Muzgiller familyasına ait bir bitki olan muz, tropikal bölgelerde doğal olarak yetişir. Dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Bunun nedeni yalnızca kolay ulaşılabilir olması değil, aynı zamanda içeriğinde birçok vitamin ve mineral barındırmasıdır. Hem sade bir şekilde tüketilir, hem de tatlı yapımında kullanılır. Özellikle potasyum bakımından çok zengindir.
Dünyada muz üretiminin en çok yapıldığı yer, Hindistan'dır. Sırasıyla Çin, Endonezya, Brezilya, Ekvador ve Filipinler ise muz üretiminde Hindistan'ı takip eden ülkelerdir. Türkiye, muz üretiminde geride kalmış, dünya muz üreticileri listesinde 29. sırada yerini almıştır.
Ülkemizde muz yetiştirilen yerler ise Mersin, Antalya, Anamur, Bozyazı ve Gazipaşa'dır. Muz denildiğinde ilk akla gelen yer ise, elbette Anamur'dur.
Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir. Ayrıca nem miktarının da %60'ın altına inmemesi gerekir. Muz, güneş ışığını seven bir meyve olduğu için özellikle Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Muz, humus bakımından zengin olan killi veya kumlu topraklarda yetiştirilir. Toprağın genel geçirgen özellikte olması, muz yetiştiriciliği için oldukça önemlidir. İyi havalanan ve hafif bünyeli topraklarda, daha iyi verim alınabilir. Muzun yetiştirileceği toprağın pH'ı 6-7 arası olmalıdır. Bunun dışında alanın büyüklüğü de ekim için önemlidir. 1 dönümlük bir arazide 180-200 adet arası muz fidanı ekilebilir. Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir. Muzun çeşidine göre hasat dönemleri de farklılık gösterir. Şunlara da göz atın;Muz Hangi İklimde Yetişir?
Muz Hangi Toprakta Yetişir?
Muz Hangi Mevsimde Yetişir?
Muz Çeşitleri ve Hasat Dönemleri