Midye Çeşitleri Nelerdir?
Midye nedir? Midye çeşitleri ve özellikleri nelerdir? İşte, midye dolma, midye tava gibi eşsiz lezzetlerle birlikte sunulan midyenin çeşitleri ve özellikleri:

Midye, birbirine eklenmiş iki parçalı kabuktan oluşan yumuşakçalara verilen genel isimdir. Deniz canlısı olarak da bilinen midye, denizlerin kıyıya çok yakın kesimlerimden toplanır. Kayalara ve birbirine sıkıca tutunmuş halde yaşayan midyeler, tek seferde binlerce midye olarak denizden çıkarılabilir. Çenet adı verilen kabuklar, gerçek midyede düz yüzeyli ve siyaha yakın bir renk tonundadır. Genellikle oval bir şekle sahiptir ve birbirine benzer biçimleri vardır. Büyüklükleri değişiklik gösterir. Bünyelerinde bulunan sedef sayesinde, kendilerini zararlı maddelerden koruyabilirler. 

Midye Çeşitleri ve Özellikleri

  1. Denizkulağı: Haliotis olarak da bilinen deniz kulağı, adını kabuk şeklinden alır. Büyük bir boyuta sahiptir. Kabukları yassı ve az spirallidir. İç yüzeyi ise sedef tabakasıyla kaplanmıştır. Sol tarafında sıra halinde dizilmiş delikler bulunur. İnci yapabilirler. Kabukları takı ve dekorasyonda kullanılır. Denizkulağı türlerinin birçoğu Avustralya ve Hindistan sahillerinde bulunur. Su yosunları ile beslenirler.

  1. Zebra midyesi: Boyu 2-5 cm'dir. Doğal yaşam alanı Hazar Denizi ve Karadeniz olan zebra midyesi, adını kabuklarındaki çizgili desenlerden alır. Küçük bir tatlı su midyesi olan çeşitleri de mevcuttur. Bakteriler ve su yosunları ile beslenirler. 

  1. Dev midye: En büyük midye türüdür. Boyu 150 cm, ağırlığı ise 250 kg'ı bulabilir. İstiridye olarak da tanımlanan dev midyeler, yaşayan en büyük çift kabuklu yumuşakçalardır. Nesli tükenmekte olan türlerden biridir. Güney Pasifik, Hint Okyanusu, Filipinler kıyılar ve Güney Çin Denizi'nde mercan resiflerinde bulunurlar. Hızlı büyüme oranlarının, vücut dokusunda alg yetiştirme yeteneğinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

  1. Mavi midye: İki parçalı olan mavi midyelerin, maviye dönük siyah kabukları vardır. Boyları ortalama 5-20 cm arasında değişkenlik gösterir. 40 metreyi bulan derinliklerde görülen mavi midyeler, Kuzey Atlantik kıyıları ve Kuzey Amerika'da kendine yaşam alanı bulur. Yaşam süreleri ortalama 15 yıldır. Bir saatte 1,5 litreyi süzebilen bu midyeler, besinleri suyu süzerek alırlar. Genelde kayalık ve sert topraksı yapılara kendilerini sabitlerler. Özellikle İspanyol, Hollanda, Portekiz, Fransız, Belçika ve İtalyan mutfağında yaygın olarak kullanılır. 

  1. Tarak midyesi: İki parçalı kabuktan oluşan tarak midyesinin görünümü, yelpaze şeklindedir. Üzerinde ise oluklardan oluşan bir kabuğu vardır. Kral deniz tarağı gibi farklı isimlerle bilinen bu midye, sınırlı bir dağılıma sahiptir. Kabuğu oldukça sağlamdır. Gövdesinin rengi pembe-kırmızı ve mermer kahverengisi-beyazdır. Boyu 2,5-15 cm arasında değişen tarak midyesi, 250 metre derinliğe kadar yaşayabilir. Ülkemizde görülmeyen bu canlılar, mikroorganizmalarla beslenir.
  2. Kelebek midyesi: Boyu 1,5-2,5 cm olan kelebek midyesinin iki parçalı kabuğu vardır. Denizin kıyısında ve özellikle dalgalı denizlerde yaşarlar. Bunun sebebi, dalgalı denizlerin oksijen ve besin açısından zengin olmasıdır. Kendini kuma gömen bu canlılar, mikroorganizmalarla beslenir. Ülkemizde görülmeyen bir türdür. 

  1. Pina: Kalem kabuğu ve fan midyesi olarak da bilinen Pina, genellikle 30-50 cm uzunluğundadır. Ancak 120 cm'e kadar ulaşan daha büyük çeşitleri de vardır. Lifleri ile köprü kurarak kayalara tutunan pina, açık kahverengi bir kabuğa sahiptir. Kabuğunun sivri ucu, deniz tabanına gömülür. İnci üretebilen bu canlılar, mikroorganizmalarla beslenir.
  2. Çin şapkası: Palette olarak da bilinen Çin şapkasının, kabuğu koni biçimindedir. Dalgalı kıyılarda yaşayan Çin şapkası, su yosunuyla beslenir. İlk doğduklarında hepsi erkektir. Dişiler, daha sonra cinsiyet değiştirir.

Şunlara da göz atın;

  1. Midye nasıl temizlenir?
  2. Kabuklu deniz ürünleri nelerdir?
  3. İstiridye nasıl yenir?
  4. Istakoz nasıl yenir?
  5. Yengeç yenir mi?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu