Etin pişip pişmediğini kontrol etmek, şekerin doğru sıcaklığa ulaştığından emin olmak, tahmin etmekten daha fazlasını gerektirir. Bu yiyecekleri doğru bir şekilde hazırlamanın en doğru yolu ise, termometredir. Özellikle et pişirirken tercih edilen termometreler, kekinizin eşit pişmesi konusunda da size kolaylık sağlar. Mutfağınızda kullanabileceğiniz termometre çeşitlerini yazımızda derledik.
Hem analog, hem de dijital stilleri mevcuttur. Prop yiyeceğe batırılır, ölçüm yapılır ve çıkartılır. Bu termometreler, yiyeceğin içinde bırakılmak için uygun değildir. Bu termometre ile çorbanın ne kadar sürede soğuduğunu da ölçebilirsiniz.
Şekerleme ve kızartma termometreleri, camdan veya metalden yapılmıştır. Bu sayede çok daha yüksek sıcaklıkları ölçmek için kullanılır. Şekerlemeler 300 F, et ve kümes hayvanları 130-175 F, derin kızartma işleminde yağın sıcaklığı ise 375 F olmalıdır. Termometreyi tencerenin ağzına sabitlemek için, bir klips kullanabilirsiniz. Bu termometreler, şekerlemede uygun kıvamı elde etmenizi sağlar. Kullandığınız yağın sıcaklığını ölçmek ise, yağın tutuşmalara yol açmasını önleyebilir.
Et termometresi, analog tiplerde kullanılır. Termometre, etin içerisine yerleştirilir. Sıcaklığı izlemek için, kadrana bakmak yeterlidir. Dijital versiyonları daha karmaşıktır. Ancak istediğiniz sıcaklığa ulaştığınızı bildirmek için bir bip sesi çıkaracak şekilde programlanabilirler. Et termometresi ile az, orta veya çok pişmiş yemekler hazırlayabilirsiniz. Fırın kadranları, fırındaki gerçek sıcaklık konusunda çok güvenilir değildir. Fırını 175 dereceye ayarladığınızda bundan 25-50 derece daha yüksek veya düşük olabilir. Ayrıca fırınınızda pişirme süresini etkileyecek sıcak noktalar ve soğuk noktalar olabilir. Özellikle fırında pişirdiğiniz yemeklerin bir kısmı çok pişiyor, diğer kısmı ise çiğ kalıyorsa, mutlaka bir fırın termometresi edinin. Fırın termometresini, fırın raflarından birine kancayla asabilirsiniz. Fırını 175 dereceye ayarladığınızda, termometre size gerçek sıcaklığı gösterecektir. Buzdolabınız yeterince soğutmuyorsa, bakteriler çoğalabilir. Buzdolabının içindeki sıcaklık 33-40 F arasında olmalıdır. Sıcaklıktan emin olmak için, bir buzdolabı termometresi edinebilirsiniz. Termometreyi buzdolabına yapıştırdığınızda, içindeki sıcaklığı gösterir. Dondurucu termometreleri, dondurucu bölümünün iç sıcaklığını da okur. Bu sıcaklık 0 F olmalıdır. Şunlara da göz atın;