Un, su ve maya bir araya geldiğinde her zaman harika sonuçlar vermeyebilir. İşte tam da bu noktada devreye giren bazı küçük ama etkili sırlar vardır. Peki; mayalı hamurun püf noktaları nelerdir? İşte yanıtı.
Kaliteli, elenmiş un kullanın. Genellikle yüksek proteinli (glutenli) un, iyi kabaran hamur için idealdir. Yaş maya, kuru maya veya instant maya kullanılabilir ama taze ve son kullanma tarihi geçmemiş olmasına dikkat edin. Su veya süt ılık olmalı (yaklaşık 35-40°C). Çok sıcak olursa maya ölür, soğuk olursa maya aktifleşmez.
Kuru maya kullanıyorsanız ılık suya biraz şekerle birlikte ekleyip 5-10 dakika bekletin. Köpürüyorsa aktif demektir. Instant maya kullanıyorsanız direkt una karıştırılabilir, önceden aktifleştirmene gerek yok.
Hamuru iyice yoğurmak glutenin açığa çıkmasını sağlar. Bu da elastik ve güzel kabaran bir hamur demektir. En az 10 dakika yoğurmak idealdir.
Ilık ortamda mayalanmalı. Fırını 50°C’de 5 dakika ısıtıp kapatın, hamuru orada bekletebilirsiniz. Hamur 2 katına çıkmalı (yaklaşık 45 dakika - 1 saat). Eğer vaktiniz varsa iki aşamalı mayalama yapabilirsiniz. İlk mayalamadan sonra şekil verip tekrar 20-30 dakika mayalanmaya bırakın.
Tuz, mayayla direkt temas etmemeli; yoksa mayayı öldürebilir. Yağ, yumuşaklık verir ama çok erken eklerseniz yoğurmayı zorlaştırabilir. Yoğurma bittikten sonra eklemek daha iyi sonuç verir.
Mayalanmış hamura şekil verirken fazla bastırmamaya dikkat edin. İçindeki hava kabarcıklarını kaybetmemeli.
Fırın önceden ısıtılmış olmalı. Pişirme sırasında fırına bir kap içinde su koymak, buhar oluşturur ve ekmeğin/kabaran hamurun üstü güzel kızarır, içi yumuşak kalır.
Şunlara da göz atın: