Muz Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Toplanır?
Muz hangi mevsimde yetişir? Muz hangi iklimde yetişir? Anamur muzundan manzano muzuna tüm muz çeşitlerini, yetişme bölgelerini ve hasat dönemlerini inceledik.

Muzgiller familyasına ait bir bitki olan muz, tropikal bölgelerde doğal olarak yetişir. Dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Bunun nedeni yalnızca kolay ulaşılabilir olması değil, aynı zamanda içeriğinde birçok vitamin ve mineral barındırmasıdır. Hem sade bir şekilde tüketilir, hem de tatlı yapımında kullanılır. Özellikle potasyum bakımından çok zengindir.

Muz Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada muz üretiminin en çok yapıldığı yer, Hindistan'dır. Sırasıyla Çin, Endonezya, Brezilya, Ekvador ve Filipinler ise muz üretiminde Hindistan'ı takip eden ülkelerdir. Türkiye, muz üretiminde geride kalmış, dünya muz üreticileri listesinde 29. sırada yerini almıştır.


Ülkemizde muz yetiştirilen yerler ise Mersin, Antalya, Anamur, Bozyazı ve Gazipaşa'dır. Muz denildiğinde ilk akla gelen yer ise, elbette Anamur'dur. 



Muz Hangi İklimde Yetişir?

Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir. Ayrıca nem miktarının da %60'ın altına inmemesi gerekir. Muz, güneş ışığını seven bir meyve olduğu için özellikle Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. 

Muz Hangi Toprakta Yetişir?

Muz, humus bakımından zengin olan killi veya kumlu topraklarda yetiştirilir. Toprağın genel geçirgen özellikte olması, muz yetiştiriciliği için oldukça önemlidir. İyi havalanan ve hafif bünyeli topraklarda, daha iyi verim alınabilir. Muzun yetiştirileceği toprağın pH'ı 6-7 arası olmalıdır. Bunun dışında alanın büyüklüğü de ekim için önemlidir. 1 dönümlük bir arazide 180-200 adet arası muz fidanı ekilebilir.



Muz Hangi Mevsimde Yetişir?

Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir. Muzun çeşidine göre hasat dönemleri de farklılık gösterir.



Muz Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Gross Michel: Ticari önemi en fazla olan muz çeşitleridir. Meyveleri çok lezzetli olan bu muz, ülkemizde çikita ve azman muzlar olarak adlandırılır. Dona ve ulaşıma, diğer muz çeşitlerine göre daha fazla dayanır.
  2. Plantain: Genellikle sebze olarak kullanılan bu muz, diğer muz çeşitlerine göre daha az şekere sahiptir. Bu yüzden haşlama veya kızartma yapılarak tüketilir. Akdeniz kesimlerinde yetiştirilir. Hasadı diğer muzlara göre daha erken yapılır.
  3. Cavendish muzları: En popüler muz çeşitlerinden biridir. Bu muzlar yeşilden sarıya, sonrasında ise kahverengi benekli koyu sarıya dönüşür. 
  4. Kırmızı muz: Kabuğu tamamen kırmızı olan buz muzlar, Güney Amerika, Asya ve Doğru Afrika'da yetişir. Meyve suları için kullanılır ve çiğ bir şekilde tüketilir.
  5. Mavi muz: Kabuğu mavi olan bu muzlar, tatlıdır ve vanilya aromasına sahiptir. Rüzgara ve sert soğuklara karşı dayanıklıdır. Çiçeklenmeleri 15-24 ay sürebilir. Hem çiğ, hem de pişirilerek tüketilir.
  6. Barangan muzu: Her tarafında siyah noktalar bulunur, sarı renklidir. Kuzey Sumatra'da popülerdir. 
  7. Anamur muzu: Ülkemizdeki en popüler muz çeşididir. Mersin'in Anamur ilçesinde yetişir. Hasat zamanı Ekim sonundan, Mart sonuna kadar uzanır.


Şunlara da göz atın;

  1. Muzlu tatlı tarifleri
  2. Muzlu içecekler
  3. Muz nasıl saklanır?
  4. Muz kilo aldırır mı?
  5. Muzun faydaları nelerdir?
  6. Muz kabuğu nasıl değerlendirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı