Mırmır balığı, Sparidae familyasına ait bir balık türüdür. Mercan türünün en yaygın olanı olarak bilinir. Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında çok yaygın olan mırmır balığı, genellikle deniz kenarında gezer. Kimi zaman başını kuma sokan bu balıklar, kimi zaman da sürü halinde dolaşırlar. Avı kolay yapılan bu balıklar, gri renklidir. En belirgin özellikleri ise üzerinde bulunan dikey çizgileridir. Genelde deniz dibinde ve kumlarda dolaşan bu balık, taşlık yerlerde yaşamını sürdürür. Ufak deniz canlıları ile beslenen mırmır balığı, Haziran-Ağustos ayları arasında üreme dönemine girer. Eti taze olduğunca oldukça lezzetlidir. Kıyılarda küçük ve kısa olan çeşitleri dolaşırken, daha açıklarda büyük türlerine rastlayabilirsiniz.
Mırmır balığını avlamak için en uygun zaman, Eylül ayıdır. Ancak av mevsimi bitene kadar avlamak mümkündür. Zokalı oltalarla kolayca avlanan bu balık, hareketli sularda yakalanabilir. Oltanın ucuna mutlaka mırmır iğnesi takılmalıdır. Yem olarak boru kurdu veya mamun kullanabilirsiniz. Dip balığı olduğu için, kamış kuma tamamen batmış olmalıdır.
Mırmır balığı, kızartma, fırınlama ve ızgara usulüyle pişirilebilir. Mırmır balığı taze bir şekilde alındıktan sonra, mutlaka temizlenmelidir.
Dilerseniz, bezelyeli mırmır tarifimize göz atabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;