Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi İstanbul 2023'ün ilk seçkisi Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde düzenlenen törende açıklandı. Turk Fatih Tutak 2 Michelin Yıldızı'na sahip oldu. 4 restoran Araka, Mikla, Neolokal ve Nicole 1 Michelin Yıldızı'na layık görüldü. Neolokal aynı zamanda sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından Michelin Yıldızı'nın yanı sıra Yeşil Yıldız da aldı. Peki, Michelin Yıldızı ne demek? Ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? İşte Michelin rehberi ve Michelin yıldızı kavramına ilişkin merak edilen soruların yanıtları:
Michelin rehberinin tarihçesi oldukça eskiye ve yaratıcı bir fikre dayanıyor. Michelin Rehberi ilk ortaya çıktığında bugünkünden daha farklı bir anlamı vardı.
Hikaye şöyle:
1889'da orta Fransa'daki Clermont-Ferrand'da, Andre ve Edouard Michelin kardeşler kendi adlarını lastik şirketlerini kurdu: Michelin...
Otomobil satışlarının dolayısıyla lastik satışlarının artması için pazarlama stratejisi olarak bir rehber fikri akıllarına geldi. Kardeşler, gezginler için kullanışlı bilgilerle dolu küçük bir rehber hazırladı: Bu rehberde haritalar, lastiğin nasıl değiştirileceği, benzinlikler hakkında bilgiler ve iyi akşam yemeği yenilebilecek, konaklama yapılacak lokasyonlar vardı.
Rehber 20 yıl boyunca ücretsiz dağıtıldı.
1920'de ise yepyeni bir MICHELIN Rehberi piyasaya sürüldü ve yedi franka satışa çıkarıldı. Ücretli olmasının nedeni Andre Michelin'in tanık olduğu bir olaydı. Çünkü, rehber bir lastikçide tezgahı desteklemek için kullanılıyordu... Rehbere saygı duyulması için para ödenmesi gerektiği fikri aklına geldi.
Bu yeni rehberde bu kez reklamlar yoktu. Paris'teki otellerin listesi ile belirli kategorilere göre restoran seçimlerine yer verilmişti. Rehberin restoran bölümü zamanla daha büyük bir etkiye ulaştı. Bu süreçte Michelin kardeşler, restoranları anonim olarak ziyaret etmeleri ve incelemeleri için bugünkü anlamıyla 'restoran müfettişlerini' görevlendirdi.
1926'da rehber, kaliteli yemek mekanlarını yıldızlarla ödüllendirmeye başladı ve başlangıçta onları yalnızca tek bir yıldızla işaretledi. Beş yıl sonra sıfır, bir, iki ve üç yıldız hiyerarşisi getirildi ve 1936'da yıldızlı sıralama kriterleri yayınlandı.
Rehber zaman içinde üç kıtada 24'ten fazla bölgede 40.000'den fazla kuruluşu değerlendirecek hale gelecekti.
Peki, Michelin yıldızı nedir? Olağanüstü yemekler sunan restoranlara bir Michelin Yıldızı verilir.
Rehbere göre Michelin Yıldızı için 5 kriter dikkate alınıyor:
Michelin yıldızlarında amaçlardan biri şeflerin yemeklerini düzenli olarak nasıl hazırlayıp servis ettiklerini görmektir. Michelin müfettişleri, oturma süresinden servis yapan personelin nezaketine, yemeklerin kalitesi ve yaratıcılığına ve genel ambiyansa kadar bir restoranın tüm yönlerini değerlendirir. Şefler, uyulması gereken herhangi bir yönerge olmamasına rağmen, restoranlarının sadece yiyeceğe değil, her detayına dikkat ederek yıldız şanslarını artırabilirler. Yemek en önemli unsurlardan biri olmasına rağmen detaylara gösterilen özen, Michelin Yıldızına layık eksiksiz bir yemek deneyimi yaratmak için oldukça önemli.
Singapur'da düzenlenen bir panelde ise Michelin yıldızı nasıl alınır sorusu için şu görüşler vardı:
En çok merak edilen sorular arasında Michelin Yıldızlarının anlamları ve arasındaki fark da var. Bu konuya şu yanıt veriliyor:
Michelin yıldızıyla ilgili en çok merak edilen sorular;
Michelin bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Kararları, tümü eski restoran ve konaklama profesyonelleri olan kimliği bilinmeyen ünlü Michelin Müfettişleri verir. Birkaç müfettiş bir restoranda yemek yedikten sonra, nihai bir karar vermek için ekip olarak deneyimlerini tartışırlar.
Bu soruya şu yanıt veriliyor: Resmin tamamını elde etmemiz için ne kadar gerekiyorsa. Michelin Yıldızları verilirken tutarlılık çok önemlidir, bu nedenle müşterilerimizin ziyaret ettikleri her zaman aynı yüksek standartta pişirmeyi alacaklarından emin olmamız gerekir. Mevsimler boyunca çeşitli müfettişler ziyaret edecek: Hem hafta sonu hem de hafta içi öğle yemeği ve akşam yemeği için.
Evet, herhangi bir tarz ve mutfak türündeki herhangi bir restoran bir Yıldız almaya hak kazanabilir.
Michelin Yıldızları şefe değil, restorana verildiği için zorunlu değildir. Bazen restoran, selefine eşit yetenekte olan sous şefini terfi ettirir; diğerleri başka bir restorandan yetenekli bir şef tutabilir. Sadece restorana geri döneceğiz ve ne kadar iyi yediğimizi göreceğiz.
Yeşil Yıldız en yeni ödül. 2020 yılında MICHELIN Guide France ile tanıtıldı ve şimdi Michelin Kılavuzu kapsamındaki her ülkede tanıtılıyor. Sürdürülebilir gastronomi konusunda rol model olan restoranlara veriliyor.
Michelin Rehberi, İstanbul seçkilerini dün açıkladı. İstanbul’un ilk seçkisinde 53 restoran yer aldı. Seçkide yer alan restoranlardan dördü bir Michelin Yıldızı’yla ödüllendirildi. Turk Fatih Tutak, sıra dışı mutfağı için iki Michelin Yıldızı’yla Michelin Rehberi’nde yer aldı. İşte Michelin yıldızı alan 5 restoran ve şefleri;
2 Michelin Yıldızı
1 Michelin Yıldızı
Öte yandan MICHELIN Genç Şef ödülünü Mürver Restoran’dan Mevlüt Özkaya kazandı.