Buğdaygiller familyasından olan mısırın ana vatanı Güney Amerika'dır. Sindirim sistemine fayda sağlayan mısır, güçlü bir bağ dokusu da sağlamaktadır. İçeriğinde bulunan optimal yağ asitleri sayesinde kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur. Cilt ve saç sağlığına da iyi gelmesiyle bilinir. Mısır, genellikle tane olarak yemeklerin içerisinde kullanılır. Tanelerinin yanı sıra mısır unu, mısır özü yağı ve mısır gevrekleri de tariflerde kullanılan mısır çeşitleridir. Peki, mısırla hangi yemekler yapılır? İşte, mutlaka denemeniz gereken 13 farklı mısırlı tarif:
Karadeniz mutfağına özgü bir yemek olan mısır çorbası, mısır, tereyağı ve süt ile hazırlanır. Porsiyonu yaklaşık 45 kalori olan mısır çorbası, diyet listelerine de eklenebilir. Mısır ile yapabileceğiniz bir ana yemek arıyorsanız, köfteli havuçlu mısır yemeği tam size göre. Bezelye, domates ve küçük köfteler ile hazırlanan bu yemek, hem lezzetli, hem de hafiftir. Mücver denildiğinde ilk aklımıza gelen kabak olsa da, bu kez tane mısırlarla hazırlanan mısır mücveri tarifini öneriyoruz. Hazırladığınız mücver harcını, tavada kızarttıktan sonra servis edebilirsiniz. Yapımında süt mısır, paprika ve kaşar peyniri kullanılan mısır kaburga, mısırların önce haşlanıp sonra kızartılmasıyla hazırlanır. Atıştırmalık olarak sunulan mısır kaburga ortalama 20-25 dakikada sunulur. Buğday, nohut, mısır ve yoğurt ile hazırlanan ayran aşı, özellikle Doğu Anadolu ve çevresinde sık sık tüketilir. Soğuk çorba olarak da sunulan ayran aşı, farklı malzemelerle de hazırlanabilir. Sebzeli köfte sevenler için mısır ve pirinç ile hazırlanan kolay köfteleri öneriyoruz. Köfte harcının galeta ununa batırılıp tavada kızartılmasıyla hazırlanan mısırlı pirinç köftesi, ana yemeklerin yanında sunulur. Klasik pilavı mısır ve baharatlarla zenginleştirmeye ne dersiniz? Chili biberi, dondurulmuş mısır ve çeşni ile hazırlanan bu pilavı çok seveceksiniz. Mısırın belki de en çok sevilen ve en çok tüketilen hali haşlanmış olandır. Düdüklü tencerede yapabileceğiniz haşlanmış mısırın porsiyonu, ortalama 120 kalori değerindedir. Mısır gevreği, mısır nişastası ve çikolata ile hazırlanan bu kurabiyeler, çay saatlerinin en lezzetli eşlikçisidir. Özellikle kalabalık sofralarda ve çay sohbetlerinde atıştırmalık olarak sunulur. Parmesan peyniri, acı biber, krema, kişniş ve sarımsak tozu ile hazırlanan Meksika usulü mısır, acı severlerin favorisi olacak. Bol baharatlı Meksika usulü mısırı ortalama 20 dakikada hazırlayabilirsiniz. Sonbaharda tezgahlardaki yerini almaya başlayan mısır, hemen hemen herkesin favorisidir. Közlenmiş mısır ile hazırlanan bu tarife bayılacaksınız. Yemeklerin yanında sunabileceğiniz nefis mi nefis bir salata hazırlamaya ne dersiniz? Mısır, kırmızı soğan, feta peyniri, domates ve kişniş ile hazırlanan bu salata, hem et, hem de sebze yemekleriyle birlikte sunulabilir. Meksika'nın sokak lezzetleri arasında yer alan tamele, mısır koçanı ile hazırlanan bir yemektir. İç harcında birçok farklı malzeme kullanılabilir. Şunlara da göz atın;