Minekop Balığı Nasıl Temizlenir ve Nasıl Pişirilir?
Minekop balığı nedir? Ülkemizde hangi denizlerde görülür? Minekop balığı nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? İşte, minekop balığı özellikleri ve pişirme teknikleri:

Minekop, vücudu hafif basık, sırtı kamburca olan bir balık türüdür. Yan çizgilerinin üzerinde 45-50 pul bulunur. Çok pullu olduğu için, temizlemesi biraz zordur. Çene kısmında derin bir çıkıntı bulunur. Karnı ise açık renklidir. Büyüklüğü ortalama 30-35 cm aralığında olsa da, boyu maksimum 120 cm'ye kadar çıkabilir. Denizin dip bölgelerinde görülen bu balık, ülkemizde Marmara, Akdeniz ve Karadeniz'de sık sık rastlanan ve avlanan balıklar içerisinde yer alır. Minekop balığı Karadeniz'de 'kötek', Akdeniz'de ise 'karakulak' ismiyle anılır. Olta avcılığında en çok sülünez ve boru kurdu yemi kullanılır. Kayalıklarda ve kumlu ortamlarda yaşayan minekop balığının eti, çok lezzetlidir. Suyun içindeyken açık kahverenginde görülen bu balık, sudan çıkarıldığında altın gibi parlar. Arka sırt yüzgeci, kuyruğuna kadar uzanabilir. 

Minekop Balığı Nasıl Temizlenir?

  1. Öncelikle balıkları pulları, bıçağın keskin tarafıyla kazılır. Bu sayede pullar çok daha kolay bir şekilde çıkacaktır.
  2. Pulları temizlendikten sonra yüzgeçleri ayrılır ve karın kısmı ikiye bölünür. 
  3. Daha sonra balığın iç organları çıkartılır ve kılçıkları ayrılır. 
  4. Bu işlemin ardından balıklar bol suyla yıkanır ve kuruması için bir süre beklenir.
  5. Eğer temizlemekle uğraşmak istemiyorsanız, balıkçıdan alırken fileto şekline getirmesini veya temizlemesini isteyebilirsiniz.


Minekop Nasıl Pişirilir?

Fırında Minekop Tarifi

  1. Güzelce yıkanan ve temizlenen minekopların üzerine zeytinyağı ve tuz ekleyerek ovun. Bir süre dinlendirin.
  2. Bu esnada 4 adet patatesin kabuklarını soyun ve halka halka doğrayın.
  3. Derin bir kapta patatesleri zeytinyağı ve çeşni ile ovalayın. 2 adet soğanı soyup dörde bölün.
  4. Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin. Tepsinin en alt kısmına patatesleri dizin.
  5. Bu esnada minekopların üzerine bıçak yardımıyla  2-3 çizik atın ve patateslerin üzerine yerleştirin.
  6. Kenar kısımlara soğanları yerleştirin ve kokuyu hafifletmek için 1 adet defne yaprağını fırın tepsisine ekleyin.
  7. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında, minekopları ortalama 30-40 dakika kontrollü bir şekilde pişirin.
  8. Pişirme işleminin son aşamalarına doğru, balıkları sık sık kontrol edin. Aksi takdirde balıklar yanabilir. 

Tavada Minekop Tarifi

  1. Temizlenmiş minekopları bol suyla yıkayın ve tuzlayın. Daha sonra buzdolabına alarak bir süre bekletin.
  2. Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Üzerine ay şeklinde doğradığınız soğanları alın ve orta ateşte kavurun.
  3. İsteğe göre soğanın üzerine ince doğranmış biber de ekleyebilirsiniz.
  4. Soğan ve biberleri karıştırdıktan sonra bir tabağa alın ve tavadaki fazla yağı süzün.
  5. Aynı tavanın içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Minekopların derisiz kısmı tavaya gelecek şekilde yerleştirin ve kızartın.
  6. Balıkların bir tarafı kızarınca, spatula yardımıyla diğer tarafına çevirin. 
  7. Pişirdiğiniz balıkları servis tabağına alın. Yanına kavrulmuş soğan ve biberleri ekleyerek servis edin. Şimdiden afiyet olsun.


Şunlara da göz atın;

  1. Dil balığı nasıl pişirilir?
  2. Sardalya tarifleri
  3. Granyöz nasıl pişirilir?
  4. Kalamar tarifleri
  5. Midye nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif