Muskat, dünya mutfaklarında Hint cevizi ismiyle de bilinir. Anavatanı Banda Adaları olarak bu baharat, portakal ağacına benzeyen bir ağacın meyvelerinden elde edilir. Cevize benzer bir görünüme sahip olan muskat, kurutulduktan sonra yemeklere baharat olarak eklenir. Genellikle rendelenerek kullanılır. Peynir soslarında, et yemeklerinde ve sulu yemeklerde kullanılabilir.
Arpa kırması, su, süt ve muskat ile hazırlanan bu çorba, ortalama 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Kış aylarında içinizi ısıtacak bu tarifi, defterinize kaydetmeyi unutmayın.
Patates, muskat cevizi, tahin ve sarımsak ile hazırlanan patates humusu, klasik humusun farklı bir versiyonudur. Üzerine tereyağlı sos ve maydanoz serpiştirilir.
Makarnaların, bezelye, domates, kıyma ve soğanlı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan timballo, beşamel sos ile zenginleştirilir. Beşamel sosun içinde muskat rendesi kullanılır.
Dünya mutfaklarının en temel soslarından biri olan beşamel sos, tereyağı, un, süt ve muskat ile hazırlanan bir sos çeşididir. Beşamel sos, makarna ve graten gibi yemeklerde kullanılabilir.
Patates, krema, muskat, mantar, pastırma ve mozzarella peyniri ile hazırlanan bu yemek, fırında pişirildikten sonra sunulur. Mozzarella yerine farklı peynir çeşitlerini de deneyebilirsiniz.
Muskatın en çok yakıştığı malzeme, patatestir. Zencefil, patates, süt, sebze suyu ve muskat ile hazırlanan patates çorbası, hem hafif, hem de doyurucu yemeklerden biridir.
Krep, kırmalı harç ve beşamel sos ile hazırlanan bu tarif, hem öğle, hem de akşam yemeklerinde sunulabilir. Börek şeklinde kapatılan krepler, fırında 10 dakika pişirildikten sonra servis edilir.
Bal kabağı, pirinç, zeytinyağı, süt ve muskat ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış mevsimindeyken tercih edilir. Üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirilerek servis edilir.
Badem, un ve süt ile hazırlanan badem çorbası, farklı tatlar denemek isteyenlerin favorisidir. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanan badem çorbasını, muskat ile zenginleştirebilirsiniz.
Muskatı yalnızca yemeklerde değil, içecek tariflerinde de kullanabilirsiniz. Elma, armut, tarçın, kakule ve muskat ile hazırlanan aromatik kompostoyu, yemeklerin yanında soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.
Baklavalık yufkanın tarçın, badem, antep fıstığı ve muskat ile doldurulmasıyla hazırlanan gül suyu şuruplu baklava, muskatın kullanıldığı en lezzetli tatlılardan biridir. Şurubu için su, bal ve gül suyu kullanabilirsiniz.
Patates, süt, krema ve sarımsak ile hazırlanan patates graten, diyet listelerinde yer verebileceğiniz yemeklerden biridir. Ortalama 1 saatlik pişirme süresinin ardından sıcak sıcak servis edilir.
Şunlara da göz atın;