Mercan Balığı Nasıl Pişirilir?
Mercan balığı en lezzetli nasıl pişirilir? Mercan balığı nasıl temizlenir ve nasıl saklanır? İşte, fırında, tavada ve ızgarada mercan balığı pişirme ve temizleme yöntemleri:

Mercan balığı, Sparidae familyasına ait bir balık türüdür. Vücudu pullarla kaplıdır ve oval bir görünüme sahiptir. Genel görünümü pembe renkli olan bu balık, iyi gelişmiş gözlere sahiptir. Gçğüs yüzgeci çok uzundur. Sırtı koyu, karnı beyaz, yanlarda ve baş kısmında ise pembemsi lekeler vardır. Taşlık, yosunluk bölgelerde ve kaya aralarında yaşar. Ortalama 24 cm boya sahiptir. Şubat ve Nisan aylarında yumurtalarlar. Mercan balığının en lezzetli olduğu ay, Mayıs'tır. Ülkemizde en çok Ege Denizi, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'nda görülür.

Mercan Balığı Nasıl Temizlenir?

  1. Öncelikle temizleme işlemine iri pullarının alınmasıyla başlanır.
  2. Daha sonra solungaç altı kesilerek karnı açılır.
  3. Gırtlak ve iç organları dikkatlice temizlenmelidir. 
  4. Balığın karın boşluğu bol suyla yıkanmalıdır.
  5. Pulları ve içi temizlendikten sonra pişirme işlemine geçilebilir.

Mercan Balığı Fırında Nasıl Pişirilir?

  1. Mercan balığı, çok yağlı bir balık olmadığı için en uygun yöntemlerle pişirilmelidir.
  2. Temizlenen balığın içine tereyağı, tuz ve karabiber eklenir. İsteğe göre 1 adet defne yaprağı da koyabilirsiniz.
  3. Balığın dış yüzeyine fırça yardımıyla zeytinyağı sürülür.
  4. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir. Balık, önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirilir.
  5. İsteğe göre tepsiye soğan halkası, sarımsak ve dilimlenmiş limon da ilave edilebilir.
  6. Kontrollü bir şekilde pişirildikten sonra 5 dakika dinlendirilir ve sıcak sıcak servis edilir.



Mercan Balığı Tavada Nasıl Pişirilir?

  1. Temizlenen balıkları kızartmak için mutlaka bıçakla kesik açılması gerekir.
  2. Daha sonra dışı iste göre tuzlu mısır ununa bulanır.
  3. Bu esnada tavaya yağ eklenir ve kızdırılır.
  4. Balıklar kızgın yağda önlü arkalı olacak şekilde pişirilir.

Mercan Balığı Izgarada Nasıl Pişirilir?

  1. Temizlenen mercan balığı, isteğe göre balık soslarından biri ile marine edilir.
  2. Marine işlemi için sosun içerisinde 20-30 dakika bekletilir.
  3. Bu esnada ızgara ısıtılır ve ızgara teli soğan ile temizlenir.
  4. Balıklar ızgara teline dizilerek arkalı önlü bir şekilde pişirilir.

Mercan Buğulama Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle balıklar temizlenir. Bu esnada domateslerin kabukları soyulur ve ikiye bölünür.
  2. Defne yaprakları ikiye kesilir.
  3. Cam kabın içi yağlanır. İçerisine balıklar yerleştirilir.
  4. Üzerine limon dilimleri, domates ve defne yaprağı yerleştirilir.
  5. Lezzetini artırmak için, tuz, sirke ve balık suyu karışımı balığın üzerinde gezdirilir.
  6. Ardından balıklar pişmeye bırakılır. Piştikten sonra başka bir kaba alınması gerekir.
  7. Üzerine tereyağı ve maydanoz eklenerek servis edilir.

Mercan Balığı Nasıl Saklanır?

Temizlenmiş mercan balığı buzdolabında maksimum 3 gün saklanabilir. Buzdolabı poşetine konup ağzı bağlandıktan sonra dondurucuda uzun süre muhafaza edilebilir. Balığın oda sıcaklığında uzun süre bekletilmesi önerilmemektedir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Levrek nasıl pişirilir?
  2. İstavrit pişirme yöntemleri
  3. Çupra pişirme yöntemleri
  4. Mezgit nasıl pişirilir?
  5. Çinekop nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif