Mısır Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?
Mısır yağı nedir? Mısır yağı nasıl üretilir? Mısır yağının ayçiçek yağından farkı nedir? Mısır yağı nasıl kullanılır? İşte, mısır yağının kullanımı ve ayçiçek yağından farkı:

Mısır yağı, mısır tanelerinin yağının çıkarılması sonucu elde edilir. Bir sıvı yağ çeşididir. Mısır tohumları özel solüsyonlarla ezilerek yağı çıkarılır. %56 çoklu doymamış yağ, %31 tekli doymamış yağ ve %13 doymuş yap içerir. Doğal ve mineral bakımından zengindir. E vitamini ve antioksidan içerir. Bu yüzden birçok yağ çeşidine göre daha sağlıklı olduğu düşünülür.

Mısır Yağının Ayçiçek Yağından Farkı Nedir?

  1. Ayçiçek yağı, %66 oranında çoklu doymamış yağları içerirken, mısır yağında bu oran %56'dır.
  2. Omega yağ asitleri bakımından zengindir.
  3. Bitkisel kaynaklı yağlar arasındadır ve kolesterol seviyesini dengeler.

Önemli Not: İki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için, kalp ve damar sağlığını korumak için ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.


Mısır Yağı Nasıl Yapılır?

  1. Mısır yağının üretilmesi için, ayıklanmış ve temizlenmiş mısır taneleri gerekir.
  2. Temizlenmiş mısır tohumları, ezici ve çözücü cihazlara alınır.
  3. Ezilen mısırlara izo hekzan uygulaması yapılır.
  4. Bu uygulamanın ardından mısır tanelerindeki yağın ortalama%95'i çıkarılır.
  5. Yağın rafine edilmesi için yeni işlemler uygulanır.
  6. Elde edilen mısır yağı, steril paketlere alınır ve hazır paketler halinde satışa sunulur.
  7. Rafine etme işleminin sonlarında, yüksek vakum altında yağın buharla damıtılması yoluyla koku giderilmesi sağlanır.

Mısır Yağı Nerede Kullanılır?

  1. Mısır yağı, 235 dereceye kadar ısıya dayanıklıdır. Yanmayan ve okside olmayan bir yağ çeşidi olduğu için, kızartmalarda kullanılabilir.
  2. Soğuk tüketilen yemekler için uygun değildir.
  3. Margarin ve mayonez üretiminde kullanılır.
  4. Mısır yağı salatalarda çiğ bir şekilde, yemeklerde ise pişirilerek kullanılır.
  5. Gıda sektörünün dışında, makine yağı, sabun, krem, böcek ilacı, boya ve tekstil boyası gibi farklı alanlarda da kullanılır.

Mısır Yağının Zararları Nelerdir?

Mısır yağı, kalori alımına sebep olabilir. Ayrıca her besinde olduğu gibi, fazla tüketimi kalp ve damar hastalıklarına yol açabilir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Badem yağı nasıl yapılır?
  2. Limon yağı nasıl yapılır?
  3. Tereyağının tazeliği nasıl korunur?
  4. Shea yağının faydaları nelerdir?
  5. Zeytinyağı mı, ayçiçek yağı mı?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!