Mayalı Hamurun Püf Noktaları Nelerdir?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Lezzetli bir hamurun sırrı sadece mayada değil, onu nasıl kullandığınızda saklıdır. Evde yapılan poğaçaların pamuk gibi kabarması, pizzaların taş fırından çıkmış gibi lezzetli olması ya da ekmeklerin mis gibi kokması… Bunların hepsi aslında iyi mayalanmış bir hamurla başlamaktadır. İşte mutfakta sihir yaratmak isteyenler için mayalı hamurun olmazsa olmaz püf noktaları!
Mayalı Hamurun Püf Noktaları Nelerdir?

Un, su ve maya bir araya geldiğinde her zaman harika sonuçlar vermeyebilir. İşte tam da bu noktada devreye giren bazı küçük ama etkili sırlar vardır. Peki; mayalı hamurun püf noktaları nelerdir? İşte yanıtı.

mayalı hamur

Malzeme Kalitesi

Kaliteli, elenmiş un kullanın. Genellikle yüksek proteinli (glutenli) un, iyi kabaran hamur için idealdir. Yaş maya, kuru maya veya instant maya kullanılabilir ama taze ve son kullanma tarihi geçmemiş olmasına dikkat edin. Su veya süt ılık olmalı (yaklaşık 35-40°C). Çok sıcak olursa maya ölür, soğuk olursa maya aktifleşmez.

Mayanın Aktivasyonu

Kuru maya kullanıyorsanız ılık suya biraz şekerle birlikte ekleyip 5-10 dakika bekletin. Köpürüyorsa aktif demektir. Instant maya kullanıyorsanız direkt una karıştırılabilir, önceden aktifleştirmene gerek yok.

Yoğurma Süresi

Hamuru iyice yoğurmak glutenin açığa çıkmasını sağlar. Bu da elastik ve güzel kabaran bir hamur demektir. En az 10 dakika yoğurmak idealdir.

Mayalanma Süresi

Ilık ortamda mayalanmalı. Fırını 50°C’de 5 dakika ısıtıp kapatın, hamuru orada bekletebilirsiniz. Hamur 2 katına çıkmalı (yaklaşık 45 dakika - 1 saat). Eğer vaktiniz varsa iki aşamalı mayalama yapabilirsiniz. İlk mayalamadan sonra şekil verip tekrar 20-30 dakika mayalanmaya bırakın.

Tuz ve Yağ

Tuz, mayayla direkt temas etmemeli; yoksa mayayı öldürebilir. Yağ, yumuşaklık verir ama çok erken eklerseniz yoğurmayı zorlaştırabilir. Yoğurma bittikten sonra eklemek daha iyi sonuç verir.

Şekil Verme

Mayalanmış hamura şekil verirken fazla bastırmamaya dikkat edin. İçindeki hava kabarcıklarını kaybetmemeli.

Pişirme

Fırın önceden ısıtılmış olmalı. Pişirme sırasında fırına bir kap içinde su koymak, buhar oluşturur ve ekmeğin/kabaran hamurun üstü güzel kızarır, içi yumuşak kalır.

Şunlara da göz atın:

  1. İncecik ve Yırtılmayan Yufka Nasıl Açılır?
  2. Peynir Mayası Nasıl Yapılır?
  3. Ekşi Mayanın Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret
  4. Hamurun Kabarmasını Sağlayan 10 Etken
  5. Hamur Neden Lastik Gibi Olur?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Ganaj Nasıl Yapılır? Evde Pratik Ganaj Tarifi
Mayalı Poğaçanın Bayatlamaması İçin Ne Yapmalı?
Pilav Çok Yağlı Olursa Ne Yapılır?
Semizotu ile Yapılabilecek En Nefis 10 Şey
Salçalı Yemek Neden Bulanık Olur?
Pişirme Tekniği Tadı Nasıl Değiştirir?