Muğla'nın Yöresel Yemekleri: Muğla Mutfağından 15 Tarif
Muğla'nın yöresel yemekleri nelerdir? Muğla'nın en meşhur yemeği hangisi? Muğla'da ne yenir? İşte, turizm cenneti olarak bilinen Muğla'dan sofralarınıza konuk olacak 15 yöresel tarif:

Ege Bölgesi'nde yer alan Muğla, Türkiye'nin en kalabalık 24. şehridir. Turizm açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Muğla'nın ilçeleri, yaz mevsiminde en sevilen tatil yörelerinden oluşur. Muğla mutfağı denildiğinde ilk akla gelen tarhanadır. Muğla tarhanası oldukça özgün bir yemektir ve genellikle kışa hazırlık olarak yapılır. Bunun yanı sıra ebegümeci, hindiba ve devetabanı gibi yabani otlar Muğla mutfağında önemli bir yere sahiptir. Yöre halkı genellikle sebze ağırlıklı beslenir. Sahil kesiminde olmasına rağmen balık türlerine fazla yer verilmez. Bunun yerine biryan, çiftlik ve çökertme kebabı, et kavurması gibi yemekler sofralarda yerini alır. Muğla'nın meşhur yemeklerine mutfağınızda yer vermek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

Muğla'nın Meşhur Yemekleri

  1. Çökertme Kebabı

Bodrum ile özdeşleşmiştir. Biftek eti ile hazırlanan bu yemek, patates kızartması ve yoğurt eşliğinde sunulur. Çökertme kebabı, Muğla'nın en sevilen lezzetleri arasında yer alır.

  1. Zeytinyağlı Deniz Börülcesi

Deniz kıyılarında yetişen börülce, besin değeri bakımından oldukça zengindir. Denizdeki mineralleri içine hapsettiği için, sağlığa birçok faydası vardır. 

  1. Kabak Çiçeği Dolması

Sabahın erken saatlerinde Ege ve Akdeniz topraklarında toplanan kabaklarla hazırlanır. Kıbrıs ve Yunan mutfağında da tüketilir.

  1. Zeytinyağlı Bamya

Ege ve Akdeniz mutfağında sık sık yer alan bamya, sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. İsteğe göre kuru veya yaş olarak tüketilebilir.

  1. Keşkek

Buğday ve koyun eti ile hazırlanan keşkek, Muğla'nın en gözde yemekleri arasında yer alır. Genellikle düğün ve bayram gibi kalabalık sofralarda ikram edilir.

  1. Turp Salatası

Yemeklerin yanında servis edilen turp salatası, mide ağrılarına ve kramplarına iyi gelir. Aynı zamanda karaciğeri temizlemesiyle de bilinir.

  1. Şambali Tatlısı

Şerbetli bir tatlıdır. Genellikle sokaklarda hazır olarak satılır. Dondurma, kaymak, badem ve fıstık ile birlikte servis edilir.

  1. Lokma Tatlısı

Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan lokma tatlısı, sokaklarda satılan tatlılar arasındadır. Bununla birlikte doğum, düğün gibi özel törenlerde de ikram edilir.

  1. Muğla Tarhanasından Sufle

Yazımızın başında söylediğimiz gibi Muğla tarhanası, oldukça özgün bir lezzettir. Sadece çorba yapımında değil, tuzlu kek ve atıştırmalıkların içerisinde de kullanılır.

  1. Yeşil Zeytinli Tarator

Ege'nin sembolü haline gelen zeytin ağaçları, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Ev yapımı yeşil zeytin ile hazırlanan tarator ise kahvaltı sofralarında yerini alır.

  1. Çömlek Kebabı

Testi kebabı olarak da bilinen çömlek kebabı, Muğla'nın sevilen yemeklerinden biridir. Kuzu etiyle hazırlanan bu yemek, özellikle kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.

  1. Tavuk Dolması

Bütün tavuğun iç pilavla doldurulmasıyla hazırlanan tavuk dolması, Muğla'da bayram, yılbaşı gibi büyük sofralarda kendine yer bulur.

  1. Datça Badem Köftesi

Kıyma, badem ve galeta unu ile hazırlanan badem köftesi, Muğla'nın Datça ilçesinde yöre halkı tarafından sık sık tüketilen besinlerden biridir.

  1. Paşa Mezesi

Ege mutfağının sevilen mezelerinden biri olan paşa mezesi, özellikle İzmir ve Muğla'da tüketilir. Mezenin yapımında beyaz peynir, rokfor gibi farklı peynir çeşitleri kullanılabilir.

  1. Bodrum Tarama

Yalnızca 3 malzemeden oluşan Bodrum taramanın ana malzemesi, havyardır. Yemeklerin yanında meze olarak sunulur. Özellikle kıyı kesimlerde sık sık tüketilir.

Muğla'da Gezilecek Yerler

Yolunuz Muğla'ya düşerse gezip görmeniz gereken yerleri sizler için derledik.

  1. Knidos Antik Kenti
  2. Fethiye/Ölüdeniz
  3. Saklıkent Kanyonu
  4. Kleopatra Adası (Sedir Adası)
  5. Kayaköy
  6. Kabak Koyu
  7. Bodrum Kalesi
  8. Kelebekler Vadisi
  9. Köyceğiz
  10. Yuvarlakçay
  11. Dalaman Çayı
  12. Uyku Vadisi
  13. Cennet Koyu
  14. İasos Antik Kenti
  15. Amintas Kral Mezarları
  16. Azmak Nehri

Şunlara da göz atın;

  1. Denizli yöresel yemekleri
  2. Isparta yemekleri
  3. Mersin yemekleri
  4. Antalya'nın yöresel yemekleri
  5. Karaman'ın yöresel yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret
Sıcak Günlerin Kurtarıcısı: Dünyanın En İkonik Dondurmaları
Pekmez Mi, Bal Mı: Hangisi Kilo Verdirir?
Peynir Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler