Kahvaltı sofralarında sık sık yer verilen müsli, aslında popüler bir gevrektir. 1900'lü yıllarda bulunan ve dünyaya yayılan müsli, hem hazır paketlerde satılır, hem de evde kolayca hazırlanabilir. İsviçre'den dünyaya yayıldığı söylenen bu besin, çeşitli meyve ve yulafın birleşiminden oluşur. Hem doyurucu, hem de düşük kalorili olduğu için diyet listelerinin vazgeçilmezidir.
Müsli Nasıl Yenir?
- Müsli, hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde tüketilebilir.
- Eğer sütle birlikte tüketecekseniz, inek sütü, badem sütü veya soya sütü gibi farklı süt çeşitlerine ekleyebilirsiniz.
- Müsliyi, süt, yoğurt veya meyve suyu ekleyerek tüketebilirsiniz.
- Dilerseniz, 1 gece sütün içinde bekletip ertesi gün üzerine meyve ekleyerek afiyetle içebilirsiniz.
Evde Müsli Nasıl Yapılır?
- Müsliyi kendiniz hazırlayacaksanız, yulaf, pirinç unu, mısır gevreği, fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, kuru ot, çavdar gevreği, susam tohumu, kuru üzüm, muz, hurma ve ananas gibi besinlerden dilediğinizi ekleyebilirsiniz.
- Müsliyi sıcak bir şekilde hazırlamak istiyorsanız, 1 çay bardağı sütü ocakta kaynatın. Kaynattığınız sütü yulafın üzerine ekleyin ve yulaf yumuşayana kadar karıştırın. Daha sonra istediğiniz malzemeyi ilave ederek afiyetle tüketin.
- Müsliye ahududu, böğürtlen, çilek gibi taze meyveler de ekleyebilirsiniz. Ancak taze meyveler kullanacaksanız, yoğurt veya soğuk süt eklemeniz tadı açısından daha iyi olacaktır.
Müsli Tarifi
Eğer müsliyi bir tarife göre hazırlamak istiyorsanız, sizi böyle alalım.
Malzemeler;
- 3 dilim elma
- 1 çay bardağı yulaf ezmesi
- 1 adet kuru kayısı
- 1 bardak süt
- 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı: Yulaf ezmesi ve sütü bir tavaya ekleyerek kaynayana kadar, yüksek ateşte pişirin. Süt kaynamaya başladığında kısık ateşe alın ve 2-3 dakika daha karıştırın. Hazırladığınız karışımı kaseye alın. Elma ve kuru kayısıyı küçük küçük doğrayın. Ardından yulafın üzerine ekleyin. Daha sonra tarçın serpiştirin. Afiyet olsun.
Müsli Çeşitleri Nelerdir?
Müsli, kuru ve taze olmak üzere ikiye ayrılır.
Kuru müsli, marketlerde satılan hazır paketlerdir. Genellikle süt eklenerek tüketilir. Yulaf, buğday unu, tohum ve kurutulmuş meyvelerden oluşur. Kuru müsli, önemli oranda lif ve az miktarda yağ içerir. Ancak şeker oranı yüksektir.
Taze müsli ise; taze meyvelerle hazırlanır. Yulaflar süt veya meyve suyunun üzerine eklenir. İçerisine muz, çilek, üzüm, mango, kivi, kayısı gibi taze meyveler ilave edilir. Ayrıca fıstık, yoğurt gibi farklı malzemeler de ilave edilebilir. Taze müsli, vitamin ve mineral bakımından zengindir.
Müsli Kaç Kalori?
Müslinin 100 gramı yaklaşık 450 kalori değerindedir. Ancak süt veya şeker ilave edildiğinde kalori değeri artış gösterir. Ayrıca kuru veya taze meyve kullanmak, farklı malzemeler ilave etmek müslinin kalori değerinin değişmesine yol açar. Kalori değeri yüksek olsa da, lif bakımından çok zengin olduğu için vücuda enerji verir. Ayrıca uzun süre tokluk hissi sağlar. Yağ metabolizmasının hızlanmasına yardımcı olur.
Müslinin Zararları Nelerdir?
- Kavrularak hazırlanmış müsliler, karaciğer hastalıklarına sahip olan kişiler için uygun değildir.
- Diyabet hastalarının da müsliden uzak durması önerilir.
- Beslenme uzmanları, müslinin her gün ve aşırı tüketilmesi halinde ciddi sağlık problemlerinin görülebileceğini söylüyor. Yani, müsliyi haftada 2-3 kez bir porsiyon olarak tüketebilirsiniz. Ancak daha fazlasının sağlığınız için olumsuz etkileri olacağını unutmayın.
Müsli ile Deneyebileceğiniz Tarifler
- Meyveli müsli katları
- Frambuaz ve müslili tatlı
- Ahududulu ve müslili krema
Şunlara da göz atın;
- Kinoa nasıl yenir?
- Keten tohumu nasıl yenir?
- Pepino nasıl yenir?
- Havyar nasıl tüketilir?
- Papaya çekirdeği nasıl yenir?