Malta Eriği Çekirdeği Nasıl Yenir?
Malta eriği, bahar aylarında olgunlaşan ve farklı tariflerde kullanılan bir meyvedir. Peki, malta eriği çekirdeği yenir mi? İşte, malta eriği çekirdeğinin tüketim şekilleri:

Malta eriği, diğer adıyla yenidünya bahar aylarında olgunlaşıp toplanan bir meyvedir. Görünümü kayısıya benzese de, tadıyla farklılık gösterir. A vitamini, C vitamini ve mineral bakımından zengin olan bu meyve, lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenler. Aynı zamanda kabızlığı önleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Sulu ve etli bir meyve olduğu için, sade bir şekilde tüketilebilir. İsteğe göre meyve salatalarına, yoğurda, süte veya yemeklere eklenerek de tüketilebilir. Bazı yörelerde kebap yapımında kullanılır. 

Malta Eriği Çekirdeği Nasıl Yenir?

Malta eriğinin ortasında çekirdekli bir kısım bulunur. Bu çekirdekler, meyve tüketilirken çıkartılır. Çekirdeklerin doğrudan tüketilmesi sakıncalıdır ve kesinlikle önerilmez. Hem tüketme zorluğu, hem de bağırsaklarda tıkanmaya neden olabileceği için, çekirdekli kısım genellikle çöpe atılır. 

Malta eriği çekirdekleri, kurutularak çay yapımında kullanılır. Genellikle güneşte veya fırında kurutulur. Ardından çekirdekler kaynar su ile bir araya getirilir ve demlemeye bırakılır. Elde edilen çaydan, çekirdekler süzülür ve bal ile tatlandırılarak içilir. Malta eriği çekirdeğinin böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olduğu söylense de, bunu destekleyen bir kanıt yoktur. 

Çekirdekleri tüketmenin ikinci yolu ise, kurutup toz haline getirmektir. Güneşte veya fırında kurutulan çekirdekler öğütülerek toz haline getirilir. Elde edilen toz, yemeklerde kullanılabilir. Ancak ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Aksi takdirde ciddi sonuçlara yol açabilir. Kısacası, malta eriği çekirdekleri doğrudan tüketilmez. Bunun yerine kendiniz kurutabilir veya aktarlardan kurutulmuş olarak temin edebilirsiniz.

Önemli Not: Kronik hastalığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler, emziren kadınlar ve çocuklar, malta eriği çekirdeğini tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Aksi takdirde ciddi yan etkiler görülebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Malta eriğinin faydaları nelerdir?
  2. Mandalina çekirdeği yenir mi?
  3. Avokado çekirdeği yenir mi?
  4. Kayısı çekirdeği nasıl yenir?
  5. Karpuz çekirdeği yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?