Mercimek Nedir, Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Mercimek nedir? Sağlığa faydaları nelerdir? Nasıl pişirilir? Mercimekle ilgili bilmeniz gerekenleri sizlere anlattık. İşte mercimek hakkında herşey:

Mercimek, baklagil ailesinden yenilebilir tohumlardandır. Mercek şekilleri ile tanınırlar ve dış kabukları sağlam olsun veya olmasın satılırlar. Türkiye, Suriye, Ürdün, Fas ve Tunus gibi ülkelerde temel gıda maddesi olmalarına rağmen, günümüzde en büyük mercimek üretimi Kanada'da yapılmaktadır. 

Mercimek Türleri

Mercimek genellikle sarı ve kırmızıdan yeşil, kahverengi veya siyaha kadar değişebilen renklerine göre sınıflandırılır. İşte en yaygın mercimek türlerinden bazıları:

  1. Kahverengi: Bunlar en çok yenen türlerdir. Topraksı bir tada sahiptirler, pişirme sırasında şeklini iyi tutarlar ve yahnilerde ve çorbalarda harikadırlar.
  2. Yeşil: Bunlar boyut olarak değişebilir.
  3. Sarı ve kırmızı: Bu mercimekler ikiye bölünür ve çabuk pişer. 
  4. Beluga: Bunlar neredeyse havyar gibi görünen küçük siyah mercimeklerdir. Sıcak salatalar için harika bir temel oluştururlar.

Mercimeğin Sağlığa Faydaları

  1. Mercimekler Son Derece Besleyicidir

Mercimek, çok çeşitli besinleri almanın ucuz bir yolu olmasına rağmen genellikle göz ardı edilir. Örneğin, B vitaminleri, magnezyum, çinko ve potasyum ile doludurlar. Mercimek, %25'ten fazla proteinden oluşur ve bu da onları mükemmel bir et alternatifi yapar. Aynı zamanda, vejetaryen diyetlerde bazen eksik olan bir mineral olan harika bir demir kaynağıdır. Farklı mercimek türlerinin besin içeriği biraz farklılık gösterse de, 200 gram pişmiş mercimek aşağıdakileri değerleri içerir;

  1. Kalori: 230
  2. Karbonhidrat: 39.9 gram
  3. Protein: 17.9 gram
  4. Yağ: 0.8 gram
  5. Lif: 15.6 gram
  6. Tiamin: Günlük İhtiyacın %28'i
  7. Niasin: Günlük İhtiyacın %13'ü
  8. B6 Vitamini: Günlük İhtiyacın %21'i
  9. Folat: Günlük İhtiyacın %90'ı
  10. Pantotenik asit: Günlük İhtiyacın %25'i
  11. Demir: Günlük İhtiyacın %37'si
  12. Magnezyum: Günlük İhtiyacın %17'si
  13. Fosfor: Günlük İhtiyacın %28'i
  14. Potasyum: Günlük İhtiyacın %16'sı
  15. Çinko: Günlük İhtiyacın %23'ü
  16. Bakır: Günlük İhtiyacın %55'i
  17. Manganez: Günlük İhtiyacın %43'ü

Mercimek, düzenli bağırsak hareketlerini ve sağlıklı bağırsak bakterilerinin büyümesini destekleyen lif bakımından yüksektir. Mercimek yemek dışkı ağırlığınızı artırabilir ve genel bağırsak fonksiyonunuzu iyileştirebilir.

  1. Polifenoller Açısından Zengindir

Mercimek, sağlığı teşvik eden fitokimyasalların bir kategorisi olan polifenoller açısından zengindir. Mercimeklerdeki prosiyanidin ve flavanoller gibi bazı polifenollerin güçlü antioksidan, iltihap önleyici ve sinir koruyucu etkileri olduğu bilinmektedir. Nasıl olduğu henüz anlaşılmamış olsa da mercimeklerdeki polifenoller kan şekeri düzeylerini iyileştirmede de rol oynayabilir.

  1. Kalbini Koruyabilir

Mercimek yemek, çeşitli risk faktörleri üzerinde olumlu etkileri olduğu için genel olarak daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilidir. Yapılan çalışmalarda düzenli mercimek tüketmenin kolestrol düzeyleri üzerinde olumlu etki yarattığı sonucuna varılmıştır. Mercimek ayrıca kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilir. Mercimek, kilo kaybını destekleyerek, vücudunuzda homosistein birikimini önleyerek, kolesterol ve tansiyon düzeylerini iyileştirerek kalbinizi koruyabilir.

Mercimek Nasıl Pişirilir?

Mercimek pişirmek kolaydır. Diğer pek çok baklagilden farklı olarak, önceden ıslatma gerektirmezler ve 30 dakikadan daha kısa sürede pişirilebilirler. Pişirmeden önce yıkamak önemlidir. Ardından pişirerek saklayabilir, salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda çorba ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz. 

Şunlara da göz atabilirsiniz;

  1. Mercimek çorbası tarifleri
  2. Mercimek çorbasının yanına ne gider?
  3. Yeşil mercimekli tarifler
  4. Nohutun sağlığa faydaları nelerdir?
  5. Nohut nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi