Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde yetişen muz ağacı, yeşil kabuklu uzun meyvelere sahiptir. Olgunlaştıkça sarıya dönen bu meyvelerin, uzun, su geçirmez ve yapışmaz özellikte yaprakları bulunur. Temel olarak tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen muz yaprakları, geniş, esnek ve dayanıklıdır. Muz yaprakları, özellikle Asya ülkelerinde mutfak, pişirme, dekorasyon ve tedavi amacıyla kullanılır.
Muz yaprakları kalsiyum noksanlığı sebebiyle klorotik bir yapıdadır. Bu yapraklar insan veya evcil hayvanların tüketimi için uygun değildir. Muz yaprakları toksik bir etkiye sebep olabilir. Yenilmesi halinde mide bulantısı, kusma ve gıda zehirlenmesi gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Ancak muz yaprakları, yemeklere tropikal bir dokunuş katmak amacıyla pişirme alanında kullanılır.
Muz yaprakları, besinlerin sıvılarını tutabilme özelliğine sahiptir. Bu yüzden balık, tavuk veya sebzeleri muz yaprağına güzelce sardıktan sonra buharda pişirme yöntemini kullanabilirsiniz. Yapraklarda bulunan antioksidanlar, pişirme işlemi ile birlikte gıdalar tarafından emilir. Pişirme işleminden sonra muz yaprağını çıkarmanız ve çöpe atmanız gerekir.
Muz yapraklarının yapışmaz olma özelliği, yiyeceklerin ızgaraya yapışmasını engeller. Gözenekli olduğu için, yemeklere dumanlı ve hoş bir tat katar. Izgara telinin üzerine muz yaprağı koymak ve yiyecekleri bu yaprağın üzerinde pişirmek, yemeğin lezzetini artırır.
Muz yaprakları, özellikle Filipinler'de ekmek ve hindistan cevizi keki yapımında kullanılır. Kek kalıbına yerleştirilen muz yaprakları, pişirme işleminden sonra çıkarılmalı ve atılmalıdır.
Muz yaprakları, Malezya gibi ülkelerde paketleme amacıyla kullanılır. Yemekler yapraklara sarılır ve ambalajlanır. Paketi açtıktan sonra yaprağı çıkarmak ve içindeki besini tüketmek yeterlidir.
Muz yaprakları, Asya ülkelerinde tabak olarak da kullanılır. İsteğe göre düz bir şekilde veya kase şekline getirilerek servis aşamasında kullanabilirsiniz. Ayrıca muz yaprağından yapılan hasırlar, özellikle Endonezya'da sıklıkla rastlayabileceğiniz servis yöntemlerinden biridir. Muz yaprağı bu sayede tabakların kirlenmesine izin vermez ve temizlik için daha az su kullanılmasını sağlar.
Güney Hindistan'da Sadhya adı verilen bir gelenek vardır. Bu geleneğe göre masaya serilen muz yaprakları, örtü görevi görür. Pirinç, köri, Hint turşusu gibi yiyecekler, kendine özel noktalara yerleştirilir ve yemekler yaprak üzerinden yenir.
Muz yaprağı saklama alanında da kullanılır. Buzdolabında uzun süre dayanan bu yaprak, buzlukta donar. Yiyeceklerinizi muz yaprağına sarıp hava almayacak şekilde kapattıktan sonra, buzdolabı rafına kaldırabilirsiniz.
Muz yapraklarını kullanmadan önce, kaynar suda birkaç dakika bekletin. Bu sayede daha esnek hale gelir. Yaprakları orta saptan ayırdığınızda kenardan lif yönünde yırtabilirsiniz. Bunu paketleri bağlamak için kullanabilirsiniz. Sarma ve buharda pişirme işlemleri için kürdan kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;