Mantar Hangi Mevsimde Yetişir?
Hangi mantar ne zaman yetişir ve ne zaman toplanır? Hangi mantar nerede yetişir? İşte, farklı mantar çeşitleri ve yetişme dönemleri:

Mantar, yemeklerde sıklıkla kullanılan besinlerden biridir. Birçok farklı çeşidi olan mantarın bazı çeşitleri yenilebilir, bazı çeşitleri ise zehirlidir. Zehirli mantarlar, tüketildiği zaman ciddi komplikasyonlara ve ölüme neden olabilir. Bu yüzden hazır olarak satılan ve güvenilir yerlerden alınan yenilebilir mantarlar, tüketim açısından daha uygundur. Mantarların yetişme mevsimi, ve yetiştiği yerler, çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterir. İşte, yenilebilir mantarların yetişme mevsimleri:

Önemli Not: Doğada bulunan ve bilinçsizce toplanan mantarlar, ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden orman ve ağaç kenarlarında bulunan mantarlar, kesinlikle tüketilmemelidir.

Hangi Mantar Hangi Mevsimde Yetişir?

  1. Kültür Mantarı

Kültür mantarı, genelde ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Nemli ve sıcak ortamlarda yetişen kültür mantarı, yüksek alanlarda da görülebilir. 

  1. İstiridye Mantarı

Özellikle kuzey bölgelerde yetiştirilen istiridye mantarı, yaz sonunda kuluçka dönemini tamamlar. Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar.

  1. Trüf Mantarı

Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir.

  1. Kanlıca Mantarı

Batı Karadeniz ve Batı Ege'de görülen kanlıca mantarı, Eylül-Ekim ayında hasat edilir. Çam ağaçlarının bol olduğu ormanlarda yetişir.

  1. İmparator Mantarı

Genelde yaz aylarının sonunda yetişen imparator mantarı, kestane, ıhlamur ve meşe ormanlarında sık sık rastlanır. Kasım ayının sonuna kadar hasat edilebilir.

  1. Borazan Mantarı

Meşe ağaçların olduğu ormanlarda görülen borazan mantarı, trompet mantarı ismiyle de bilinir. Ekim ayından Aralık ayının sonuna kadar hasadı yapılır.

  1. Kuzugöbeği Mantarı

Genelde ormanlarda tek tek ve küçük gruplar halinde bulunan kuzugöbeği mantarı, genelde orman yangınlarından sonra görülür. Bahar aylarında ortaya çıkan bu mantar, Nisan-Mayıs aylarında hasat edilir.

  1. Tirmit Mantarı

Temmuz ayının sonunda yetişen tirmit mantarı, kayın ormanlarında ve geniş yapraklı ormanlarda küçük gruplar halinde görülür.

  1. Sığır Dili Mantarı

Karışım ormanlarda, iğne yapraklı ormanlarda ve huş ağacı ormanlarında görülen sığır dili mantarı, yaz ortasından sonbahar aylarının sonuna kadar yetişebilir. Temmuz-Kasım ayları arasında kümeler halinde bulunurlar.

  1. Biftek Mantarı

Öküz dili mantarı olarak da bilinen biftek mantarı, çınar ve kestane ormanlarında görülür. Ağustos ve Kasım ayları arasında, Mersin ve çevresinde yetişir.

  1. Cincile Mantarı

Köknar ormanlarında görülen cincile mantarı, Haziran ayının başında yetişir. Bazı yörelerde Ekim ayına kadar rastlamak mümkündür.

  1. Porçini Mantarı

Haziran-Eylül ayları arasında yetişen porçini mantarı, çam ve meşe ağaçlarının diplerinde görülür. 

  1. Sarı Kız Mantarı

Meşe, köknar, kayın ve çam ağaçlarının olduğu karışık ormanlarda görülen sarı kız mantarı, Haziran-Temmuz ayları arasında hasat edilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Limon hangi mevsimde yetişir?
  2. Enginar hangi mevsimde yetişir?
  3. Havuç hangi mevsimde yetişir?
  4. Kestane hangi mevsimde yetişir?
  5. Pırasa hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!