Mısır Şurubu Nedir?
Adını özellikle hazır ürünlerde sıklıkla gördüğümüz mısır şurubu nedir? Nerelerde kullanılır? Sağlığık için faydalı mıdır? İşte, bütün bu soruların cevapları:

Mısır şurubu, şeker, reçel, jöle, şekerleme ve kurabiye, turta ve kek gibi unlu mamuller yapmak gibi çok çeşitli mutfak uygulamalarında kullanılan mısır nişastasından yapılan sıvı bir tatlandırıcıdır. Mısır şurubu, glikoz ve fruktozdan oluşan bir disakkarit olan sakarozdan oluşan sofra şekeri ile karşılaştırıldığında basit bir şeker olan saf glikozdan oluşur. Mısır şurubu şekerlerde parlaklık sağlamak ve şekerlerin kristalleşmesini önlemek için kullanılır (genellikle balda olduğu gibi). Ayrıca bitmiş ürüne nem sağlar ve kek hamurlarında pürüzsüz kalmalarını sağlamak için kullanılabilir.


Mısır Şurubu Vs Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu

Mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu ile aynı şey değildir. Mısır şurubu, süpermarketlerde bulunan yaygın bir pişirme malzemesidir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, glikozun bir kısmını fruktoza dönüştürmek için enzimler kullanarak sıradan mısır şurubunu modifiye ederek yapılan ticari bir tatlandırıcıdır ve bunun sonucunda yüksek fruktozlu mısır şurubu sofra şekerinden yaklaşık 1.75 kat daha tatlıdır. Bu ek tatlılık, şeker kamışı ile karşılaştırıldığında ucuz olmasının yanı sıra, gazlı içecekler ve diğer paketlenmiş ve işlenmiş gıdaların yapımında bu kadar yaygın olarak kullanılmasının nedenidir. Mısır şurubunun aksine, yüksek fruktozlu mısır şurubu süpermarketlerde bulunmaz.


Mısır Şurubunun Çeşitleri

Mısır şurubu açık ve koyu renklerde mevcuttur. Hafif mısır şurubu renksizdir ve saf, tatlı bir tada sahiptir. Koyu mısır şurubu, hafif mısır şurubunu pekmezle birleştirerek daha koyu bir renk ve daha kızarmış, karamel benzeri bir lezzet vererek yapılır. Tercihe bağlı olarak her ikisi de genellikle birbirinin yerine kullanılabilir, ancak marshmallow gibi beyaz veya açık renkli olması gereken müstahzarlar için hafif mısır şurubu tercih edilir.


Mısır Şurubu Nasıl Kullanılır?

Mısır şurubu çok çeşitli tatlılarda ve tatlı şekerlemelerde kullanılır. Örneğin şekerlemeler, mısır şurubu ve toz şekerin birleştirilmesi, ısıtılması ve ardından jelatin ile birleştirilmesiyle yapılır. Cevizli turta tipik olarak yumurta, mısır şurubu, esmer şeker ve eritilmiş tereyağı ile cevizlerin birleştirilmesi ve ardından karışımın bir turta kabuğunda pişirilmesiyle yapılır. Fıstık ezmesi mısır şurubu, su ve şekerin ısıtılması ve ardından eritilmiş tereyağı ve yer fıstığının eklenmesiyle yapılır. 


Mısır Şurubu Tariflerde Nasıl Kullanılır?

Mısır şurubu, tariflerde kullanmak için özel bir hazırlık veya başka bir aşamaya ihtiyaç duymaz. Sadece şişenin kapağını açın ve belirtildiği şekilde tarife ekleyin.

Mısır Şurubunun Tadı Nasıl?

Hafif mısır şurubu, bazı markaların vanilya ile hafifçe tatlandırılmasına rağmen, saf, hafif, tatlı bir tada sahiptir. Koyu mısır şurubu daha karamelize, pekmez benzeri bir tada sahiptir.

Mısır Şurubu Sağlıklı Mıdır?

Mısır şurubu, vücudun birincil yakıt kaynağı olan saf glikozdur. Her türlü şeker ölçülü tüketilmelidir. Mısır şurubunun sofra şekerinden daha kötü ve zararlı olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Şunlara da göz atın;
  1. Akçaağaç şurubu faydaları
  2. Zencefil şurubu faydaları
  3. İsveç şurubu faydaları
  4. Mürver şurubu faydaları






Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video