Mozzarella, dünyaca tanınan peynir türlerinden biridir. Genellikle dilimlenerek servis edilir. Mozzare sözcüğü, İtalyancada 'kesmek' anlamına gelir. İtalyan mutfağıyla özdeşleşen bu peynir, tazeyse beyaz renklidir. Ancak sütünden yararlanılan hayvana göre sararabilir. Yüksek oranda yağ içerdiği için yumuşaktır. Bu yüzden geleneksel olarak günü gününe servis edilir. Salamura olarak 1 haftaya kadar bekletilebilir. Vakumlu poşetler yardımıyla bu süre uzatılabilir.
Mozzarella Çeşitleri Nelerdir?
- Mozzarella di Bufala: Manda sütünden yapılır. Avrupa'da mozzarella di bufala campana adıyla satılır.
- Mozzarella fior di latte: Pastörize edilen veya günlük inek sütünden yapılır.
- Az yağlı mozzarella: Özellikle yağı alınmış peynirden elde edilir. Daha çok hazır yemek sanayisinde kullanılır.
- Kandıra peyniri: İtalya'dan getirilen mandalar ile üretim yapılmaktadır. Türkiye'de 2014 yılından beri Kocaeli Kandıra'da üretimi yapılmaktadır.
- Çaycuma mozzarella peyniri: Zonguldak ili Çaycuma ilçesinde yapılan bir peynirdir. Çaycuma mandası, Anadolu mandası veya Asya mandası kullanılır.
Mozzarella Peyniri Nerelerde Kullanılır?
- Kahvaltıda dilimlenerek servis edilir.
- Omlet ve çırpılmış yumurtalara ekleyebilirsiniz.
- Eriyen bir peynir olduğu için, tost ekmekleri üzerine eklenerek fırında pişirilebilir.
- En yaygın kullanımı pizzadır. Rendeleyerek kullanılabilir.
- Domates, fesleğen ve baharatlarla servis edilir.
- Caprese salata yapımında kullanılabilir.
- Ana yemeklere ilave edilebilir.
- Kokusuz bir peynirdir. Yaratıcılığınıza bağlı olarak sevdiğiniz yemeklere ekleyebilirsiniz.
- Lazanyaya ilave edilebilir.
Mozzarella Peynirinin Besin Değerleri Nedir?
Mozzarella peynirinin 100 gramı 280 kcal içerir. Toplam yağ oranı 17 g, sodyum 16 mg, kolesterol 54 mg, karbonhidrat 3.1 g, protein oranı 28 gramdır. A, D, C, kalsiyum, magnezyum ve demir içerir.
Şunlara da göz atın;
- Hellim peynirli tarifler
- Obruk peyniri nasıl kullanılır?
- Peynir altı suyu nasıl yapılır?
- Brie peyniri nasıl yenir?
- Küflü peynir çeşitleri nelerdir?