Mango Nasıl Kurutulur: 3 Pratik Yöntem
Mango nasıl kurutulur? Mango kurusu nasıl kullanılır? Mango güneşte kaç günde kurur? İşte, güneşte, fırında ve meyve kurutucuda mango kurutma yöntemleri:

Anavatanı Hindistan olan mango, tropik meyvelerden biridir. Subtropik bölgelerde yaygın olarak yetiştirilen bu meyve, yaz meyvesi olduğu için Haziran ayından itibaren tüketilmeye başlanır. Ülkemizde özellikle Akdeniz iklimi, mango yetiştiriciliği için uygundur. Bu yüzden Antalya, Adana ve Mersin, mango yetiştiriciliğinde ön plana çıkan şehirlerimiz arasında yer alır. Mango, taze bir şekilde tüketildiği gibi, kurutularak da yenilebilir. Özellikle raf ömrünü uzatmak ve bozulmasını engellemek için, kurutma işlemi sık sık tercih edilir. 

Mango Güneşte Nasıl Kurutulur?

  1. Öncelikle mangoları güzelce yıkayın ve kurulayın.
  2. Balkon veya bahçede güneş göre bir yere temiz bir örtü serin.
  3. Mangoları ince ince dilimleyin. Dilimlenmiş mangoları, örtünün üzerine birbirine değmeyecek şekilde serin.
  4. Mangoların üzerini tül yardımıyla örtün. Bu sayede böcek ve sineklerden koruyabilirsiniz.
  5. Mangoları her gün ters yüz olacak şekilde çevirin. Bu sayede her tarafı eşit bir şekilde kuruyacaktır.
  6. Hava sıcaklığına bağlı olarak mangolar 7-10 gün içinde tamamen kuruyacaktır. 

Mango Fırında Nasıl Kurutulur?

  1. Mangoları yıkayın ve kurulayın. 
  2. Mangoları ince dilimler halinde kesin.
  3. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Dilimlenmiş mangoları, fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde dizin.
  4. Mangoları, 50 dereceli fırında yaklaşık 5 saat pişirerek kurutabilirsiniz.
  5. Yarım saatte bir mangoların öbür tarafını çevirin. Bu sayede eşit şekilde kuruyabilirler.
  6. Kontrollü bir pişirme işleminden sonra, suyunu çeken ve kuruyan mangoları fırından çıkarabilirsiniz.

Mango Meyve Kurutucuda Nasıl Kurutulur?

  1. Eğer meyve kurutucunuz varsa, mangolarınız daha kolay bir şekilde kuruyacaktır.
  2. Yıkayıp kuruladığınız ve dilimlediğiniz mangoları, meyve kurutucuya dizin.
  3. Uygun ayarda çalıştırdıktan sonra, yarım saate bir ters yüz edin. 
  4. Kurutma işlemini airfryer'da da yapabilirsiniz. Ancak pişirme süresinin uzayacağını unutmayın.

Kurutulmuş mangoları, ilk sıcaklıkları geçtikten sonra bez torbalara veya cam kavanozlara aktarıp ağzını kapatarak muhafaza edebilirsiniz.

Kurutulmuş Mangonun Besin Değerleri

40 gram (yaklaşık 9 dilim) kuru mango şunları içerir;

  1. Kalori: 128 kcal
  2. Karbonhidrat: 32 gr
  3. Şeker: 27 gr
  4. Protein: 1 gr
  5. A vitamini: Günlük ihtiyacın %3'ü
  6. C vitamini: Günlük ihtiyacın %19'u
  7. Folat: Günlük ihtiyacın %7'si
  8. Potasyum: 111 mg

Kurutulmuş mango, antioksidanlarla doludur. İçeriğinde A vitamini göz sağlığını desteklerken, C vitamini bağışıklığı güçlendirir. Ancak şeker oranı yüksek olduğu için, çok fazla tüketilmesi halinde kilo alımına yol açabilir. Kurutulmuş mango şekersiz veya tatlandırılmış olarak satın alınabileceği gibi, taze mangonun kurutulmasıyla da elde edilir.

Kurutulmuş Mango Nasıl Kullanılır?

  1. Mango kurusunu, atıştırmalık olarak sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
  2. Mango kurusunu, hazırladığınız tatlılara aroma katmak için ekleyebilirsiniz.
  3. Mango kurusunu, pasta ve kek süslemelerinde kullanabilirsiniz.
  4. Mango kurusunu, bitki çaylarının içine ekleyerek aromatik bir tat elde edebilirsiniz. 
  5. Mango kurusunu, benmari usulü eritilmiş çikolataya batırarak daha lezzetli atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Çilek nasıl kurutulur?
  2. Hurma nasıl kurutulur?
  3. Fırında meyve nasıl kurutulur?
  4. Vişne nasıl kurutulur?
  5. Lavanta nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu