Manganezin Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur?
Manganez nedir? Manganez ne işe yarar, neye iyi gelir? Manganezin yan etkileri nelerdir? İşte, beyin sağlığında önemli bir yere sahip olan manganezin vücut üzerindeki faydaları:

Manganez, vücudun az miktarda ihtiyaç duyduğu eser bir mineraldir. Beyin, sinir sistemi ve vücudun birçok enzim sisteminin çalışması için gerekli olan manganez, böbrek, karaciğer, pankreas ve kemiklerde yaklaşık 20 mg depolanır. Bu yüzden onu besin yoluyla da almanız gerekir. Tohumlar, kepekli tahıllar, baklagiller ve yapraklı yeşil sebzeler, manganez bakımından zengindir. Peki, manganez ne işe yarar? İşte, manganezin sağlık üzerindeki etkileri:

Manganezin Faydaları Nelerdir?

  1. Kemik sağlığını iyileştirebilir.

Manganez, kemik sağlığı için gereklidir. Çinko ve kalsiyum ile birleştirildiğinde, kemik mineral yoğunluğunu destekler. Çalışmalar, menopoz sonrası kadınların yaklaşık %50'sinin ve 50 yaş ve üzeri erkeklerin %25'inin osteoporozla ilişkili kemik kırılmasından muzdarip olacağını göstermiştir. Kalsiyum, çinko ve manganez almanın, kemik kaybını azaltmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

  1. Güçlü antioksidan özelliğe sahiptir.

Manganez, muhtemelen vücudunuzdaki en önemli antioksidanlardan biri olan antioksidan enzim süperoksit dismutazın (SOD) bir parçasıdır. Antioksidanlar, vücudunuzu serbest radikallere karşı korur. SOD seviyesinin düşük olması, kalp hastalığı riskini artırır, kolesterol ve trigliserit seviyelerini yükseltebilir.

  1. İltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Osteoartrit, kıkırdak kaybına ve eklem ağrısına yol açan aşınma ve yıpranma hastalığı olarak kabul edilir. Kanıtlar, manganezin glukozamin ve kondroitin ile birleştirilmesinin osteoartrit ağrısını azaltabileceğini desteklemektedir. Manganez, vücuttaki iltihabı azaltmaya destek olur.

  1. Kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynar.

Manganez eksikliği, diyabete benzer şekilde glikoz intoleransına yol açabilir. Yapılan çalışmalarda, diyabetli kişilerin daha düşük manganez seviyelerine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu yüzden manganezin kan şekeri düzenlenmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.

  1. Epileptik nöbetlerle bağlantılıdır, inme riskini düşürebilir.

İnme, 35 yaş üstü yetişkinlerde epilepsinin önde gelen nedenidir. Bunlara beyninize giden kan akışının azalması neden olur. Manganez, kanın beyin gibi dokulara verimli bir şekilde taşınması için damarların genişlemesine yardımcı olur. Vücudunuzdaki yeterli manganez seviyeleri kan akışını artırmaya ve felç gibi bazı sağlık sorunları riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

  1. Metabolizmada rol oynar.

Manganez, metabolizmadaki enzimleri aktive eder. Protein ve amino asit sindiriminin yanı sıra karbonhidrat ve kolesterol metabolizmasına da yardımcı olur. Karaciğerin düzgün çalışmasını sağlar.

  1. Adet öncesi sendromlarını iyileştirebilir.

Birçok kadın, adet döngüsünün belirli dönemlerinde anksiyete, ağrı, kramp, ruh hali değişiklikleri ve depresyon gibi semptomlarla karşılaşır. Bazı araştırmalar, kalsiyum ve manganezin birlikte alınmasının adet öncesi semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

  1. Beyin fonksiyonunu iyileştirebilir ve beyni serbest radikallere karşı koruyabilir.

Manganez, sağlıklı beyin fonksiyonu için gereklidir ve genellikle belirli sinir bozukluklarının tedavisine yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca manganez nörotransmitterlere bağlanabilir ve vücudunuzdaki elektriksel uyarıların daha hızlı veya daha verimli hareketini teşvik edebilir.

Beyninizin çalışması için yeterli manganez seviyeleri gerekli olsa da, çok fazla mineralin beyin üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini unutmamak önemlidir.

  1. Tiroid sağlığına katkı sağlar.

Manganez, çeşitli enzimlerin vücutta düzgün çalışmasına yardımcı olur ve tiroksin üretiminde de rol oynar. Tiroksin, tiroid bezi için önemli olan iştahı, metabolizmayı, kiloyu ve organ verimliliğini korumaya yardımcı olan hayati bir hormondur.

  1. Kolajen üretiminde rol oynar, yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Manganez, cilt hücrelerinde kolajen oluşumunu destekler. Bu sayede yaralar daha hızlı iyileşir. Araştırmalar, 12 hafta boyunca kronik yaralara manganez, kalsiyum ve çinko uygulamanın iyileşmeyi iyileştirebileceğini gösteriyor. Ancak daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır. 

Manganez İçeren Besinler Nelerdir?

  1. Yulaf, buğday gibi tam tahıllar
  2. Çam fıstığı
  3. Fasulye, nohut gibi baklagiller
  4. Esmer pirinç
  5. Ananas
  6. Ispanak
  7. Kabak çekirdeği
  8. Kuru üzüm
  9. Yeşil çay

Manganezin Yan Etkileri Nelerdir?

  1. Yetişkin bireylerin günde 11 mg'a kadar manganez tüketmesi güvenli sayılabilir. 19 yaşından küçükler için, bu miktar günde 9 mg veya daha azdır. 
  2. Araştırmalar, demir eksikliği anemisi olanların daha fazla manganez emebileceğini bulmuştur. Bu yüzden demir eksikliği olan kişilerin mineral tüketimi izlenmelidir.
  3. Karaciğer veya böbrek hastalığı olanların dikkatli olması gerekir.
  4. Kaynak yapılırken oluşabilecek fazla mangan solunarak tüketilmesi sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Bu durumda manganez vücudun normal savunma mekanizmalarını atlar. Uzun süreli maruz kalma, titreme, hareket yavaşlığı, kas sertliği ve zayıf denge gibi Parkinson hastalığına benzer semptomlara neden olabilir - buna manganizm denir.

Önemli Not: Manganez takviyesi kullanmayı düşünüyorsanız, öncesinde mutlaka bir doktora danışmanız ve kan değerlerinizi ölçtürmeniz gerekir. Bilinçsizce alınan vitamin ve takviyeler, sağlığınızı tehlikeye atabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Selenyum içeren besinler
  2. Demir içeren besinler
  3. Düşük karbonhidrat içeren besinler
  4. Antioksidanları faydaları nelerdir?
  5. Triptofan içeren besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!