Maydanoz Suyunun Yararları ve Zararları Nelerdir?
Maydanoz ve maydanoz suyunun faydaları nelerdir? Uzman Diyetisyen Ceren Yolaçan'dan ev yapımı maydanoz suyu tarifi..

Uzman Diyetisyen Ceren Yolaçan anlattı..

Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden olan maydanoz, pek çok diğer ot ve baharat gibi yıllardır mutfağımızda lezzet verici olarak tercih ediliyor...Tarihe dönüp baktığımızda ise kardiyovasküler hastalıklardan, tip 2 diyabetten ve kanserden korunmada, yüksek tansiyon ve alerji tedavisinde kullanıldığını görmek mümkün.

Maydanozla ilgili yakın zamanda yapılmış çalışmalar ne diyor?

Parlak yeşil rengiyle pek çok tarife lezzet ve tabii ki bize sağlık katmaya devam ettiği bir gerçek. Özellikle covid-19’la mücadele ettiğimiz şu günlerde yeterli ve dengeli beslenmenin yeri yadsınamaz. Tüm besin gruplarından tüketmek, sebze ve meyveleri ihmal etmemek sağlıklı bir bağışıklığa sahip olmanın temeli.

Maydanoz besin öğeleri açısından oldukça zengin, kalorisi ise düşük. 100 gramı sadece 37 kalori içeriyor. Karbonhidrat miktarına bakıldığında ise 2,8 gram karbonhidrata karşılık 3 gram lif içeriyor, yani kan şekeri yönetimi için diğer pek çok yeşil sebze ve ot gibi harika bir kaynak. Hastalıklardan korunmada oldukça etkili olan, bağışıklık sistemini güçlendiren  A ve C vitaminlerden, kanın pıhtılaşmasında ve kemik sağlığında rol oynayan K vitamininden, kas fonksiyonu, kemik ve diş sağlığında rol alan, yorgunluk hissini azaltan magnezyumdan da  zengin...  


Maydanozun Faydaları Nelerdir?

  1. K vitamininden zengin beslenmek, kemik mineral yoğunluğunu arttırmaya katkı sağlayabilir ancak kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, miktarlara dikkat etmelisiniz!
  2. Maydanoz antioksidan özellikteki fluteolin ve apigeninleri içerir. Antioksidanlar hücrelerin hasar görmesini önleyen ve bedenimizin sağlıklı kalmasına yarayan  yapılardır. Bu maddeler antiinflamatuar (iltihap azaltıcı) etki gösterir ve kanser, tip 2 diyabet gibi hastalık risklerini azaltabilir.
  3. Diğer taraftan, kereviz, rezene, havuç gibi sebzelerin de apigeninleri içerdiğini belirtmekte fayda var.
  4. Maydanoz aynı zamanda göz sağlığınız için önemli olan lutein, beta karoten ve zeaksantin de içerir. Karetenoidler, korneayı koruyucu özellik gösterirken, lutein ve zeaksantin yaşa bağlı gelişebilecek makula dejenerasyonuna (sarı nokta hastalığına) karşı etkilidir.
  5. Son olarak maydanozun içerdiği folik asit, kalp sağlığını olumlu etkileyebilecek vitaminlerden biridir.

Maydanoz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Maydanoz suyu günümüzde kabızlık ve ödem sorunların gidermek için sık tercih edilse de kanıta dayalı tıp henüz bu konuda net bir karara varmış değil. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise özel durumlarda fazla tüketilen maydanoz veya maydanoz suyunun bize epey zarar verebileceği...
  2. Hamilelikte düşük riski yaratabileceği, kan sulandırıcı özelliği sebebiyle ameliyat öncesi fazla tüketiminin komplikasyonlara neden olabileceği unutulmamalı. Alerjiniz varsa tüketmekten kaçınmalısınız.
  3. Bilinen herhangi bir sağlık sorununuz varsa da tüketilen miktarlar konusunda dikkatli olmalı ve mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize danışmalısınız.
  4. Sonuç olarak, maydanoz tıpkı diğer pek çok sebze ve ot gibi yeterli ve dengeli beslenmenin parçası olduğunda sağlığımızda mucizeler yaratabilir ama en azından şimdilik tek bir gıdayla bunu sağlayabilmek pek mümkün görünmüyor. 
  5. Bu yüzden gökkuşağı renklerindeki meyve –sebzeleri günde 5 porsiyon tüketmeye özen göstermeli , besin çeşitliliği ile farklı vitamin ve mineralleri almalı, öğünlerimize diğer yeşilliklerle birlikte maydanozu da eklemeliyiz.

Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle..


Kahvaltılık maydanoz salatası:

Malzemeler: (2 kişi için)

  1. 1 demet maydanoz
  2. 4 dilim beyaz peynir (2 parmak büyüklüğünde) 
  3. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 4 bütün ceviz
  5. ½ limon
  6. 10-12 çilek (kış aylarında 3-4 yemek kaşığı nar)

Hazırlanışı:

Maydanozları ince ince doğrayın, küp küp doğranmış beyaz peyniri, ufaladığınız cevizleri ve büyüklüğüne göre 2’ye veya 4’e bölünmüş çilekleri ekleyin. Zeytinyağı ve limon sosunu ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Diğer yazılarımıza da göz atın;

  1. Sirkenin faydaları ve kullanım alanları nelerdir?
  2. Çilek neye iyi gelir?
  3. Zeytin ve zeytinyağının faydaları nelerdir?
  4. Anzer balı nedir, ne için kullanılır?
  5. Ceviz suyu nasıl tüketilir, faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi