Mayalı Hamur Nasıl Saklanır?
Mayalı hamur buzdolabında saklanır mı? Mayalı hamur buzluğa konur mu? Mayalı hamur kaç gün dayanır? İşte, mayalı hamuru buzdolabında ve buzlukta saklama yöntemleri:

Yola çıkmadan önce yolluk hazırlığı yapmaya başladınız veya ertesi gün gelecek misafirleriniz için hazırlıklara erken başladınız. Tam da hamuru mayalandırırken aklınıza 'Hamurum ekşir mi, kıvamı bozulur mu?' gibi sorular geldi. İşte, bu soruların cevabını sizler için yazımızda derledik. Mayalı hamuru saklamak için uygulayabileceğiniz oldukça basit yöntemler mevcuttur. Gelin, bu yöntemlere daha yakından bakalım.

Mayalı Hamur Oda Sıcaklığında Nasıl Saklanır?

Hamurların dışarıda bekleme süreleri, içinde kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterebilir. Eğer hamurun içinde yumurta ve yaş maya kullandıysanız, mayalama işleminden sonra en fazla 2 saat içinde hamuru kullanmak gerekir. Eğer hamurda yumurta yoksa, yaş maya varsa mayalandıktan sonra 3 saat bekletebilirsiniz. Eğer hamurda yumurta yoksa ve kuru maya kullandıysanız, hamuru oda sıcaklığında 4-5 saat bekletebilirsiniz. Fakat bu süreyi geçmemeye özen gösterin.

Mayalı Hamur Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir. Ancak hamuru buzdolabında saklarken, kapağının sıkıca kapalı olduğundan emin olun. Kullanmadan 2 saat önce oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Eğer hamurda maya kullanmadıysanız, buzdolabında 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Mayalı Hamur Buzluğa Konur Mu?

Mayalı hamur, buzluğa konulabilen malzemelerden biridir. Bunun için hamur mayalanmaya başladığında parçalara ayırın ve yoğurun. Ayırdığınız bezeleri streç film ile güzelce sarın. Daha sonra hamurları kilitli poşetlere koyup ağzını kapatın. Bu şekilde buzluğa yerleştirin. Kullanacağınız zaman, 1 saat önceden çıkartın ve oda sıcaklığında bekleterek mayalanmasını sağlayın.

Mayalı Hamur Ne Kadar Dayanır?

Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Evde ekşi maya nasıl yapılır?
  2. Kabarmayan hamur nasıl düzeltilir?
  3. Sirke anası nasıl saklanır?
  4. Ekmek nasıl saklanır?
  5. Mantar nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Başakşehir Tatlı Mekanları: Mutlaka Gitmeniz Gereken 10 Mekan
Antrikot Yanına Ne Gider: 12 Tamamlayıcı Tarif
Su Kabağı Nasıl Kurutulur?
7 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Kim Kazandı?
İştah Artması Neden Olur?
Lezzetin Peşinde: İstanbul'da 2 Mekan Önerisi