Dünyanın en sevilen yemeklerinden biri olan makarna, birbirinden farklı çeşitlerle sunulur. Başta İtalya mutfağı olmak üzere birçok mutfakta büyük bir ilgi gören makarna tarifleri, farklı sos ve besinlerle birleştirilir. Klasik makarna tariflerinden sıkılanlar için, makarnayı zenginleştirmenizi sağlayacak pratik malzemeleri sizlerin beğenisine sunuyoruz. İşte, yeni tatlar denemek isteyenler için makarnaya çok yakışacak 16 farklı besin:
Domatesin keşfinden önce makarna kar gibi bembeyazdı! Makarna onunla al kırmızı renge büründü, mükemmel bir lezzete kavuştu ve ünü giderek yayıldı. Makarnanın domatesle evliliği gastronomi tarihinde adeta yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Öyle ki makarna domatesle değişik lezzetlere yelken açarken, domatesin ufku da makarnayla genişledi. Önce salça olup mutfakların en çok kullanılan malzemesi oldu. Ardından ketçaba dönüşüp fast-food rüzgârına kapıldı. İçeriğinde sağlığımız için çok değerli vitamin ve minerallerin yanı sıra, güçlü bir antioksidan olan likopen maddesi de bulunur. Likopenin etkisi piştikçe arttığı için uzmanlar domatesin salça olarak tüketilmesinin yararlarını saymakla bitiremiyorlar. Vücudun bu maddeyi kolayca özümseyebilmesi için zeytinyağı ile pişirilmesini öneriyorlar. Önemli vitamin kaynaklarından havuç, hafif tatlı tadı ve canlı rengiyle makarna çeşitlerinin lezzetini artırır. Havucu rendeleyerek, jülyen doğrayarak ya da verev dilimlere keserek makarnaya ilave edebilirsiniz. Türk mutfağının sevilen sebzesi patlıcan, makarna çeşitleriyle çok uyumludur. Patlıcanı ister küp, ister verev, isterseniz ezme halinde ilave edin. Makarnanız bambaşka bir lezzet kazanacaktır. Uzmanlara bakılırsa acı biber tam bir sağlık kaynağı. Bol C vitamini içeren biber, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Acı biberin makarnayla olan birlikteliği çok iştah açacak gibi görünüyor. Makarnalara lezzet vermekle kalmaz, canlı rengiyle yemeğe cıvıl cıvıl bir görünüm de katar. Biberleri makarnaya ilave etmeden önce közleyip kabuğunu soyun ve dilediğiniz şekilde kesip ilave edin. Soğan gerçek bir şifa kaynağı. İçeriğindeki vitamin ve minerallerin yanı sıra soğan, doğal bir antibiyotik aynı zamanda. Makarna soslarına nefis bir lezzet katan soğanı, domatesli, kıymalı, peynirli ve sebzeli soslara ilave edebilirsiniz. Ayrıca taze soğanı da unutmamak gerekiyor. Taze soğanın hem beyaz hem de yeşil kısımlarını makarna salatalarına ilave edebilirsiniz. Domates soslarına ise yeşil kısımları çok yakışıyor. Mısır, kebap, haşlanmış veya patlamış çerez olarak tüketilebileceği gibi taneleriyle makarna çeşitlerine hem lezzet, hem renk katar. Hele makarna salataları içinse mükemmel bir lezzetçidir. Sindirimi kolaydır, özellikle hafif beslenenler için ideal bir makarna sosu malzemesi olabilir. Dereotu ile iyi bir ikili oluşturur. Bu ikiliye çekilmiş ceviz de katarsanız lezzetli bir yeşil sos elde edebilirsiniz. Ünlü çizgi film kahramanı Temel Reis ile özdeşleşen ıspanak, makarnaya lezzet veren ama aynı zamanda çok değerli besin içeriğiyle makarnayı zenginleştiren otsu bir sebzedir. Fırın makarna ve lazanya için kullanabilirsiniz. Bazı bölgelerde yaban kekiği olarak tanınan mercanköşk, diğer lezzetçi otlar gibi taze ya da kuru olarak kullanılabilir. Domates soslu makarnalarla tüketmenizi öneriyoruz. Yoğun aromalı ve biber tadında bir bitkidir. Akdeniz mutfağında özellikle de makarna soslarında çok kullanılır. Taze yaprakları domatesle mükemmel bir uyum içindedir. Akdeniz’in her yerinde yabani olarak yetişir. Kekik, taze ya da kuru olarak keskin lezzeti ile makarna soslarına tat katar. Yemeklerin hoş kokulu lezzetçisi nane, makarna soslarının vazgeçilmez lezzetçisidir adeta. Naneyi, taze ya da kuru olarak kullanabilirsiniz.Özellikle makarna salatalarına değişik bir tat katar. Güzel kokulu bir sos bitkisidir. Nefis aroması ile yoğurtlu ve sebzeli makarna soslarına da çok yakışır. Eski Yunan ve Romalılar döneminden bu yana yemeklere çeşni katmak, sofra ve yemekleri süslemek için kullanılan maydanoz, bol vitamin ve mineraller içerir. Makarna soslarına ya da makarna yemeklerinin üzerine serperek kullanabilirsiniz. Bir besin maddesi düşünün, hem içeriğiyle sağlık açısından her derdin devası olsun hem de onunla yapılan her yemek ziyafete dönüşsün. İnsanoğlunun tarihinde yol arkadaşı, savaşlarda barışın simgesi... Tufanlara direnen, insanları beslemek, güzelleştirmek ve sağlık vermekle görevlendirilmiş dostumuz, zeytin ağacı. İzmir doğumlu Homeros, zeytinyağını “sıvı altın” olarak isimlendirmiş. Solon, zeytin ağacının korunması için ilk kanunları yapmış. Zeytinyağı eklendiği makarnalara çok farklı bir tat ve aroma katar. Özellikle sızma zeytinyağını kullanmanızı öneriyoruz. Ancak pişirme sırasında ateşin çok kısık olması gerekiyor. Hatta kullanılacak zeytinyağının yarısını sosun hazırlanması aşamasında ekleyin. Kalanı ise sosu ateşten aldıktan sonra ilave edip karıştırın. Böylelikle zeytinyağının aromasını daha yoğun hissedeceksiniz. Şunlara da göz atın;