Meyan Kökü Nedir, Ne İşe Yarar?
Meyan kökü nedir, nasıl kullanılır? Meyan kökünün faydaları nelerdir? Meyan kökü çayı nasıl yapılır, ne işe yarar? Baklagiller familyasından meyan kökü bitkisi ve faydaları:

Baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki olan meyan kökünün ana vatanı Çin ve Rusya'dır. Yüzyıllardır mide ve solunum hastalıklarının tedavisinde kullanılan meyan kökünün, sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Tatlı bir köke sahip olan meyan bitkisi, Çin tıbbında 'kılavuz ilaç' olarak da adlandırılır. Meyan kökü; meyan kökü çayı, meyan kökü şerbeti, meyan kökü sabunu, meyan kökü şampuanı ve bitkisel ilaç yapımında kullanılmaktadır. Dünyada en çok Asya ve Avrupa'da yetiştirilen meyan kökü, ülkemizde ise Güneydoğu Bölgesi'nde yetişmektedir. Daha çok nemli ve sulak alanlarda, dere kenarlarında yetişir. Peki, meyan kökünün faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? İşte, yüzyıllardır kullanılan meyan kökünün mucizevi faydaları:

Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?

  1. Metabolizmayı güçlendirir.
  2. Cilde sağlıklı ve parlak bir görünüm verir.
  3. Adet döneminde ortaya çıkan ağrı ve ödemlere karşı etkilidir.
  4. Kabızlığa ve bağırsak sorunlarına iyi gelir.
  5. Sinir sistemini olumlu yönde etkiler, antidepresan özelliklere sahiptir.
  6. Menopoz döneminde ortaya çıkan sıcak basması ve hormonal problemlerin tedavisinde etkilidir.
  7. Vücutta tahriş sonucu oluşan ağrıları azaltır.
  8. Ateş düşürücü özelliği mevcuttur.
  9. Ülser, gastrit gibi mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  10. Üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
  11. Ağız içi yaraların iyileşmesinde de rol oynar.
  12. Rahatlatıcı ve ferahlatıcı etkileri mevcuttur.
  13. Öksürüğün kesilmesinde ve boğaz ağrılarının hafiflemesinde kullanılabilir.

Meyan Kökü Nasıl Kullanılır?

  1. Meyan kökü çayı; Kabızlık, ağrı ve mide rahatsızlıkları gibi sorunlar için meyan kökü çayı tercih edilmektedir. Kök olarak aktarlardan satın alınan bitki, bıçar yardımıyla küçük parçalara ayrılır. Bir bardak kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı doğranmış meyan kökü eklenir. 5 dakika demlenen çay bal veya çubuk tarçın ile tatlandırılabilir. Meyan kökü çayı hem aç, hem de tok karna içilse de, yemeklerden sonra tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda meyan kökü çayının günde en fazla 2 fincan içilmesi gerekir. Özellikle kış aylarında, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
  2. Meyan kökü şerbeti; Hem hazır olarak satılan, hem de evde hazırlanabilen meyan kökü şerbeti özellikle yaz aylarında tercih edilir. Şişkinlik ve hazımsızlığa karşı etkili olan meyan kökü şerbeti, menopozda görülen sıcak basmalarına da iyi gelir.
  3. Meyan kökü sabunu; Meyan kökünün cilt üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanmak için sabun olarak kullanılması gerekir. Haftada iki kez meyan kökü sabunu ile yüzünüze masaj yapabilir, bol suyla durulayabilirsiniz.

Meyan Kökünün Zararları Nelerdir?

Her üründe olduğu gibi meyan kökünün aşırı kullanımı da ciddi sonuçlar doğurabilir. Meyan kökü fazla tüketildiğinde, yüksek tansiyona, yüz ve eklemlerde ödem oluşmasına, vücutta sıvı birikmesine neden olabilir. Meyan kökü çayı ve şerbeti günde en fazla 2 bardak tüketilmelidir. Sabunun fazla kullanımı ise cildin kurumasına yol açabilir.

Önemli Not: Hamile ve emziren kadınların, kronik ve ciddi rahatsızlığı olanların ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerin tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. Bitkisel ürünlerin kişiler üzerindeki etkisi farklıdır. Sağlığınızı tehlikeye atmamak için, meyan kökü ve başka herhangi bir ürünü kullanmadan önce doktora danışmanız gerektiğini unutmayın. Doktorun onay vermediği ürünleri kullanmayın. Sağlıklı günler dileriz.

Şunlara da göz atın;

  1. Ebegümecinin faydaları nelerdir?
  2. Madımak otu ne işe yarar?
  3. Anason çayı neye iyi gelir?
  4. Civanperçeminin faydaları nelerdir?
  5. Tarçın çayı ne işe yarar?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?