Muhtemelen Adını Hiç Duymadığınız 12 Meyve
Vitaminlerle dolu olan meyveler, sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip. Muz, elma, armut gibi meyvelere çok alışkın olsak da, öyle meyveler var ki şimdiye kadar adını hiç duymadığınızdan eminiz. İşte, muhtemelen hiç görmediğiniz 12 meyve:

Armut, elma, çilek, böğürtlen, karpuz ve çok daha fazlası... Hem yaz, hem de kış aylarında sofralarımızı güzelleştiren bu meyveler, içeriğindeki bulunan vitaminlerle sayısız faydaya sahip. Kimi zaten sade bir şekilde tüketilen, kimi zaman da tatlı yapımında kullanılan bu meyvelere alışkınız. Avokado, mango, ananas, pitaya gibi meyveler ise son yıllarda ülkemizde de popüler olmaya başlayan meyveler arasında yer alıyor. Ancak hala Türk mutfağında keşfedilmemiş farklı meyveler de bulunuyor. Gelin, bu sağlıklı ve lezzetli meyveleri birlikte keşfedelim!

Adını Hiç Duymadığınız Meyveler

  1. Kiwano (Boynuzlu Kavun)

Afrika kavunu olarak da bilinen kiwano, aslında ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan meyveler arasında yer alıyor. Güney ve Orta Afrika'da doğal olarak yetiştirilen bu meyve, Amerika, İsrail, Kenya ve Yeni Zelanda'da tüketiliyor. Ülkemizde şimdilik sadece Alanya gibi sıcak iklimlerde yetişen meyvenin dış kabukları portakal gibi canlı turuncu bir renge sahip. Tadının salatalık, muz, kabak ve limon arasında olduğu söyleniyor.

  1. Ekmek Meyvesi

Hint Okyanusu adalarında yetişen ekmek meyvesi, ekmek ağacının dallarında yetişir ve ortalama bir büyüklüğe sahip. Canlı yeşil rengine sahip olan meyvenin kabukları pütürlü bir görünümdedir. Tropik bölgelerde yetişen bu meyveye, aslında Türkiye'deki bazı ormanlık alanlarda rastlamak da mümkün. Tadı patatesi andıran meyve, genellikle pişirilerek tüketiliyor.

  1. Bael

Anavatanı Hint Yarımadası olarak Bael meyvesi, Sri Lanka'da da yetiştiriliyor. Ahşap elma ismiyle de bilinen meyveyi yemek için çekiçle kabuğunu kırmanız gerekiyor. Tadı gül marmelatına benzetilen meyvenin hoş kokusu da çok seviliyor. Hindistan'da kutsal sayılan bu meyve, hem taze, hem de kurutularak tüketiliyor.

  1. Cocona

Görünümü cennet hurması ve domates benzeyen kokona meyvesi, Güney Amerika'nın yüksek tepelerinde yetişen tropikal meyveler arasında yer alıyor. Rengi kırmızı, turuncu veya sarı olabilen bu meyve, taze bir şekilde salatalara eklenerek tüketiliyor. Cocona meyvesinin tadının, domates ve limona benzediği biliniyor.

  1. Çerimoya

Güney Amerika'nın serin ve yüksek yerlerinde yetişen çerimoya, annona cherimola meyvesidir. Ekvatora yakın yüksek yerlerde yetişen bu tropikal meyvenin tadı asidiktir. Papaya, ananas ve çilek karışımı bir tada sahip olduğu söylenir. Meyvenin içinde bembeyaz ve siyah büyük çekirdekler vardır. Çerimoyanın çekirdekleri ve kabuğu zehirli olduğu için kesinlikle tüketilmez. Ülkemizde Alanya'da yetiştirilmeye başlanmıştır.

  1. Jabuticaba

Brezilya'da nehir kenarlarında ve su havzalarında yetişen jabuticaba meyvesi, üzüm ve yaban mersinine benzer bir görünümdedir. Gövdesinden meyve veren ağaç olarak bilinen bu meyve, ağacın gövdelerinden toplanır. Meyvelerini ekimden 20 yıl sonra vermeye başlar. Genellikle reçel yapımında kullanılır.

  1. Mammee

Jamaika'da çok popüler olan mamey meyvesi, mango ve şeftalinin karışımına benzetilir. Amerika kayısısı ismiyle bilinen bu meyve, taze olarak salatalarda, dondurmalarda, şerbet ve benzeri içeceklerde kullanılır.

  1. Şeker Elması

Dışı yeşil içi ise kremsi bir kıvamda olan şeker elması, Peru ve Şili'nin yüksek yerlerinde yetişmektedir. Tropikal iklimleri seven bu meyve, çok sayıda küçük meyvenin bir araya gelmesiyle oluşur. Meyve ikiye bölünür ve kaşık yardımıyla meyve özü kabuktan çıkartılır. Tohumları ayıklandıktan sonra tüketilebilir.

  1. Yıldız Elması (Caimito)

Güney Amerika ve Hint Adalarında yetişen bu meyve, mor renkli ve güzel kokuludur. Güneydoğu Asya'da da yetiştirilmeye başlanan meyve, hızlı büyür ve kısa sürede 20 metre yüksekliğe ulaşır. Kabuğu yeşil, mor ve sarı renkte olabilir. İçindeki sıvı hamurda ise yıldız deseni görünür.

  1. Rambutan

Malezya ve Endonezya'da yetiştirilen Rambutan, Güneydoğu Asya'da tüketilir. Uzak Doğu'da meyvelerin kralı olarak bilinen bu meyve, orangutanların da favorisi meyvesidir. Görünümü deniz kestanesine benzeyen meyve, sert çekirdeklidir ve dışında etli esnek dikenler bulunur. Pişirilip yenilebilen bu meyvenin tadı acı ve asidiktir. O yüzden dikkatlice tüketilmesi önerilir.

  1. Safou

Tereyağı meyvesi, Afrika armudu, çalı armudu gibi farklı isimlerle anılan safou meyvesi, Afrika'da yetişir. Pişirildiğinde tereyağına benzer bir kıvam alan bu meyvenin %47'si yağ içerir. Dışı koyu mavi ve mor renklidir, elips şeklindedir. Eti ise soluk ile açık yeşil arasındadır. Safou meyvesinin ağacı, yağmur mevsimi başlayınca çiçek açar ve 2-5 ay sonra meyve verir.

  1. Salacca

Salak ismiyle de bilinen bu meyve, Endonezya, Malezya ve Bali'de yetiştirilir. Yaprakları 6 metreye kadar uzayan çok kısa saplı bir palmiyedir. Palmiyenin aralarında ise salacca meyveleri bulunur. Dış kabuğunu soymak için, meyvenin ucu sıkılır. Kabuk soyulduktan sonra içinde yenmeyen tohum çekirdekleri görülebilir. Görünümü sarımsağa benzeyen bu meyve, aslında tatlı, asidik ve keskin bir tada sahiptir. Ülkemizde, Antalya'da yetiştirilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Muhtemelen hiç görmediğiniz sebzeler
  2. Keto dostu meyveler
  3. Şeker oranı düşük meyveler
  4. Yaz meyveleri ve kalorileri
  5. En sağlıklı orman meyveleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı