Muz, dünyanın en çok tüketilen meyvelerinden biridir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de çeşitli tariflerde kullanılan muz, tam bir potasyum kaynağıdır. Sağlık açısından çok faydalı olan bu besinin başka çeşitleri de mevcuttur. Nişastalı yapısıyla öne çıkan muz, genellikle sarı renkte olsa da, olgunlaştıkça kahverengileşmeye başlar. Bu yüzden fazla olgunlaşmış muzların renklerinde farklılıklar görülebilir. En iyi muzu seçmek için, bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
Parlak sarı kabuklu muzları arayın. İdeal olarak, muzun kabuğu parlak sarı renkte olmalı ve üzerinde birkaç kahverengi leke olabilir. Kahverengi lekeler, muzun olgunlaştığını ve daha tatlı bir lezzete sahip olduğunu gösterir. Tamamen yeşil bir muz, henüz olgunlaşmamış demektir; serttir ve tadı daha az tatlı olabilir. Bu muzları alıp birkaç gün bekletirseniz olgunlaşır. Eğer muz tamamen kahverengi veya siyah ise fazla olgunlaşmıştır ve kısa sürede tüketilmelidir. Bu tür muzlar genellikle smoothie ya da muzlu ekmek yapımında kullanmak için idealdir.
Muzun üzerindeki kabuk sert olmamalı, hafifçe esnemeli ve dokunulduğunda yumuşak bir his vermelidir. Sert ve yeşilimsi muzlar genellikle henüz tam olgunlaşmamıştır. Çok yumuşak bir his veren muzlar ise aşırı olgunlaşmış olabilir.
Orta boy muzları seçin. Çok büyük muzlar daha yüksek nişasta içeriğine sahip olma eğilimindedir ve o kadar tatlı olmayabilirken, daha küçük muzlar tam olarak gelişmiş tatlara sahip olmayabilir.
Muzun sapını veya şapkasını inceleyin. Sağlam ve sıkıca tutturulmuş olmalıdır. Gevşek veya eksik sapı olan muzlardan kaçının, çünkü çok hızlı olgunlaşabilirler. Ayrıca, muzların uçlarını kontrol ederek sağlam ve hasarsız olduklarından emin olun.
Olgunlaşmış bir muz hoş ve tatlı bir kokuya sahiptir. Eğer güçlü, tatlı bir muz kokusu alıyorsanız bu, muzu hemen yemeye uygun olduğunu gösterir.
Hemen tüketmeniz gereken muzlar varsa, tamamen olgunlaşmış veya biraz olgunlaşmamış olanları seçin. Evde birkaç gün içinde olgunlaşmasını tercih ediyorsanız, biraz daha yeşil olan muzları seçin.
Şunlara da göz atın;