Çoğu insan bir muzun tatlı ve meyvemsi etine aşina olsa da, çok azı kabuğunu denemeye cesaret etti. Muz kabuğu yeme düşüncesi bazıları için zor olsa da, dünya çapında birçok mutfakta yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Bu makale, muz kabuğu yiyip yiyemeyeceğinizi ve bunların sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini daha yakından inceliyor.
Bir muzun kabuğu, olgun meyvenin yaklaşık %35'ini oluşturur ve genellikle tüketilmek yerine atılır. Bununla birlikte, kabuğu kullanmak, diyetinize bazı ekstra vitamin ve mineralleri sıkıştırırken gıda israfını azaltmanın harika bir yoludur. Aslında, muz kabukları sadece yenilebilir değil, aynı zamanda potasyum, diyet lifi, çoklu doymamış yağlar ve esansiyel amino asitler dahil olmak üzere birçok temel besin açısından da zengindir. Özellikle lifin düzenliliği desteklediği, kan şekeri seviyelerini dengelediği ve kalp sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir. Bu arada potasyum, kan basıncı seviyelerini düzenlemeye, kemik kaybına karşı koruma sağlamaya ve böbrek taşı riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Bir test tüpü çalışması, muz kabuklarının antioksidanlar açısından zengin olduğunu ve olgunlaşmamış muz kabuklarının en yüksek sayıya sahip olduğunu buldu. Bazı araştırmalar, antioksidanların iltihabı azaltabileceğini ve kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik durumlara karşı koruyabileceğini düşündürmektedir. Pestisitler genellikle geleneksel muzları üretmek için kullanılır. Sadece meyveyi yiyorsanız bu pek bir endişe kaynağı olmasa da, kabuğunu tüketirken dikkate alınması gereken bir şey olabilir. Pestisit maruziyeti, sağlık üzerindeki çeşitli olumsuz etkilerle bağlantılıdır ve otizm, kanser, yüksek tansiyon, diyabet ve bunama gibi durumların riskini artırabilir. Yine de Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) ve Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) gibi düzenleyici kurumlar, bu olumsuz sağlık etkilerini önlemek için gıda tedarikindeki pestisit seviyelerini dikkatle izliyor. Bununla birlikte, pestisit maruziyetini en aza indirmeye yardımcı olmak için mümkünse organik muzları seçip tüketmeden önce kabuğunu iyice yıkamak isteyebilirsiniz. Pek çok insan, acı tadı ve sert dokusu nedeniyle muz kabuklarını tatsız bulmaktadır. Bu durumda, olgun muzları seçmek ve iyice pişirmek, tat ve dokuyu iyileştirmeye yardımcı olarak onları biraz daha iştah açıcı hale getirebilir. Başlarken, çok olgun muzları seçtiğinizden emin olun, çünkü bu muzların kabukları genellikle daha tatlı ve daha incedir, bu da onları daha çekici yapabilir. Muzu hazırlamak için, sadece sapı çıkarın ve kabuğunu iyice yıkayın. Ardından, karıştırıcıya atın ve en sevdiğiniz smoothie tarifine ekleyin veya bir sonraki muzlu ekmeğinize gizlice ekleyin. Kabuklarını pişirmeyi, kaynatmayı veya kızartmayı da deneyebilirsiniz, bu da dokularını yumuşatarak yemelerini kolaylaştırır. Pişmiş muz kabukları, en sevdiğiniz etsiz tariflerde pastırma veya çekilmiş domuz eti için harika bir alternatiftir. Yemeğin besin değerini artırmaya yardımcı olmak için kızartmalara, körilere ve sandviçlere bi Şunkara da göz atın;Muz Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
Potansiyel Olumsuzluklar
Muz Kabuğu Nasıl Yenir?