Nane Nasıl Hasat Edilir?
Taze nane eklendiği yemeğe ve içeceğe farklı bir lezzet katar. Bahçenizde ya da saksınızda nane varsa nasıl hasat edilir merak ediyor olabilirsiniz. İşte, nane nasıl hasat edilir:

En sevdiğiniz yemeklerde kullanmak için taze nane bulundurmak gerçek bir lezzettir. Bu çok yıllık bitkiyi evde yetiştiriyorsanız, muhtemelen naneyi ne zaman hasat edeceğinizi merak ediyorsunuzdur. Nanenin nasıl hasat edileceğini, nasıl saklanacağını ve nanenin nasıl kullanılacağını anlatacağız. İster İngiliz bahçe nanesi, nane, nane veya çikolata nane yetiştiriyor olun, bu tatlı bitkiyi bahçeden sofraya taşımak sadece birkaç dakikanızı alacaktır. Taze nane eklendiği yemeğe ve içeceğe farklı bir lezzet katar. Bahçenizde ya da saksınızda nane varsa nasıl hasat edilir merak ediyor olabilirsiniz. İşte, nane nasıl hasat edilir:

Nane Nasıl Hasat Edilir?

  1. En iyi lezzet için nane çiçeklerinden hemen önce hasat edin. Yağlar bu aşamada en çok bitki yapraklarında yoğunlaştığı için naneniz çiçek açmadan hemen önce en lezzetli halini alacaktır. Ancak, ilkbahar sonundan erken sonbahara kadar istediğiniz zaman hasat edebilirsiniz.
  2. Naneyi sabah toplayın.
  3. Yalnızca birkaç yaprağa ihtiyacınız varsa, tek tek gövdeleri kesin. Sapları nerede keserseniz kırpın, nane dallanan yeni saplar büyüyecek ve bu da daha fazla naneye yol açacaktır.  Ardından, saplardan yaprakları koparın.
  4. Daha büyük bir hasat için bitkiyi ilk yaprak grubuna kadar kesin. Makaslarınızı çıkarın ve naneyi 10–15 cm veya birinci ve ikinci yaprak dizisi arasında kesin. Bitki tekrar büyüyecek ve daha fazla nane üretecek, bu yüzden endişelenmeyin.
  5. Büyüme mevsimi boyunca nane toplamaya devam edin. Saplarını kopardıktan veya bitkiyi kestikten sonra bile, naneniz büyümeye devam edecek! İlkbahardan sonbahara kadar dilediğiniz zaman taze naneniz olacak.
  6. Yaprakları kullanmadan hemen önce durulayın ve kurulayın. Naneyi kullanmaya hazır olduğunuzda, kir veya kalıntıları gidermek için yaprakları ve sapları ılık suyla nazikçe yıkayın. Naneyi iyice kuruttuğundan emin ol çünkü aşırı nem nanenin daha çabuk bozulmasına neden olur.

Nane Nasıl Saklanır?

  1. Bir hafta içinde kullanacaksanız sapları suya batırın. Bir bardak veya kavanozu biraz suyla doldurun ve içine nane saplarını bırakın. Kabı buzdolabında saklayın ve naneniz yaklaşık 7 gün boyunca iyi olacaktır.
  2. Naneyi plastik bir poşette buzdolabında 7 güne kadar saklayın. Nanenin kurumaması için nemli bir kağıt havluya sarın. Ardından, plastiğe sarın veya plastik bir torbaya atın. Buzdolabına koyun ve bir hafta içinde kullanın.
  3. Daha uzun süre dayanması için ekstra naneyi dondurun. Nane yapraklarını bir tepsiye tek kat olacak şekilde dizin ve dondurucuya atın. Yapraklar donduğunda (en az 30 dakika), tepsiyi çıkarın ve yaprakları plastik bir torbaya boşaltın. Tüm havasını sıkın ve poşeti tekrar dondurucuya koyun.
  4. İçeceklere ve tabaklara koymak için naneli buz küpleri oluşturun. Nane yapraklarını doğrayın ve bir buz küpü tepsisine koyun. Tepsinin geri kalanını dikkatlice suyla doldurun ve dondurun. Bu naneli buz küplerini içeceklerin içine atabilir veya doğrudan tavanıza ekleyebilirsiniz.
  5. Yıllarca kullanabilmek için nanenizi kurutun. Bir demet nane sapını kesin ve bunları kesik ucun yakınında birbirine bağlayın. Yaklaşık 2 hafta boyunca 21 ve 32 °C sıcaklıktaki karanlık, kuru bir odada baş aşağı asın. Tüm yapraklar çıtır çıtır olduğunda, saplarından koparın. İsterseniz onları ufalayın, ardından hava geçirmez bir cam kapta saklayın.


Nane Nasıl Kullanılır?

  1. En sevdiğiniz tariflere taze yapraklar ekleyin. Nanenizi topladıktan sonra, herhangi bir yemeğe birkaç yaprak veya dal atmak kolaydır. Nane özellikle bezelye ile iyi gider. Ayrıca kuzu eti ile mükemmel uyum sağlar. Keskin bir ikram için şerbet veya meyve salatasına kıyılmış nane bile ekleyebilirsiniz.
  2. Taze topladığınız yapraklarla nane çayı yapın. Bahçenizde nane varsa dilediğiniz zaman sıcacık bir fincan çay içebilirsiniz! Bir bardağa birkaç yaprak koyun ve üzerine kaynar su dökün. 5 dakikaya kadar demleyin, ardından çayınızı istediğiniz gibi tatlandırın.
  3. Dondurulmuş yaprakları buzunu çözmeden bulaşıklarınıza ekleyin. Otları çözmek onları yumuşatır, bu yüzden bu adımı atlayın! Yemek pişirirken donmuş naneyi doğrudan tarifinize ekleyin.
  4. Yıl boyunca taze bir tat için tariflerinize kuru nane serpin. Yemeklerinizi pişirmeye ilk başladığınızda kuru otları ekleyin, böylece lezzetlerini vermek için bolca zamanları olur. Referans olarak, 1 çorba kaşığı taze doğranmış bitki, 1 çay kaşığı kurutulmuş bütün veya ufalanmış otlara ve ¼ çay kaşığı kurutulmuş toz bitkilere eşittir.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde nane nasıl yetiştirilir?
  2. Evde nane nasıl kurutulur?
  3. Taze nane nasıl saklanır?
  4. Nanenin faydaları nelerdir?
  5. Nane çayı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?