Mangonun Faydaları Nelerdir?
Mango lezzetli, tropik bir meyvedir. Peki sağlık yararları nelerdir? Sizler için mangonun sağlık faydalarını anlattık. İşte, mangonun sağlığa 9 faydası:
Dünyanın bazı bölgelerinde mangoya (Mangifera indica) "meyvelerin kralı" denir. Bu, ortasında büyük bir tohum olduğu anlamına gelen sert çekirdekli bir meyvedir. Mango, Hindistan ve Güneydoğu Asya'ya özgüdür ve insanlar onu 4.000 yıldan fazla bir süredir yetiştirmektedir. Türkiye’de son yıllarda Adana, Antalya ve Mersin illerinde yetişmektedir. Her biri kendine özgü tadı, şekli, boyutu ve rengi olan yüzlerce mango türü vardır. Bu meyve sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda etkileyici bir beslenme profiline sahiptir. Aslında, araştırmalar mango ve besinlerini, gelişmiş bağışıklık ve sindirim sağlığı gibi çeşitli sağlık yararlarıyla ilişkilendirir. Meyvede bulunan bazı polifenoller, belirli kanser riskini bile azaltabilir. İşte, mangonun 9 sağlık faydası:

  1. Zengin Besin İçeriğine Sahiptir
Birçok insan mangoyu sever - sadece lezzetli olduğu için değil, aynı zamanda çok besleyici olduğu için. 165 gram taze mango aşağıdaki besin değerlerini içerir;
  1. Kalori: 99
  2. Protein: 1.4 gram
  3. Karbonhidrat: 24.7 gram
  4. Yağ: 0.6 gram
  5. Lif: 2.6 gram
  6. Şeker: 22.5 gram
  7. C Vitamini: Günlük Değerin  %67'si
  8. Bakır: Günlük Değerin  %20'si
  9. Folat: Günlük Değerin %18'i
  10. B6 Vitamini: Günlük Değerin %12'si
  11. A Vitamini: Günlük Değerin %10'u
  12. E Vitamini: Günlük Değerin %10'u
  13. K Vitamini: Günlük Değerin %6'sı
  14. Niasin: Günlük Değerin %7'si
  15. Potasyum: Günlük Değerin %6'sı
  16. Riboflavin: Günlük Değerin  %5'i
  17. Magnezyum: Günlük Değerin  %4'ü
  18. Tiamin: Günlük Değerin  %4'ü
En etkileyici besleyici gerçeklerinden biri, sadece 165 gram taze mangonun C vitamini için günlük ihtiyacın yaklaşık %67'sini sağlamasıdır. Bu suda çözünür vitamin bağışıklık sisteminize yardımcı olur, vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olur ve hücre büyümesini destekler. Mango ayrıca, sağlıklı fetal büyüme ve gelişmeyi destekledikleri için hamilelik sırasında özellikle önemli besinler olan bakır ve folat mineralleri için de iyi bir kaynaktır.

  1. Düşük Kalori İçerir
Mangonun bir diğer faydası da kalorisinin düşük olmasıdır. 165 gram taze mango 100'den az kalori içerir ve çok düşük bir kalori yoğunluğuna sahiptir, yani sağladığı yiyecek hacmi için az kaloriye sahiptir. Aslında, çoğu taze meyve ve sebze, düşük kalori yoğunluğuna sahip olma eğilimindedir. Bir çalışma, yemeğin başında mango gibi taze meyve tüketmenin, yemekte daha sonra aşırı yemek yemenizi engelleyebileceğini buldu. Yine de, bunun kurutulmuş mango için geçerli olmayabileceğini unutmayın. Sadece 160 gram kuru mango 510 kalori, 106 gram şeker ve daha yüksek kalori yoğunluğu içerir.

  1. Diyabetin Önlenmesine Yardımcı Olabilir
Taze mango,165 gram başına 22 gram içeren diğer taze meyvelerle karşılaştırıldığında doğal şeker bakımından nispeten yüksektir. Bunun diyabet gibi metabolik rahatsızlıkları olan veya şeker alımını sınırlamaya çalışanlar için endişe verici olabileceğini düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, taze mango yemenin diyabete yol açtığını veya bu durumdaki insanlar için sağlıksız olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur. Aslında, birçok çalışma, daha yüksek taze meyve alımını genel olarak daha düşük diyabet riskiyle ilişkilendirmiştir. Taze mango ve diyabet arasındaki spesifik ilişkiyi inceleyen çok fazla araştırma yok. Yine de mango, doğal şekerlerde yüksek olduğu için, bir seferde çok fazla yerseniz kan şekeri seviyelerinizde yükselmeye neden olma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, mangoyu ölçülü tüketmek hala en iyisi olabilir.


  1. Sağlıklı Bitki Bileşenleri Açısından Yüksektir
Mango, vücudunuzu korumak için antioksidan görevi gören bitki bileşikleri olan polifenollerle doludur. Bu meyvenin etinde, kabuğunda ve hatta tohum çekirdeğinde yoğunlaşan bir düzineden fazla farklı türü vardır. Bunlar şunları içerir;
  1. Mangiferin
  2. Kateşinler
  3. Antosiyaninler
  4. Gallik Asit
  5. Kaempferol
  6. Ramnetin
  7. Benzoik Asit
Antioksidanlar önemlidir çünkü hücrelerinizi serbest radikallere karşı korurlar. Bu oldukça reaktif bileşikler hücrelerinize zarar verebilir.



  1. Bağışıklık Güçlendirici Besinler İçerir
Mango, bağışıklık güçlendirici besinler için iyi bir kaynaktır. 165 gram mango günlük A vitamini ihtiyacınızın %10'unu sağlar. A vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Bu vitaminden yeterince almamak, daha büyük bir enfeksiyon riskiyle bağlantılıdır. Ayrıca 165 gram mango günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %75'ini sağlar. Bu vitamin vücudunuzun hastalıklarla savaşan daha fazla beyaz kan hücresi üretmesine, bu hücrelerin daha etkili çalışmasına ve cildinizin savunmasını iyileştirmesine yardımcı olabilir. Mango ayrıca bağışıklığı destekleyebilecek diğer besinleri de içerir;
  1. Bakır
  2. Folat
  3. E vitamini
  4. B vitamini


  1. Kalp Sağlığını Destekler
Mango, sağlıklı bir kalbi destekleyen besinler içerir. Örneğin, sağlıklı bir kan akışının korunmasına yardımcı olan magnezyum ve potasyum içerir. Bu besinler kan damarlarınızın gevşemesine yardımcı olarak kan basıncını düşürür.  Ayrıca kandaki kolesterol, trigliserit ve serbest yağ asitleri seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. 

  1. Sindirim Sağlığını İyileştirebilir
Mango, sindirim sağlığı için onu mükemmel kılan çeşitli niteliklere sahiptir. Birincisi, amilaz adı verilen bir grup sindirim enzimi içerir. Sindirim enzimleri, büyük gıda moleküllerini parçalayarak vücudunuzun onları kolayca emebilmesini sağlar. Amilazlar, kompleks karbonhidratları glikoz ve maltoz gibi şekerlere ayırır. Bu enzimler olgun mangolarda daha aktiftir, bu yüzden olgunlaşmamış mangolardan daha tatlıdırlar. Ayrıca mango bol su ve diyet lifi içerdiğinden kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarına yardımcı olabilir. Kronik kabızlığı olan yetişkinlerde yapılan 4 haftalık bir çalışma, günlük mango yemenin, mangoya benzer miktarda çözünür lif içeren bir takviye almaktan daha fazla durumun semptomlarını hafifletmede daha etkili olduğunu buldu. 


  1. Göz Sağlığını Destekleyebilir

Mango, sağlıklı gözleri desteklemeye yardımcı olan besinlerle doludur. İçerdikleri iki temel besin, antioksidanlar lutein ve zeaksantindir. Bunlar, beyninizin gördüklerinizi yorumlayabilmesi için ışığı sinyallere dönüştüren kısım olan gözünüzün retinasında yoğunlaşmıştır. Bu besinler özellikle makula adı verilen retinanın merkezinde yoğunlaşmıştır. Retinanın içinde, lutein ve zeaksantin, fazla ışığı emerek doğal bir güneş kremi görevi görür. Mango ayrıca göz sağlığını destekleyen iyi bir A vitamini kaynağıdır. Diyetteki A vitamini eksikliği, kuru gözlere ve gece körlüğüne bağlanmıştır. Ciddi eksiklikler kornea yara izi gibi daha ciddi sorunlara neden olabilir.

  1. Kanser Riskini Düşürmeye Yardımcı Olabilir

Mango, antikanser özelliklere sahip olabilecek polifenollerde yüksektir. Polifenoller, birçok kanser türüyle bağlantılı olan oksidatif stres adı verilen zararlı bir sürece karşı korunmaya yardımcı olabilir. Mangoda önemli bir polifenol olan mangiferin, umut verici antikanser etkileri nedeniyle son zamanlarda dikkat çekmiştir.

Şunlara da göz atın;

  1. Mango nasıl saklanır?
  2. Mangolu tarifler
  3. Mango nasıl seçilir?
  4. Mango nasıl yenir?
  5. Ananasın faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!