Mide yanmasına iyi gelen formüller - İlaçsız çözüm
Mide yanmasına iyi gelen besinler tüketmek, bu sorundan ilaçsız kurtulmanızı sağlayabilir.

Mide yanması nedenleri nelerdir? Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması için doğal çözümler arıyorsanız yediklerinize dikkat etmelisiniz.

Mide yanmasına iyi gelen besinler tüketmek, bu sorundan ilaçsız kurtulmanızı sağlayabilir. Peki mide yanması nedenleri nelerdir? Mide yanması nedir?

MİDE YANMASININ NEDENLERİNDEN İLKİ STRES

Midenizdeki yangına son verin! Yoğun stres, en çok mideyi etkileyerek yanma hissine yol açıyor. İlaçlara başvurmadan önce bu yangına son verecek besinleri araştırın. Midenizi rahatlatacak yiyeceklerden oluşan diyet formülleriyle derdinize derman bulun.

MİDE YANMASI NEDİR?

Mide yanması hemen hepimizin başına bir çok kez gelmiştir. Midemizde sanki tonlarca yük taşıyormuş hissine kapılırız. Midemizden kalbe doğru yayılan alev alev bir yanma hissi duyarız. Tıpkı ateşle temas eden cilt gibi acı verir. Ağzımızda ekşi bir tat hissederiz. Ani bir öfke, ailevi sorunlar, işyerindeki tartışmalar veya aşırı yemek mideyi isyan ettirip yanma hissine yol açar...

MİDE YANMASI İHMAL EDİLİRSE GASTRİT, ÜLSER HATTA KANSERE DÖNÜŞEBİLİR

Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında hemen herkeste görülen çok yaygın bir rahatsızlık. İhmal edilirse gastrit ve ülsere yol açabiliyor. Daha ilerki vakalarda ise midede derin yaralara hatta kanser kabusuna bile dönüşebiliyor.

MİDE YANMASI BELİRTİLERİ

Midede yanma hissi yemekten önce, yemek sırasında ya da yemekten 2-3 saat sonra hissediliyor. Besinler, sindirim işlevinin bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek için hazırlanıyor. Mide bu işlevi yerine getirirken iç yüzeyini kaplayan zarın altındaki salgı hücrelerini, besinlerin gerekli değişimini sağlamak üzere uyarıyor. Bu sırada oluşan bir dengesizlik, aşırı asit ortamına ve midenin kendini koruyamamasına yol açarak yanma hissine neden oluyor.

MİDE YANMASI İÇİN ÇÖZÜM YOLLARI

Ninelerimiz midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş. Ekmek içinin değil ama ağıza birşey atmanın doğru bir yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da az ama sık yemeyi öneriyorlar. Öğünleri küçülterek sık sık yemenin şikayetleri azaltacağını söylüyorlar.

SAĞLIKLI ALIŞKANLIKLAR EDİNİN

• Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin. Acele yemek mide işlevine zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün.

• Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlayacaktır.

• Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal. İçi dolu bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın. Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır. Mide de aynı böyle... Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin.

• Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulacaktır. şunu aklınızdan çıkarmayın ki, akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalıdır. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın.

YATARKEN SAĞA DÖNEREK YATMAYIN

• Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir.

• Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz.

• Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.

MİDE YANMASINI SİGARA İÇMEYEREK DURDURUN

• Sigaradan uzak durun.

• Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.

MİDE YANMASINA ÇÖZÜM İÇİN UZAK DURULMASI GEREKENLER

• Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin.

• Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli. Bu nedenle çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.

• Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yoruyor. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.

• Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli için. Domates veya portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu nedenle sulandırarak ve balla tatlandırarak için.

• Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin. Ilınmasını bekleyin.

• Alkol midedeki yanma hissini artırır. Hele mide boşken alkol kesinlikle alınmamalı.

• Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.

• Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin.

MİDE YANMASINA DOĞAL ÇÖZÜMLER

LAHANA


•  Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.

HAŞLANMIŞ KARNABAHAR



•  Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir. İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammaddesi olarak kullanılıyor.

ÇİĞ PATATES SUYU

•  Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.

ELMA SİRKESİ

•  Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın.

•  Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.

ISPANAK



•  Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.

•  Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor. 

FASULYE, BEZELYE, MERCİMEK

•  Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor.

•  Güçlü bir mide koruyucusu. Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor.

MUZ



•  Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.

•  Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.

MİDE YANMASINA KARŞI 2 DİYET ÖNERİSİ

Mide yanmasını akıllı bir diyetle yenebilirsiniz. Size önerdiğimiz iki diyet programından uygun olanını seçin. Birinci diyeti yanma hissinin başlangıç aşamasında uygulayın. İkinci diyet daha geniş kapsamlı, her öğün için değişik seçenekler sunuyor. Dilerseniz bu seçenekleri birkaç güne paylaştırıp bir hafta boyunca deneyebilirsiniz. şikayetinize göre diyeti bir gün ya da günaşırı olmak kaydıyla birkaç kez deneyebilirsiniz. 

Her öğünde önerilerden birini seçin

DİYET 1

KAHVALTI: 
• 1 fincan açık çay,
• 1 çay kaşığı reçel sürülmüş
• 1 dilim kızarmış ekmek
ARA ÖĞÜN:
• 1 muz
ÖĞLE: 
• 1 ızgara tavuk göğüs eti,
• Haşlanmış pirinç,
• 1 mevsim meyvesi
AKŞAM: 
• Kağıtta balık,
• Haşlanmış lahana,
• 1 dilim kızarmış ekmek,
• 1 pişmiş elma veya armut

DİYET 2

KAHVALTI:

• 1 kase sütlü kahvaltı gevreği
• 1 kase yoğurt veya bir bardak light süt,
• Bir dilim kızarmış ekmek veya birkaç diyet bisküvi
ARA ÖĞÜN:
• 1 mevsim meyvesi
• 1 bardak eşit miktarda lahana ve elma suyu
ÖĞLE:
• Domates ve sebze soslu makarna veya pilav, salata
• Tahıl ve baklagilli çorba veya taze fasulyeli makarna ya da pilav, salata
• 1 dilim sade ya da sebzeli pizza ve salata
İKİNDİ:
• 1 çay kaşığı bal sürülmüş 1 dilim kızarmış ekmek
• 2 diyet bisküvi, 1 fincan melisa çayı veya ıhlamur
AKŞAM:
• Sebze çorbası, 1 porsiyon ızgara et veya balık, közlenmiş sebze, pişmiş elma veya armut
• Sebze çorbası, 2 rafadan yumurta, közlenmiş sebze, pişmiş sebze veya armut
• Sebze çorbası, yağsız peynir, közlenmiş sebze, pişmiş elma veya armut

MİDE YANMASINA İYİ GELEN ŞİFALI ÇAYLAR



• Yemeklerden sonra midedeki yanma hissini hafifletmek için: 1 tutam adaçayı, 1 tutam portakal yaprağı ve 1 tutam melisayı 1 fincan kaynar suda 5 dakika bekletin. Süzüp ılıtın. Balla tatlandırıp için.

• Yatmadan önce yatıştırıcı çay: 25 gr portakal çiçeği, 15 gr şerbetçiotu, 15 gr akdiken, 15 gr melisa, 10 gr lavanta ve 20 gr nane yaprağını 2 bardak suda 3 dakika kaynatın. Ilınınca süzüp biraz balla tatlandırarak günde 1 bardak için. Aşırı gerilimli durumlarda günde 3 bardak içebilirsiniz.

• Mide yanması ve ağrısına karşı: Günde 3-4 kez yarım su bardağı çiğ patates suyu içebilirsiniz.

- Yarım bardak suya 1 çay kaşığı karbonat ilave edip eriyinceye kadar karıştırın. Yemeklerden sonra için. Ancak bunu alışkanlık haline getirmeyin. Hele ülserden şüpheleniyorsanız karbonattan uzak durun.

MİDE YANMASI İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ

Sigara
Kahve
Alkol
Rh O kan grubu
Yoğun iş yaşamı
Stres
Bazı ilaçlar

Uzun süren rahatsızlık durumunda:
* Midede yanma hissi bir haftadan fazla sürerse mutlaka doktora başvurun. Doktorun önerdiği laboratuvar tetkiklerini yaptırın.
* Karbonatlı su içmeyin.

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler