Antioksidan Deposu Matcha Çayının Faydaları Nelerdir?
Matcha çayı nedir, ne işe yarar? Matcha çayının faydaları nelerdir? Matcha çayını kimler içmemelidir? Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan matcha çayının faydaları ve zararları:

Matcha, geleneksel bir şekilde gölgede yetiştirilen yeşil çay yapraklarının ince toz haline getirilmiş şeklidir. Japonya menşeili Matcha yeşil çayının (camellia sinensis) sağlığa yararları yaygın olarak kabul edilmektedir. Çok miktarda polifenol, amino asit (esas olarak tanenler) ve kafein içermesi potansiyel olarak içeceğin antioksidan özelliklerini artırmaktadır. Geleneksel yeşil çay ile farklı özelliklere sahip, nispeten tanımlanamayan yeni ve bilinmeyen ayrı bir çay çeşididir. 1 bardak matcha çayı, 1 bardak normal yeşil çayın 12 katı kadar antioksidan içerir. Matcha infüzyonları ve ekstreleri, serbest radikal ve iltihap kökenli yaşam tarzı hastalıklarını ve erken yaşlanma süreçlerini önlemede faydalar sunmaktadır. Matcha çayı, toz halindeki formu sayesinde kullanımı kolay bir gıda katkı maddesi olmaktadır.  


Matcha Çayının Faydaları Nelerdir?

  1. Kanser oluşumunu engelleyen veya tümörün büyümesini önleyen etkiler sunar.
  2. İltihabi reaksiyonu ve ödemi azaltır.
  3. Kalbin korunmasına katkıda bulunur.
  4. Bilişsel fonksiyonların gelişimi ve nörodejeneratif (Alzheimer, Parkinson, SMA vb.) bozuklukların önlenmesini sağlar. 
  5. Karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynar. Glukoz emilimini engeller, insülin salgılanmasını düzenler, insülin duyarlılığını iyileştirir.
  6. Yağ ve karbonhidrat metabolizmasını ayarlar.


Matcha Çayı Nasıl Yapılır?

Matcha çayını hazırlamak için, bir fincan suyu kaynatın ve oda sıcaklığında dinlendirin. 1 çay kaşığı matcha tozunu süzgeçten geçirin ve fincanın içine alın. Üzerine az miktarda sıcak su ekleyin ve bambu fırçasıyla krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Ardından kalan sıcak suyu ekleyin ve karıştırma işlemini hızlandırın. Çayın üzeri köpüklendiğinde içebilirsiniz.


Matcha Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Matcha çayı genellikle tok karna içilir. Ancak iştahınız bir türlü kapanmıyorsa, yemekten 1 saat önce de içebilirsiniz. Matcha çayı, günde en fazla 2 fincan içilmelidir. Matcha çayını art arda ve aşırı içmek, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.


Önemli Not: Matcha çayının özelliklerinden sorumlu olan doğrudan etki ve mekanizmalar yeterince araştırılmamıştır. Mevcut bilgi durumu, bu çayın sadece bazı sağlığı geliştirme özelliklerini kapsamaktadır. Önerilerin uygulanmasının geçerliliğini doğrulamak ve Matcha’dan yapılan çay içeceklerinin daha fazla tüketilebilmesi için insan vücudu üzerindeki etkileri daha derin ve daha kapsamlı analizlerle saptanmalıdır. Matcha çayının ayrıntılı kimyasal bileşiminin incelenmesi, hücre dizilerinin kullanımı, matcha çayının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini doğrulamak için daha ayrıntılı ve kapsamlı randomize klinik çalışmaların yapılması gerekli görülmektedir.


Matcha Çayının Zararları Nelerdir?

Günde 1-2 fincan normal dozlarda matcha alımı sorun yaratmamaktadır. Ancak artan dozlarda, doğal olarak yüksek kafein içermesinden ötürü baş ağrısı, sinirlilik, uykusuzluk, baş dönmesi, göğüste ağrılı yanma hissi, çarpıntı, mide bulantısı, ishal ve kabızlık gibi sorunlara yol açabilmektedir. Yüksek kateşin (antioksidan) içeriği fazla kullanımında karaciğer hücrelerine zarar verebilmektedir. Çocuklar, hamile ve emziren kadınlar, psikolojik bozukluklara sahip bireyler, kalp, böbrek ve karaciğer problemi olanlar matcha çayı içmemelidirler. Matcha çayı bazı ilaçlarla olumsuz etkileşime girdiğinden, içilmeden önce muhakkak doktora danışılmalıdır. Düzenli matcha içiyorsanız toksinler ve ağır metallerden korunmak için organik olanları seçtiğinizden emin olun.


Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, düzenli ilaç kullananlar ve hassas bir bünyeye sahip olan kişiler, matcha çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir ürün kullanılmamalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Sütlü çayın faydaları nelerdir?
  2. Hibiskus çayı nasıl hazırlanır?
  3. Karanfil çayı ne işe yarar?
  4. Zencefil şurubunun faydaları nelerdir?
  5. Sumak çayı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif