapmak için su ile karıştırılarak tüketilebilir. Ayrıca nar kabuğunu toz olarak satın alabilirsiniz. Nar kabuğunun şaşırtıcı faydalarını sizler için listeledik. Hazırsanız nar kabuğunun faydaları;
Nar kabukları, antioksidanlar ve polifenoller bakımından yüksektir ve ciltteki renk eşitsizlikleri ve koyu lekeleri tedavi ettiği gözlemlenmiştir.
Bu konuda rahatsızlığı olan 30 gönüllü ile yapılan çalışmada yaklaşık 1 ay boyunca günlük nar maskeleri ve serum uygulamasının, herhangi bir yan etki olmaksızın şikayetlerinde hafifleme ve azalma gözlemlenmiştir.
Ayrıca, nar kabuğu tozu ve sudan yapılan bir macunun, muhtemelen yüksek seviyedeki antioksidanlar nedeniyle akne ve diğer cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Nar kabukları ayrıca ultraviyole hasarına karşı koruma sağlayabilir ve yaşlanma belirtilerini azaltabilir. Son olarak, bir merhem olarak kullanıldığında, nar kabukları ara izlerini iyileştirmede etkili olmuştur.
Nar kabukları, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik durumlar için risk faktörlerini azaltabilir. Küçük, kısa süreli çalışmalarda, ek olarak alındığında nar kabuğu ekstresinin kan şekeri düzeylerini ve kalp sağlığının biyobelirteçlerini iyileştirdiği gösterilmiştir. Ancak bu alanda daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Oksidatif stres, yaşa bağlı işitme kaybı söz konusu olduğunda katkıda bulunan bir faktördür. Nar kabukları, oksidatif hasara karşı korumaya yardımcı olan antioksidanlarda çok yüksek olduğundan, işitme kaybını önlemeye yardımcı olabilirler.
Oksidatif stresin Alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynadığı öne sürülmüştür. Nar kabukları antioksidanlarda yüksek olduğundan, bu durumdakilerde yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Nar kabuğu takviyesi içeren birden fazla hayvan çalışması umut verici sonuçlar göstermiştir, ancak daha fazla araştırmaya, özellikle insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Test tüpü çalışmaları, nar kabuğu ekstresinin meme, ağız, kolon, prostat ve karaciğer kanseri hücreleri dahil olmak üzere bazı kanser hücrelerinin büyümesini sınırladığını göstermiştir.
30 sağlıklı gönüllünün katıldığı bir çalışmada, nar kabuğunun ağız gargarasında kullanıldığında plak oluşumunu önlemeye yardımcı olduğu gösterildi. Nar kabuğu özü, güçlü antibakteriyel aktiviteye sahiptir ve bazı araştırmalar, diş ve diş eti hastalıklarının tedavisine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Nar kabuğu, bazı kültürlerde boğaz ağrısını hafifletmek ve tedavi etmek için ağız gargarası olarak kullanılır. Nar kabuğunun antibakteriyel özellikleri bilim tarafından kabul edilirken, boğaz ağrısı tedavisinde etkinliğini doğrulayan çalışmalar eksiktir. Bu antibakteriyel özelliklerin bir başka faydası da yara iyileşmesine yardımcı olma ve enfeksiyonlarla savaşma yetenekleridir.
Romatoid artrit, eklemlerde iltihaplanmayı içeren otoimmün bir durumdur. Narın antioksidan özelliklerinden dolayı hastalığın şiddetini azaltmada rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Bazı erken araştırmalar ve hayvan çalışmaları, nar kabuklarının kemik kaybını ve yeni kemik dokusunun yenilenmesini önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.