Muz Uzun Süre Bozulmadan Nasıl Saklanır? Muz Saklama Yöntemleri
Muz nasıl saklanır? Muz kararmadan ve bozulmadan nasıl muhafaza edilir? Muz kaç gün içinde tüketilmelidir? Muz saklama yöntemleri nelerdir? İşte, basit ama etkili muz saklama yöntemleri:

Dünyanın en fazla tüketilen meyvelerinden biri olan muz, Muzgiller familyasının üyesidir. Güneydoğu Asya'nın tropikal alanlarında yetişen muz, ülkemizde en çok Anamur ve Bozyazı çevresinde yetiştirilir. Kemik gelişimini destekleyen bu meyve, başta tatlılar olmak üzere birçok tarifin içerisinde kendine yer bulur. Yorgunluğu gidermesiyle bilinen muz, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor ve iyot açısından zengindir. Peki, muz kararmadan uzun süre nasıl saklanır, muz saklana yöntemleri nelerdir? İşte, evde kolayca uygulayabileceğiniz en etkili muz saklama yöntemleri:

Muz Nasıl Saklanır?

  1. Muz, güneş ışığından ve yüksek sıcaklıktan korunması gereken bir meyvedir. Oda sıcaklığında bekletilen muzlar 3-4 gün boyunca tazeliğini korur.
  2. Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar.
  3. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır.
  4. Eğer muzların içinde çürüyenler varsa, bunu diğerlerinden ayırmanız gerekir. Aksi takdirde muzlar yan yana durdukça hepsi kararmaya başlayacaktır.
  5. Muzları bir haftaya kadar saklamak için, muzların birleştiği bölgeyi, yani saplarını, streç film ile hava almayacak şekilde kapatın.

Muz Dilimleri Nasıl Saklanır?

Pasta veya tatlı yapımında kullanacağınız muzları dilimleyerek saklamak için;

  1. Muz dilimlerini buzdolabı poşetine yerleştirin ve havasını çıkartarak düğümleyin. Muz dilimlerini bu şekilde buzluğa yerleştirin.
  2. Muz dilimlerini limon suyuna batırarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ancak 2-3 gün içerisinde mutlaka tüketin.

Muzu Kurutarak Saklama:

Muzu saklama yöntemlerinden biri de kurutma yöntemidir.

Güneşte muz kurutma yöntemi; Muzları dilimleyin ve birbirine değmeyecek şekilde güneş alan bir yere serin. Muzları bu şekilde 10-15 gün kadar bekletin. Muzlar tamamen kuruduğunda saklama kaplarına koyarak kapağını kapatın ve buzdolabına kaldırın. Bu şekilde muzları uzun bir süre saklayabilir, püre veya normal olarak tüketebilirsiniz.

Fırında muz kurutma yöntemi; Muz dilimlerini fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde dizin. 70 dereceli fırında yaklaşık 10 saat kadar muzları pişirin. Her saat başında muzları ters düz edin. Kuruttuğunuz muzları kaplara koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Muzlu tarifler
  2. Balkabağı nasıl saklanır?
  3. Limon nasıl saklanır?
  4. Yeşil zeytin nasıl saklanır?
  5. Asma yaprağı nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif