Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Meşe balı, son yıllarda popüler olan bal türlerinden biridir. Peki, meşe balı nereden alınır, nasıl tüketilir? İşte, meşe balı hakkında tüm merak edilenler:

Meşe balı, Macar Meşesi türü olan freynetto meşe ağacından üretilen bir salgı balı türüdür. Meşe ağacındaki palamutlarda bulunan sıvılar, arılar tarafından bala dönüştürülür. Bu yüzden kara orman balı veya salgı balı olarak da bilinir. Temmuz-Ağustos ayında üretilen bu bal, yaz aylarının sonunda hasat edilir. Amerika ve Avrupa'da yaygın olarak kullanılan meşe balı, son yıllarda ülkemizde de popüler bir hale gelmeye başlamıştır. 

Meşe Balının Özellikleri Nelerdir?

Meşe balı, yalnızca belirli dönemlerde üretildiği için, diğer bal çeşitlerine kıyasla daha az üretilir. Meşe balının rengi, siyaha yakın koyu bir renktedir. Meşe balı, odunsu bir tada sahiptir. Meşe balının özellikleri şu şekildedir;

  1. Kıvamı ve akışkanlığı diğer ballara göre daha azdır.
  2. Çiçek balına göre daha koyu bir rengi vardır.
  3. Kendine has lezzeti ve aromatik bir kokusu vardır. Meşe balında, meşe ağacının kokusunu keskin bir şekilde hissedebilirsiniz.
  4. Üretimi azdır, bu yüzden ulaşım imkanı zor olabilir.
  5. Orta derece tatlılığa sahiptir.
  6. Yoğun bir kıvamı vardır.
  7. Meşe balı tüketilirken, ağızda dolgun bir his bırakabilir.

Meşe Balı Nasıl Tüketilir?

Meşe balı, yoğun ve keskin bir bal türü olduğu için aşırı miktarda tüketilmesi önerilmez. Günde iki kez 1 tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilebilir. 

  1. Aç karnına bir tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.
  2. Meşe balını bitki çaylarınıza ekleyerek doğal tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.
  3. Yoğurt veya kahvaltılık gevreğe ekleyebilirsiniz.
  4. Tatlı yapımında şeker yerine kullanabilirsiniz.
  5. Kahvaltı sofralarında tüketebilirsiniz.
  6. Soğuk içecekleri tatlandırmak için kullanabilirsiniz.

Not: Meşe balı ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. 12 aydan küçük çocukların, bal ve arı alerjisi olanların, diyabet hastalarının, hamilelerin ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin meşe balı tüketmesi önerilmez. 

Meşe Balı Nereden Alınır?

Meşe balı, ülkemizin birçok farklı noktasında üretilir. Ancak en çok Trakya ve Akdeniz bölgesinde yaygındır. Özellikle Kırklareli ilinde meşe balı üretimi yaygın olarak yapılır. Ayrıca online alışveriş sitelerinden temin etmek de mümkündür. Ancak sahte bala denk gelmemek için, satın alacağınız yerin güvenilir olmasına ve sertifikası bulunmasına çok dikkat edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Ballı tarifler
  2. Bal neden şekerlenir?
  3. Gerçek bal nasıl anlaşılır?
  4. Bal nasıl saklanır?
  5. Bal vegan mı?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede