Mutfak robotu, mutfakta birden fazla işlemi gerçekleştirebilen elektrikli küçük ev aletidir. Yiyecekleri doğramak, rendelemek, karıştırmak, hamur yoğurmak ve püre yapmak gibi işlemler için kullanılan bu robotların bazılarında et çekme veya buz kırma gibi ekstra özellikler de bulunur. Cam hazneli mutfak robotları, estetik görünümlerinin yanı sıra leke tutmaması ve uzun süre dayanıklı olması ile de ön plana çıkar.
Mutfak robotu, kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde kullanılmalıdır. Öncelikle işlem yapılacak malzemeler kesilir ve robotun haznesine yerleştirin. Ardından kesme, doğrama, yoğurma gibi yapılacak işleme göre uygun bir aparat seçilir ve cihaza takılır. Kapak kilitlendiğinde cihaz çalıştırmaya hazır bir hale gelir. Örneğin çiğ köfte veya hamur yapmak için yoğurma aparatı kullanılırken, smoothie için blender işlevine sahip parçalar monte edilmelidir. Mutfak robotunun özellikleri şu şekildedir;
Mutfak robotu, mutfakta geniş bir kullanıma sahiptir. Yardımcı aparatları sayesinde farklı işlemler uygulanabilir. Mutfak robotu, aşağıdaki işlemler için kullanılır;
Aslında bu durum alacağınız mutfak robotunun modeline bağlıdır. Birçok robotta kıyma çekme fonksiyonu vardır. Ancak cihazın motor gücünün yüksek olması gerekir. Ayrıca kıyma çekme işlemi sırasında orta yağlı ve sinirsiz etler tercih edilmelidir. Aksi takdirde motor zorlanır ve cihaz bozulabilir. Yüksek watt gücüne sahip olan modeller, bu işlemi daha kolay bir şekilde gerçekleştirir. Kıyma çekme aparatı, köfte ve dolma harcı için de kullanılabilir.
Mutfak robotunun motor gücü yüksekse ve bıçakları dayanıklıysa, buz kırma işlemi gerçekleştirilebilir. Bıçakların paslanmaz çelikten yapılmış olması önemlidir. Buz kırma işlemi esnasında hazne kapasitesini aşmamak ve cihazı kısa süreli aralıklarla çalıştırmak önemlidir. Yoksa motor ısınır ve cihaz zarar görür.
Şunlara da göz atın;