Mantı, hem Türk mutfağının, hem de dünya mutfaklarının ortak lezzetlerinden biridir. Farklı ülkelerde daha büyük boyutlarla ve iç harçlarla hazırlanan mantı, ülkemizde bohça şeklinde hazırlanır ve içerisine kıymalı harç doldurulur. Genellikle haşlama usulüyle pişirilir. Ancak farklı yörelere göre kızartma ve fırınlama gibi yöntemlerde tercih edilir. Kayseri mantısı çok lezzetli bir yemek olsa da, yapım aşamasında dikkat edilmeyen bazı hatalar, hamurun dağılmasını ve pişirme esnasında açılmasına sebep olur. Tam da bu yüzden mantının dağılmasını önlemek için dikkat etmeniz gerekenleri anlattık.
Püf noktalarına geçmeden önce Kayseri mantısı tarifini defterinize kaydetmeyi unutmayın.
Mantının dağılmasını önlemek için, hamurun doğru kıvamda hazırlanması gerekir. Mantı hamuru ne çok sert, ne de çok yumuşak olmalıdır. İsteğe göre buğday unu ve tam tahıllı un karışımı kullanılabilir. Hamur ele yapışmayacak kıvama geldiğinde üzeri nemli ve temiz bezle örtülmeli ve 30 dakika dinlendirilmelidir. Bu sayede daha kolay açabilir ve şekil verme işlemi kolaylaştırılır.
Mantının içine koyacağınız kıymalı harç miktarı da çok önemlidir. Harcı fazla koymak, mantının kapanmasını zorlaştırır ve pişirme aşamasında dağılmasına neden olabilir. Ayrıca iç harcın çok sulu olmaması gerekir. Sulu olmasını önlemek için, rendelediğiniz soğanların suyunu sıkmayı unutmayın.
Hamuru çok ince açmak, harcı koyduktan sonra hamurun yırtılmasına ve pişirme aşamasında açılmasına sebep olabilir. Bu yüzden mantı hamurunun kalınlığı ortalama 1-2 mm olmalıdır. Ayrıca hamurun her tarafı eşit kalınlıkta olmalıdır. Bunu sağlamak için oklava yerine merdane kullanmayı deneyebilirsiniz.
Mantı hamurunu küçük kareler halinde kestikten sonra, içine kıymalı harç koyun ve sıkıca kapatın. Mantıyı kapatırken kenarları sıkıştırmaya ve hava kalmamasına dikkat edin. Kenarlarını parmak uçlarınızla bastırabilirsiniz. Eğer mantı hamuru kurumaya başladıysa, kenarlarını hafif su ile nemlendirmek daha sıkı bir şekilde kapatılmasını sağlar.
Mantıları pişirmeden önce suyun kaynamasına dikkat edin. Suyun içerisine tuz ekleyin ve ardından hazırladığınız mantıları içine atarak pişirmeye başlayın. Mantıları pişirirken çok fazla karıştırmayın. Bu sayede dağılmalarını önleyebilirsiniz. Bu aşamada mantıları çok fazla pişirmemek de önemlidir. Mantıları suyun üzerine çıkmaya başladığında pişmiş demektir. Ortalama 8-10 dakika mantıların pişmesi için yeterli bir süredir. Fazla pişirme işlemi, hamurun çok şişmesine ve dağılmasına yol açabilir.
Şunlara da göz atın;