Gaz, yemek yedikten veya bir şeyler içtikten sonra gelişebilir. Bazı besinler gaz oluşumuna neden olursa, bazen bu durum yiyeceklerden bağımsız olarak gerçekleşir. Sindirim sisteminde gaz sıkışması durumu, şiddetli ağrı ve kramplara yol açabilir. Mide gazı, rektumdan salınmadığı takdirde ağızdan salınır. Peki, mide gazı neden olur? İşte, mide gazı belirtileri ve nedenleri:
Midedeki gaz, genelde yemek yeme esnasında çok fazla hava yutmaktan kaynaklanır. Bununla birlikte, aşağıdaki nedenler de mide gazına yol açabilir;
Normal bakteriler belirli sindirilmemiş gıda türlerini parçaladığında kalın bağırsaklarda gaz oluşur. Bazı yiyecekler diğerlerinden daha kolay sindirilir. Şeker, lif ve bazı nişastalar gibi belirli karbonhidratlar ince bağırsaklarda sindirilmez. Bunun yerine, bu gıdalar normal bakteriler tarafından parçalandıkları kalın bağırsaklara gider. Bu doğal süreç, rektumdan salınan hidrojen, karbon dioksit ve bazen metan gazı üretir. Yani bazı besinleri tükettiğinizde, daha fazla gaz belirtileriyle karşılaşabilirsiniz.
Mide gazı tamamen ortadan kaldırılamasa da, gaz semptomlarının azalması sağlanabilir. Bunun için deneyebileceğiniz yöntemler şunlardır;
Not: Mide gazı, kendiliğinden geçen bir durumdur ve genelde ciddi bir sorun teşkil etmez. Ancak gaz şikayetiniz sık sık tekrarlıyorsa ve semptomlar çok şiddetliyse, doktorunuza başvurun.
Şunlara da göz atın;