Meyve Suyu Konsantresi Nedir?
Meyve suyu konsantresi, suyunun büyük kısmının çıkarıldığı meyve suyudur. Sizler için meyve suyu konsantresi nedir anlattık. İşte, meyve suyu konsantresi nedir:

Meyve suyu konsantresi, suyunun büyük kısmının çıkarıldığı meyve suyudur. Türüne bağlı olarak, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere bazı temel besinleri sağlayabilir. Bununla birlikte, konsantre, çiğ meyve suyundan daha yoğun bir şekilde işlenir ve birçok insanın sağlıkları için iyi mi yoksa kötü mü olduğunu merak etmesine neden olur. Bu yazıda sağlıklı olup olmadıkları da dahil olmak üzere meyve suyu konsantreleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyor.

Meyve Suyu Konsantresi Nedir?

Su, meyve suyunun %90 kadarını oluşturabilir. Bu sıvının çoğu çıkarıldığında sonuç, meyve suyu konsantresi olarak bilinen kalın, şuruplu bir üründür. Suyun çıkarılması bakteri üremesini azaltır, yani konsantre meyve suyu kadar kolay bozulmaz. Bu süreç aynı şekilde paketleme, depolama ve nakliye maliyetlerini de azaltır. Yine de, işleme yöntemleri farklıdır. Konsantrelerin çoğu filtrelenir, buharlaştırılır ve pastörize edilir, ancak bazıları katkı maddeleri de içerebilir. Meyve suyu konsantreleri oda sıcaklığında satılır veya dondurulur ve tüketilmeden önce filtrelenmiş suda seyreltilmesi amaçlanır.

Meyve Suyu Konsantresi Nasıl Yapılır?

Meyve suyu konsantresi yapmak için, bütün meyveler iyice yıkanır, ovalanır ve bir hamur elde etmek için ezilir veya karıştırılır. Su içeriğinin çoğu daha sonra ekstrakte edilir ve buharlaştırılır. Sonuç olarak meyvenin doğal aroması seyreltilebileceğinden, birçok şirket meyve yan ürünlerinden yapılan yapay bileşikler olan aroma paketleri gibi katkı maddeleri kullanır. Dahası, yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) gibi tatlandırıcılar sıklıkla meyve suyu konsantrelerine eklenirken, sebze suyu karışımlarına sodyum eklenebilir. Yapay renkler ve aromalar da eklenebilir. Bazı konsantreler ayrıca zararlı mikropları gidermek için işlenir, böylece raf ömrü uzar.

Meyve Suyu Konsantresi Türleri

Bazıları diğerlerinden daha sağlıklı olan çeşitli konsantre türleri vardır.

  1. %100 Meyve Konsantresi

%100 meyveden yapılan konsantreler en sağlıklı seçenektir, çünkü en fazla besini içerirler ve sadece doğal meyve şekerleriyle tatlandırılırlar - şeker eklenmez. Ancak yine de katkı maddeleri barındırabilirler. Tatlandırıcılar veya koruyucular konusunda endişeleriniz varsa, içerik listesini kontrol ettiğinizden emin olun.

  1. Konsantre Meyve Kokteyli, Punch Veya İçecek

Konsantre meyve kokteyli, punç veya içecek olarak satılan ürünler, meyve sularının karışımından yapılır. Bunlar genellikle bütün meyve eksikliğini telafi etmek için ilave tatlar veya tatlandırıcılar içerir. Yine, beslenme etiketlerini okumak anahtardır. İlk bileşen, HFCS, şeker kamışı veya fruktoz şurubu gibi bir ilave şeker ise, bu üründen uzak durmak isteyebilirsiniz.

  1. Toz Meyve Suyu Konsantreleri

Toz haline getirilmiş meyve suyu konsantreleri, püskürtme ve dondurarak kurutma gibi yöntemlerle kurutulur. Bu, tüm su içeriğini ortadan kaldırır ve bu ürünlerin daha az yer kaplamasını sağlar. Birçok çalışma, karışık meyve ve sebzelerin konsantre tozlarının, azalmış inflamasyon belirteçleri ve artan antioksidan seviyeleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Enflamasyon doğal bir vücut tepkisi olsa da, kronik enflamasyon, kanser ve diyabet dahil olmak üzere birçok hastalıkla bağlantılıdır. Bu nedenle, bazı meyve suyu konsantreleri gibi gıdalarda bulunan iltihap önleyici bileşikler bu durumu önlemeye yardımcı olabilir. Birçok toz meyve suyu konsantresinin ilave şeker içerdiğini unutmayın, bu nedenle etiketleri dikkatlice okumak isteyeceksiniz.

Potansiyel Sağlık Faydaları


Portakal, ananas ve elma suyu ürünleri - konsantreler dahil - giderek daha popüler hale geliyor ve portakal suyu, küresel meyve suyu pazarının %41'inden fazlasını oluşturuyor. Konsantreler, ucuz ve saklaması kolay oldukları için çekici olabilir. Onlar da çeşitli sağlık yararları sunabilirler.

  1. Önemli Besinler Açısından Zengin

Meyve ve sebze suyu konsantreleri, ilave şeker veya tuz gibi katkı maddeleri olmadan %100 meyve veya sebzeden yapılırsa en sağlıklısıdır. Örneğin, konsantreden hazırlanan 120 ml'lik bir bardak portakal suyu, C vitamininin Günlük Değerinin  %280'ini sağlar. Bu besin, bağışıklık ve yara iyileşmesinde önemli bir rol oynar. %100 sebze konsantresinden elde edilen havuç suyu, zengin bir provitamin A kaynağıdır ve 8 ons (240 ml) porsiyon başına günlük değerin %400'ünü sunar..

  1. Yararlı Bitki Bileşiklerini İçerir

Meyve suyu konsantresi, karotenoidler, antosiyaninler ve flavonoidler gibi yararlı bitki bileşikleri içerir. Bunlar, gelişmiş kalp sağlığı ve azalmış inflamasyon dahil olmak üzere birçok sağlık yararı ile ilişkilidir. Portakal suyundaki flavonoidler, obezite ile ilişkili kronik enflamasyonla savaşmaya yardımcı olabilir. Bir çalışmada, yemeklerden sonra en az yedi gün üst üste portakal suyu içen obez kişilerde inflamasyon belirteçlerinde azalma görüldü.

  1. Cilt Sağlığını Geliştirebilir

Birçok meyve suyu konsantresi, cilt sağlığını geliştirebilen ve cilt yaşlanmasının etkilerini yavaşlatabilen C vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir. Örneğin, havuç ve domatesteki beta karotenin cilt iltihabını azalttığı gösterilmiştir.

  1. Raf Ömrü Ve Karşılanabilirlik

Meyve suyu konsantreleri, taze sıkılmış meyve sularına ekonomik bir alternatif olabilir. Dahası, donmuş veya rafta dayanıklı çeşitler kolay kolay bozulmaz. Bu nedenle, taze meyve veya sebzeye erişimi olmayanlar için uygundur.

Potansiyel Olumsuzluklar


Meyve suyu ve meyve suyu konsantreleri herkes için en iyisi olmayabilir. Genel olarak, bütün meyvenin sağladığı liften yoksundurlar ve ilave şekerlerle doldurulabilirler.

  1. Şeker Ve Koruyucu Madde

ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı, günlük kalorinizin %10'undan daha azını ilave şekerlerden almanızı önerir. Eklenmiş şekerlerde yüksek bir diyet, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarla bağlantılıdır. Özellikle, birçok meyve suyu konsantresi, sağlıksız koruyucuların yanı sıra ilave şekerler içerir. Bu nedenle, mümkün olduğunca ilave şeker içermeyen konsantreleri tercih etmelisiniz. Sebze suyu konsantreleri için, düşük sodyum seçeneklerini veya porsiyon başına 140 mg'dan az sodyum (günlük ihtiyacın %6'sı) içeren konsantreleri seçin.

  1. Lif Eksikliği

Meyve suyu konsantrelerini yalnızca besinleri için satın alırsanız, bütün meyveyi yemeniz daha iyi olur. Bunun nedeni, konsantrenin tüm meyvenin sağladığı liften yoksun olmasıdır. Bu nedenle, lif kan şekeri seviyenizi dengelemeye yardımcı olduğundan, bu ürünler kan şekerinde bütün meyvelerden daha büyük artışları tetikler. Ek olarak, konsantreler genellikle porsiyon başına bütün meyveden daha fazla karbonhidrat ve kalori içerir. En sağlıklı konsantre meyve suları bile ölçülü tüketilmelidir. Büyük bir popülasyon çalışmasının, %100 meyve suyu da dahil olmak üzere günlük şekerli içecek alımını artan kanser riskiyle ilişkilendirdiğini belirtmekte fayda var. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, herhangi bir şekerli içecek, hatta %100 meyve suyu alımını sınırlamak iyi bir fikirdir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kışlık konsantre meyve suyu nasıl yapılır?
  2. Kışlık hazırlıkları nasıl yapılır?
  3. Kabızlık için meyve suyu tarifleri
  4. Yorgunlupu azaltan besinler

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Risotto Tarifleri: İtalyan Mutfağından 10 Nefis Risotto Tarifi
İzmir Kahve Mekanları: İzmir'in En İyi 12 Kahve Mekanı
Pirinç Pilavı Yanına Ne Gider: Pilavın Tamamlayıcısı Olan 15 Tarif
Soğuk Algınlığına İyi Gelen 8 Kış Çayı Tarifi
Şeker Oranı Düşük Olan Meyveler: Düşük Şekerli 15 Meyve
Bir uzmana göre uzun ömürlü Japonların sırrı ve sık yedikleri 5 yiyecek