Mutfakta Garanticilik: Mise En Place (Mizanplas) Nedir?
Mutfak düzenini sağlamanın en garanti yolu Mise en place nedir? Mizanplasın faydaları nelerdir ve nasıl yapılır? İşte, mutfakta düzen için Mise en place uygulaması:

Fransızca bir terim olan Mise en place, Türkçe olarak 'her şeyin yerli yerinde hazır olması' anlamına gelir. Gastronomide ilk öğretilen terimlerden biri olan mise en place, mutfakta düzeni sağlamak amacıyla kullanılır. Bir şef, verimli bir şekilde servis vermek istiyorsa, kullanacağı her şey elinin altında olmalıdır. Yerden yere göre farklılıklar gösteren mise en place, şefin çalışma şekline, malzeme listesine ve ihtiyaç duyduğu ekipmanlara göre değişir. 

Mise en Place'in Avantajları Nelerdir?

Mise en place, restoranlarda yemek servisinin sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlar. Pişirme esnasında kullanılacak malzemelerin, şefin elinin altında olmasını sağlar. Mise en place hazırlamak, dikkat ve detaylı planlama gerektirir. Şef, işe başlamadan önce görev planı çıkartır ve en etkili yolları çözerek işe başlar. Evde de uygulanabilecek olan bu yöntem, özellikle kalabalık bir grubu ağırlarken yemek hazırlığı yapan kişilere büyük avantajlar sağlayabilir. 

Mise en Place Nasıl Uygulanır?

  1. Öncelikle hazırlanacak yemeklerin reçetesi okunur ve incelenir.
  2. Ekipmanların kullanım talimatına uyulmalı ve hiçbir ekipman amaçsızca kullanılmamalıdır.
  3. Ekipmanlar ve çalışma alanları temiz olmalıdır.
  4. Bıçaklar önceden bilenmiş ve keskin olmalıdır.
  5. Mutfakta kullanılacak ölçme aletlerinin doğruluğu, işe başlamadan önce kontrol edilmelidir.
  6. Fırın ve pişirme aletleri, gerektiği takdirde önceden ısıtılmalıdır.
  7. Tencere ve saklama kapları, doğru boyutta seçilmelidir.
  8. Servis tabakları servis alanına yakın, tencere ve mutfak eşyaları ise hazırlığın yapıldığı yere yakın bir şekilde konumlandırılmalıdır.
  9. Gıdaların son kullanma tarihleri de kontrol edilir.
  10. Dezenfektan, el havlusu, eldiven, çöp kovası gibi ürünler, yemek hazırlama alanının yakınlarında bulundurulmalıdır. 
  11. Yemeğe başlarken kullanılacak malzemeler çıkartılmalı, hangi servis araçlarının kullanılacağına önceden karar verilmelidir. 

Mutfak, hız ve beceri isteyen karmaşık bir alandır. Mutfakta düzensiz bir şekilde çalışmak, aksiliklere sebep olur ve zaman bakımından sıkıntıya yol açabilir. Ayrıca bir süre sonra hijyen bakımından yetersizlikler de görülebilir. Bu yüzden, gastronomi eğitiminde ilk öğretilen terimler arasında mizanplas bulunur. Mise en place tekniği ile mutfakta daha keyifli ve düzenli bir şekilde çalışma sistemi kurulabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Yeni yemek yapmaya başlayanlar için mutfak terimleri
  2. Sürdürülebilir mutfak ilkeleri
  3. Gastronomi bölümü nedir?
  4. Mutlaka bilmeniz gereken püf noktaları
  5. Yemek sunumu ilkeleri

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Mücver Tarifleri: Birbirinden Lezzetli 10 Mücver Tarifi
Saç Kavurmanın Yanına Ne Gider: 12 Tamamlayıcı Lezzet
Mandalina Kabuğunun Sağlığa 10 Faydası
Baby Shower İçin 12 İkramlık Tarif
Kabak Nasıl Dondurulur?
Beyaz Çayda Ne Kadar Kafein Var?