Mor Havucun Faydaları Nelerdir?
Mor havuç nedir, ne işe yarar? Mor havucun faydaları nelerdir? Mor havuç nasıl tüketilir? İşte, mor havucun faydaları ve kullanımı:

Havuç, en sevilen sebzelerden biridir. Mor havuç, özellikle dikkat çekicidir. Tüm havuç türleri besleyici olsa da, mor havuç iltihapla savaşır ve vücuda fayda sağlayan antioksidanlarla doludur. Mor havuç, ülkemizde pek tüketilmese de, başka ülkelerde yenilen besinlerden biridir. Kırmızı ve mor havuçlar, doğu tipi havuçlar olarak kabul edilir. Tüm havuçlar, renginden bağımsız olarak lif, potasyum, C vitamini, A vitamini ve manganez gibi besinlerle doludur. 

Mor Havucun Faydaları Nelerdir?

  1. Bir kase havuç, yaklaşık 52 kalori içerir. Düşük kalorisiyle diyet listelerine uygundur.
  2. Mor havuç, antosiyanin içerir. Antosiyaninler, antioksidanların polifenol ailesine aittir ve böğürtlen, üzüm, mor patates, mor lahana ve mor havuç gibi mor meyve ve sebzelerde bulunur.
  3. Oksidatif stres, kanser, kalp hastalığı, yaşlanma gibi sağlık koşullarıyla ilişkilendirilmiştir. Mor havuç, oksidatif stresten korunmaya yardımcı olabilir.
  4. Mor havuç, anti-inflamatuar içeriğiyle iltihaplanmaya karşı da korur.
  5. Mor havuç, antosiyaninlerin yanı sıra klorojenik asit ve kafeik asit gibi diğer polifenol antioksidanları da içerir. Aslında mor havuç, diğer renkteki havuçlardan ortalama dokuz kat daha fazla polifenol antioksidan sağlar. Polifenollerin sağlığı iyileştirdiği ve kalp hastalığı, zihinsel gerileme ve belirli kanser türleri riskinizi azalttığı gösterilmiştir.
  6. Mor havucun anti kanser etkileri olabilir. 141.187 kadında yapılan on çalışmanın gözden geçirilmesi, tüm havuç türlerinin yüksek alımını %21 oranında meme kanseri riskinde azalma ile ilişkilendirmiştir.
  7. Mor havuç, dolgunluk hissi üreten hormonları artırarak iştahınızı ve yiyecek alımınızı azaltmaya yardımcı olan bir lif kaynağıdır. 100 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, öğle yemeğinde 1,6 bardak (200 gram) bütün havuç yiyenlerin, bütün havuç yemeyen kadınlara kıyasla önemli ölçüde daha tok hissettiklerini ve günün geri kalanında önemli ölçüde daha az yediklerini buldu.
  8. Mor havuçta bulunan antosiyaninler, metabolik sendromun iki belirtisi olan kolesterolü düşürmeye ve yüksek kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir. 8 haftalık başka bir çalışma, mor havuç ile desteklenmiş yüksek yağlı bir diyet uygulayan metabolik sendromlu farelerin, kontrol grubundaki farelere göre kan basıncında ve insülin direncinde daha fazla iyileşme yaşadığını kaydetti.
  9. İnflamatuar barsak hastalığı (IBD), sindirim sisteminin tamamında veya bir kısmında kronik inflamasyon olarak tanımlanır. Test tüpü ve hayvan çalışmaları, mor havucun ülseratif kolit gibi bazı enflamatuar barsak rahatsızlıklarına fayda sağlayabileceğini göstermektedir.

Mor Havuç Nasıl Tüketilir?

  1. Mor havuç doğranıp rendelenerek salatalara eklenebilir.
  2. Mor havuç, bütün veya dilimlenmiş bir şekilde kızartılabilir.
  3. Rendeleyerek unlu mamullere eklenebilir.
  4. Dilimleyerek sosla servis edilebilir.
  5. Meyve sularına ve smoothie'lere eklenebilir.
  6. Mor havuçlar dilimlenip kurutularak cips yapılabilir.
  7. Çorba ve güveçlere eklenebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Havuçlu tarifler
  2. Havuç diyeti nasıl yapılır?
  3. Havuç nasıl saklanır?
  4. Havuç nasıl yetiştirilir?
  5. Havuç nasıl hasat edilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!