Martı Eti Yenir Mi?
Martı eti yenir mi, martı eti yemek güvenli mi? İşte, en çok merak edilen sorulardan biri olan martı etinin yenilip yenilmeyeceği hakkında bilgiler:

Martı, martıgiller familyasına ait deniz kuşlarının ortak adıdır. Genellikle beyaz veya gri renkte olan martılar, büyük su kuşlarıdır. Uzun gagaya ve perdeli ayaklara sahiptir. Boyları 25-80 cm arasında değişiklik gösterir. Genellikle yumuşakçalar, yengeçler ve küçük balıklarla beslenen martılar, aslında hemen hemen her şeyi yiyebilir. Denizin üzerinde bulunan her şeyi besin sanarak yemeye çalıştıkları için, sağlıksız bir beslenmeye sahiptirler. 

Martı Eti Yenir Mi?

Dünyanın birçok yerinde martı eti tüketilmez. Eski zamanlarda İrlanda'da tüketilse de, günümüzde birçok ülkede martı tüketilmesi yasaktır. Martı etini deneyenler, bu kuşun balık tadında olduğunu ve keskin bir kokuya sahip olduğunu söylüyor. Keskin kokusu sebebiyle çok tercih edilmeyen martının eti de oldukça serttir. Bazıları bu kuşların etinin yağlı ve kumlu olduğunu, bu yüzden tüketilmesinin zor bir hale geldiğini söyler. Martı eti tüketilecekse, önce tüyleri temizlenir, ardından balık tadının çıkması için 8 saat boyunca tuzlu suda bekletilir. İç organları temizlendikten sonra fırında, kavurma ve ızgara yoluyla pişirilir. Ancak daha önce söylediğimiz gibi martı etinin tüketilmesi güvenli değildir.

İkinci konuya gelecek olursak, martı eti yemek sağlık açısından da sakıncalıdır. Martılar bağırsaklarında salmonella bakterisi taşıyabilir ve yanlış pişirilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabilir. Martılar bozuk et tükettiği için, trichinella gibi hastalıkları ve tehlikeli parazitleri taşıyabilir. Ayrıca canlı martılar, E. coli gibi bakterileri de taşıyabilir. Bu da tüketilmesi halinde hem gıda zehirlenmesine, hem de ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden martı etinin tüketilmesi önerilmez.

Son olarak tüm Türkiye'de martıların avlanması tamamen yasaktır. Koruma altına alındığı için, martının avlanması durumunda ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Horoz eti yenir mi?
  2. Kanguru eti yenir mi?
  3. Tavus kuşu eti yenir mi?
  4. Ördek eti yenir mi?
  5. Leylek eti yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Elma Nasıl Saklanır: 2 Farklı Yöntem
Hellim Peyniri Nasıl Yenir: 7 Farklı Yöntem
Tavuk Ayağı Yenir Mi?
Meşe Palamudu Kahvesi Nasıl Yapılır?
15 Ekim 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Neden Margarin Kullanmaktan Kaçınmalıyız?