Türk mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alan pide tarifleri, birbirinden farklı şekillerde hazırlanabilir. Açık ve kapalı bir şekilde sunulan pideler, mayalanmış hamur ve iç harç ile hazırlanır. Özellikle peynirli, patatesli ve kıymalı pide ülkemizde en çok tüketilen pide çeşitlerindendir. Ancak bu kez, farklı yörelerin özgün pidelerini sizlere sunuyoruz. Masterchef yarışmasında Somer Şef, Danilo Şef ve Mehmet Şef, haftanın ilk dokunulmazlık oyunu için pide konseptini belirledi. Pide konseptinde yarışmacılardan Kayseri'ye özgü cıvıklı pide, Trabzon mutfağından yağlı pide, Samsun'dan Bafra pidesi, Bursa mutfağından cantık pide, Aksaray'dan şerbetli pide, Nazilli'den kıymalı pide, Gökçeada'dan cicirya pidesi ve Konya'dan bıçak arası pide yapmaları istendi. İşte, Masterchef'te çıkan 9 farklı pide tarifi;
Trabzon mutfağında çok sevilen yağlı pide, yuvarlak bir şekilde hazırlanır. Yapımında 2 farklı peynir kullanılır. Pişirme işleminin sonlarına doğru, pidenin üst kısmında yumurta kırılır ve bu şekilde servis edilir. Tarif için; Trabzon yağlı pide Samsun mutfağına özgü bafra pidesi, kıymalı iç harç ile sunulur. Pide hamuru ince ve uzundur. Üzerine bolca tereyağı sürülen bafra pidesi, çıtır çıtır bir şekilde servis edilir. Tarif için; Bafra pidesi İç Anadolu'da çok sevilen cıvıklı pide, Kayseri'nin Develi ilçesiyle özdeşleşmiştir. Cıvıklı pideyi diğerlerinden ayıran en önemli özellik, hamurunun ince bir şekilde açılmasıdır. Közlenmiş biber ve maydanoz ile birlikte servis edilir. Tarif için; Cıvıklı pide Bursa mutfağından yayılan cantik pidesi, görünümü ile pizzaya benzemektedir. Yapımında kıymalı harç, domates ve biber kullanılır. Küçük porsiyonlar halinde sunulan cantik pidesi, 20 dakikada pişmektedir. Tarif için; Cantik pidesi Belki de pastanelerde en çok karşılaştığımız pide çeşitlerinden biri o; Patatesli kır pidesi. Haşlanmış patates ve baharatlarla hazırlanan kır pidesi, kapalı bir şekilde sunulur. Özellikle kahvaltı ve çay saatlerinde sık sık tüketilir. Tarif için; Patatesli kır pidesi Konya mutfağında etli ekmeğin çok meşhur olduğunu bilsek de, bıçak arası pidesinin yeri bir başkadır. Kuşbaşı et, domates ve biber ile hazırlanan bıçak arası pidesini, 45 dakikada sunabilirsiniz. Tarif için; Bıçak arası pidesi Aksaray mutfağıyla özdeşleşen şerbetli pide, aslında kahvaltılarda tüketilen bir pide çeşididir. Coğrafi işaret alan bu pidenin iç harcında peynir kullanılır. Üzerinde şerbet gezdirilir ve servis edilir. Gökçeada mutfağıyla özdeşleşen cicirya pidesi, aslında Rumlara ait bir pide çeşididir. İç harcında keçi peyniri ve taze nane kullanılır. Pide hamurunun kenarları kalın bir şekilde bırakılır. İç harcında kıyma kullanılan Nazilli pidesi, Aydın mutfağıyla özdeşleşmiştir. İç malzemesi çok yoğun olan bu pidenin tahinli ve peynirli olmak üzere farklı çeşitleri de mevcuttur. Şunlara da göz atın;