Yaz kış demeden afiyetle yediğimiz bir meyveyi sizlere sunuyoruz; Muz. Meyve ve sebzeler için vitamini kabuğunda sözünün çok doğru olduğunu söylemeliyiz. Hem sade, hem de tatlıların içerisinde kullanılan muz, potasyum bakımından oldukça zengindir. Muz kabuğu ise B, C vitamini, demir ve antioksidan içermektedir. Siz de muzu yedikten sonra kabuklarını atıyorsanız, yazımızı okumaya devam edin. Muz kabuğunun şaşırtıcı faydalarını öğrendikten sonra, bir daha atmayacağınızı düşünüyoruz. Muz kabuğunun faydaları nelerdir, muz kabuğu ne işe yarar, nasıl kullanılır? İşte, cevaplar;
Muz Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
- Akneleri yok eder, sivilcelere iyi gelir.
- Diş üzerinde oluşan lekeleri giderir, dişleri beyazlatır.
- Cilt lekeleri ve siyah noktalara karşı etkilidir.
- Böcek ve sivrisineklerin oluşturduğu kaşıntıları ve izleri giderir.
- Kıymık batmasına çözümdür.
- Göz altı şişliklerine ve göz torbalarına olumlu etkisi vardır.
- Şiddetli baş ağrısına karşı etkilidir.
- Sedef hastalığının tedavisine destek olur.
- Vücutta oluşan siğilleri azaltır.
- Ayak tabanında oluşan nasırlara ve topuk dikenine iyi gelir.
- Ayakkabıları tahriş etmeden parlatır.
Muz Kabuğu Nasıl Kullanılır?
- Akne ve sivilceler için; Muz kabuğu, iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Böylece cilt yüzeyinde kullanıldığında aknelerin oluşmasını önlüyor. Sivilcelerin kurumasını sağlıyor. Bu özelliğinden faydalanmak için muz kabuğunun iç kısmıyla, yüzünüze hafifçe masaj yapın. Cildin bu maddeleri emmesi için, 20 dakika bekleyin. Ardından soğuk suyla yıkayın. Bu yöntemi günde 2 kez tekrarlayabilirsiniz.
- Diş lekeleri; Muz kabuğunun içinde bulunan sitrik asit, hem lekelerin giderilmesine, hem de dişlerin güçlenmesine yardımcı olur. Bunun için muz kabuğunun iç kısmıyla dişlerinizi bastırmadan ovuşturun. Ardından dişlerinizi her zamanki gibi fırçalayın. Bu yöntemi günde 1-2 kez tekrarlayabilirsiniz. Düzenli uygulamalarda fark kısa sürede görünür.
- Cilt lekeleri, siyah noktalar için; Muz kabuğunun içiyle cildinize 5 dakika boyunca masaj yapın. Ardından 20 dakika bekleyin ve soğuk suyla durulayın. Haftada 2-3 kez uygulayabilirsiniz. Muz maskesi kuru ciltler için; Bir adet muzu soyup kasede ezin. 1 çay kaşığı bal ve badem yağını ezilmiş muza ekleyip karıştırın. Karışımı, ince bir tabaka halinde yüzünüze sürüp gerilme hissedinceye kadar 4-5 dakika bekletin. Ilık su ile yıkayıp temizleyin.
- Böcek ve sinek ısırıkları için; Muz kabuğunda bulunan polisakkaritler, böcek ısırıklarından sonra oluşan kaşıntı ve şişlikleri giderir. Bu özelliğinden yararlanmak için, ısırığın olduğu bölgeye 5 dakika muz kabuğuyla masaj yapın. Ardından 15 dakika bekleyin ve temizleyin.
- Kıymık için; Cildin yumuşamasına ve nemlenmesine yardımcı olan muz kabuğu, kıymık batmalarına da birebir. Kıymığın olduğu bölgeye muz kabuğu koyun ve bandajla sararak sabitleyin. 5 saat beklettikten sonra bandajı açabilirsiniz. Kıymık, muz kabuğuyla birlikte çıkmış olacaktır.
- Göz altı torbaları ve şişlikleri için; Muz kabuğu, nemlendirici özelliği sayesinde göz altı torbalarından kurtulmanızı sağlayabilir. Bunun için, muz kabuğunun içinde bulunan kısımları kazıyın. Parmağınızın ucuyla göz altına bu karışımı sürün. Etkisini arttırmak için, aloe vera yağıyla karıştırabilirsiniz. Maskeyi 15 dakika beklettikten sonra bol suyla birlikte temizleyin. (Göze çok yakın sürmemeye dikkat edin.)
- Şiddetli baş ağrısı için; Baş ağrılarını dindirmek için muz kabuğunu alın ve şakak bölgelerine yerleştirin. Düşmemesi için bir bezle sararak sabitleyebilirsiniz. Ağrınızın yavaş yavaş geçtiğini görebilirsiniz.
- Sedef hastalığı için; İçeriğinde çeşitli antioksidanlar bulunan muz kabuğunu, doktorunuz onaylarsa sedef hastalığı tedavisi için de kullanabilirsiniz. Bunun için muz kabuğuna zeytinyağı döküp sedefli bölgeye sürmeniz, daha sonra soğuk suyla temizlemeniz yeterli. Ancak dediğimiz gibi bu yöntemi uygulamadan önce mutlaka doktorunuzun onayını alın.
- Siğiller için; Muz kabuğu, siğilleri eritme konusunda da destek olur. Siğilin boyutundan daha büyük olan bir muz kabuğunu bu bölgeye yerleştirin ve bandajla sararak bir gece bekletin. Ertesi sabah bandajı açın. Siğiller eriyene kadar bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Fakat gündüzleri bu bölgeleri sarmayın.
- Nasır ve topuk dikeni için; Muz kabuğunun nemlendirici özelliği topuklarda oluşan sertleşmiş nasırlara iyi gelir. Uygulama için gece yatmadan önce muz kabuğunu topuk bölgesine yerleştirin ve bandajla hafifçe sarın. Ardından çorabınızı giyin ve bir gece bekletin. Sabah kalktığınızda bandajı açarak topuklarınızı ılık suyla yıkayın.
- Ayakkabıları parlatmak için; Muz kabuğu içeriğinde bulunan maddeleri sayesinde deri ayakkabıların parlamasını ve cilalanmasını sağlar. Muz kabuğu ile ayakkabılarınızı ovalayın. Üzerinde yapışkanlık kaldığında yumuşak bezle ovarak temizleyin. Bu yöntemi deri mobilyalarda kullanabilirsiniz.
Not: Eğer muza alerjiniz varsa veya alerjik bir cilde sahipseniz, bu yöntemleri kesinlikle uygulamayın.
Şunlara da göz atın;
- Muzlu tarifler
- Portakal kabuğuyla ne yapılır?
- Soğan ve sarımsak kabuğu nasıl değerlendirilir?
- Mandalina kabuğuyla ne yapılır?
- Nar kabuğunun faydaları nelerdir?