Meyve Çekirdekleri Nasıl Değerlendirilir?
Meyve çekirdeklerini çöpe atmak yerine, farklı amaçlar için kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte, meyve çekirdeklerini değerlendirmenin en pratik yolları:

Daha önceden meyve ve sebze kabuklarını değerlendirmenin yollarını sizlerle paylaşmıştır. 'Vitamini kabuğunda' sözünün doğruluğunu birlikte görmüştük. Şimdiyse, sırada meyvelerin çekirdekleri ve kullanım alanları var. Meyve çekirdeklerini değerlendirme yöntemlerini öğrendikten sonra, bir daha çöpe atmayacaksınız. 

Meyve Çekirdekleri Nasıl Değerlendirilir?

  1. Kiraz Çekirdeği


Kiraz çekirdeği, toplanıp kurutulduğu zaman uzun süre sıcaklık koruma özelliğine sahiptir. Isıtılan kiraz çekirdekleriyle yastık hazırlayarak, üşüyen yerlerinizi kolayca ısıtabilirsiniz. Çekirdeklerin batmasını önlemek için, aralarına pamuk gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.

  1. Nar Çekirdeği


Nar çekirdeği, içeriğinde bulunan tannin ve antisiyonin gibi antioksidanlar sayesinde, hücre sağlığını olumlu yönde etkiler. Kansere yakalanma riskini azaltır. Ayrıca cildi yenileme konusunda da son derece başarılır. Narı çekirdeğini çıkarmadan yiyebilir veya çekirdekleri toz haline getirip kür hazırlayarak cildinize peeling yapabilirsiniz.

  1. Ayva Çekirdeği


Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum, A ve C vitamini içeren ayva çekirdeği, cilt için çok faydalıdır. 1 ayvanın çekirdeklerini çıkartıp, yarım çay bardağı suyun içerisine koyun. Üzerini kapatın en az bir gün bekletin. Bu karışım jelimsi bir kıvama ulaştığında, jeli cildinize sürmeye başlayın. Ancak hassas ve alerjik ciltlerin uygulamadan önce doktora danışması önerilir.

  1. Karpuz Çekirdeği


Çinko bakımından zengin olan karpuz çekirdeği, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Bu yüzden karpuzu aşırıya kaçmayacak şekilde çekirdekleriyle birlikte tüketebilirsiniz. Ancak küçük çocukların ve bebeklerin boğulma tehlikesi olduğu için, karpuz çekirdeği tüketmesi sakıncalıdır.

  1. Kavun Çekirdeği


Fosfor, magnezyum ve potasyum bakımından zengin olan kavun çekirdeği, sağlık açısından faydalıdır. Kavun çekirdeklerini çıkartıp yıkadıktan sonra, blenderden geçirin. Ardından süzün. Beyaz bir sıvı oluştuğunu göreceksiniz. Bu sıvıyı süt veya suyla karıştırın. Üzerine şeker ve buz ilave ederek tüketebilirsiniz.

  1. Üzüm Çekirdeği


Güçlü antioksidan özelliklere sahip olan üzüm çekirdeği, vücudu temizler, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Cildin temiz ve parlak görünmesine yardımcı olur. Üzüm çekirdeklerini, üzümle birlikte tüketebilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

  1. Kayısı Çekirdeği


D vitamini ve K vitamini bakımından zengin olan kayısı çekirdeği, cilt için çok faydalıdır. Ancak bu çekirdeğin faydalı mı, yoksa zararlı mı olduğu hakkında net bir bilgi olmadığı için, tüketilmesi önerilmez. Bunun yerine kayısı çekirdeğini kırıp, içini rendeleyin. Ardından zeytinyağı ile bir araya getirerek selülitli bölgelere uygulayın. Bu kürü, haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.

  1. Avokado Çekirdeği


Avokadonun içinde bulunan dev çekirdek, eklem ve kas ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur. Çekirdeğin üzerindeki kahverengi tabakayı soyun. Daha sonra içindeki kısmı rendeleyin. Rendelediğiniz çekirdeği ister çay olarak tüketebilir, isterseniz de yemeklere baharat olarak katabilirsiniz.

  1. Papaya Çekirdeği


Ülkemizde pek bilinmeyen papaya çekirdeği, A vitamini bakımından çok zengindir ve antibakteriyel özellikler gösterir. Bu sayede vücuda giren mikroplardan korunabilirsiniz. Papaya çekirdeklerini ayıklayıp yıkadıktan sonra, günde birkaç taneyi geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.


Önemli Not: Ciddi bir rahatsızlığınız veya alerjiniz varsa, meyve çekirdeklerini tüketmeden önce doktorunuza danışın.


Şunlara da göz atın;

  1. Mandalina kabuğu nasıl değerlendirilir?
  2. Soğan sarımsak kabuğu nasıl değerlendirilir?
  3. Kilo verdiren meyveler
  4. Kolay meyveli tatlılar

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi