Nane, ballıbabagiller familyasına ait bir bitkidir. Genelde Temmuz ve Ağustos ayında açan nane, keskin kokusuyla yemekten sağlığa, kozmetikten bahçeye birçok farklı alanda kullanılabilir. Naneden elde edilen nane sirkesi ise, kullanım alanı geniş olan bir sirke türüdür. Tatlandırıcı olarak yemeklere eklenebilen bu besin, doğru koşullarda muhafaza edilmelidir.
Nane yaprakları kaynatılarak elma sirkesine ilave edilir. Kapalı bir kavanozda belirli bir süre dinlenmeye alınır. Sirkenin dinlenme süresi 3 haftadır. Bu sürenin sonunda istediğiniz alanda kullanabileceğiniz nane sirkeniz hazır hale gelmiş olur.
Nane sirkesi, ağzı kapalı kavanozlarda serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edilebilir.
100 gram nane sirkesi, ortalama 70 kalori civarındadır. Potasyum ve sodyum oranı yüksektir.
Nane sirkesi, faydalı bir ürün olsa da, içeriğindeki minerallerin fazla tüketilmesi, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Asitli yapısı nedeniyle, ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlığı olanlara önerilmez. Kronik rahatsızlığı olan kişilerin, tüketmeden önce doktora danışması önerilir.
Şunlara da göz atın;