Mesir macunu, Manisa Bimarhanesi'nin ilk Başhekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatla hazırlanan ve hastalara şifa olması için verilen şifalı bir macundur. Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ı iyileştiren bu macun, grip, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu yüzden genelde kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilir. 15 Nisan 1539'dan beri Manisa'da Mesir Bayramı kutlaması yapılır ve Sultan Meydanı'nda toplanan halka bu macundan dağıtılır.
Mesir macunu yapımında anason, çivit, çörekotu, çöpçün, hardal tohumu, damla sakızı, dar-ı fülfül, havlıcan, hindistan cevizi, hıyarşembe, hindistan çiçeği, kakule, iksir, karabiber, kalbarda, kebabiye, karanfil, kırım tartar, kişniş, kimyon, ma-i leziz, limon tuzu, portakal kabuğu, meyan balı, revan kökü, safran, rezene, sarı halile, sinameki, şeker, tarçın, şamlı-şaşlı, tarçın çiçeği, tiryak, teke mersini, vanilya, udülkahr, zencefil, yeni bahar, zerde çöp ve zulumba baharatları kullanılır. Yapımı oldukça zahmetlidir ve işlendikten sonra kağıtlara sarılarak satışa sunulur.
Mesir macunu ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. İçinde farklı baharatlar olduğu için, oldukça güçlü bir karışımdır. Yetişkinler günde 3 öğün 1 tatlı kaşığı, 10-15 yaş arası çocukların ise yemekten önce 1 çay kaşığı tüketmesi önerilir. Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren annelerin mesir macunu tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. Mesir macunundaki baharatların faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; Önemli Not: Aşırı tüketilmesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Mide rahatsızlığı, diyabet, obezite, mesane ve karaciğer hastalarının tüketmesi sakıncalıdır. Şunlara da göz atın;Mesir Macunu Nasıl Yenir?
Mesir Macununun Faydaları Nelerdir?